Thursday, December 29, 2011

Labour Experience : Too Posh to Push Part 2

ok.. sambungan... sebenar nya part 1 tu.. dah berkurun kt dalam draf.. tp sampai takat tu la.. yg selebih ni, baru nk tulis... hehe


... senyap lagi...

me : yang.. td masa Prof Siti seluk, horror x i..?

en Hugo : agak la

me : yangg.. ada x org mati sbb x tahan sakit masa beranak..
ehh.. ko ni dah kenapa zaila.. mmg la elok mengingati kematian, tp bukan time time mcm ni noks.. time macam ni la kena kuat. syaitan akan bertambah/paling kuat menghasut manusia pada 2 perkara. pertama, kita saat mahu diijab kabul and kedua pada saat2 melahiran bayi..

en Hugo : isshhh.. mana ada.. dah la.. toksah dok fikir2 lagi..

ok.. bleh masuk jarum nih..

me : ok.. horror.. FYI, Prof still x dapat nk check i bukaan i, tp i dah sakit giler.. ni since dah induce, i have to go through a few series of seluk-ing.. if sat lagi dier dtg seluk dah buka 4, then after a while, seluk lagi dah bukak 8.. aa ok gak la... what if, seluk2, baru buka 2, then seluk lagi bukak 3, then seluk lagi bukak 5.. then if i couldn't take it anymore and decide for cser, x ke lagi horror.. penat2 i sakit, last2 cser..

en hugo diam..

me : ce tanya kawan u yg pernah cser.. sakit x? susah x jaga.. i serious x bleh tahan.. *tears*

en Hugo called his frens and i called mine.. peeps thanks for the comfort talk. really appreciate it.

kemudian midwife tadi tu masuk. tanya la pendapat dier, sama ada aku bleh beranak normal atau tidak.. midwife tu senyum je.. xmo bagi apa2 opinion, ye la, kang org kata dier bias plakkan.

me : Puan, teruk x keadaan saya tadi.. its ok, u can just tell me straight to my face. saya bleh terima. agak2 saya bleh tahan utk pergi bersalin normal x?

midwife : eemmm.. saya x berani kata.. tp mmg ada org mmg x bleh tahan sakit pun.
she's not answering my question

me : makanya, saya bleh normal x?

midwife : terpulang... *sambil senyum lagi... sejuk hati tgk senyuman dier.. tp debar di hati x habis lagi..*

adeh mcm mana ni... nk p normal takut kena seluk, nk p cser, ingat aku berani sangat kena bedah2 ni.. tp one way or another, baby ni nk kena bawak keluar juga.. dah 40 minggu dah kot.. fully full term dah. aku rasa, aku bleh tahan sakit nk beranak tu, tp sakit VE tu aku x tahan.. boleh pulak gitu.. VE tu, aku rasa mcm sakit, sbb wujud nya bendasing kt area bawah tu.. mmg aku seram.. tp beranak, aku push2 je.. muahaha.. sebut "push2 je", budget push tu mcm kentut ke apa.. benggong..!!

dalam hati aku, mcm dah bulat kata, utk pergi cser.. call a kengkawan pun, derang kata, xpe.. pergi je cser..

lepas en Hugo call kawan dier, kawan dier kata, ok je cser.. nk jaga susah sikit tp x sakit sangat utk anak pertama. utk pengalaman kawan en hugo tu, anak ke-2 ke-3 terasa sakit sikit.. dalam hati, "aaaahhh.. anak ke2 ke3 tu, kita pk kemudian, anak pertama yg nk kuar ni kena pk kan dulu"

informed doc, cakap nk cser... habis satu perkara.. maka nurse pun pergi la check pukul brapa OT available. emergency cser kan, maka doc pun x book OT.

kan masa lepas VE tu, doc tanya nk normal or cser aku ngn confident nya jawab nk cser kan.. so derang dah induce aku la.. and ramai org kata, contraction disebabkan induce lebih intense dari normal induce.. jam dah pukul 10.30 mcm tu, aku x rasa pape.. cewah.. konon mcm kuat la kan.

jam dah pukul 11pagi, mama datang.. cerita semula kejadian pagi td dengan lenangan air mata.. *draaamaaa*

pukul 11pagi, masih xde rasa pape contraction. aku dipindahkan dari labour room, ke bilik penginapan.. *dah mcm cuti2 msia plak*

11.30 pagi.. dia datang..teng teng teng (nyanyi mcm lagu ghazal Dia Datang).. dah terasa dah contraction nya.. kali pertama n kedua, mcm mild mild je contraction nya.. macam ala2 manja je..

pukul 12... humang aih.. contraction nya dah mula terasa babe.. mmg sengal2 pinggang nih.. memula mama tolong gosokkan kt pinggang ni.. lepas mama, gosok, en Hugo plak gosok.. dah mcm lari berganti2 dah rupa nya, cuma xde baton je..

selang 15 min, contraction datang lagi.. makin lama makin intense. adoi. ok, ni nk cite betul la, bukan saja nk cite benda dalam kain ke apa. just to share the info.tiap kali contraction datang, tiap kali aku rasa mcm nk kencing yang teramat sangat.. tapi bila p toilet, xde plak kuar nya.. satu lagi, aku x brapa nk g kencing, sbb aku rasa private part tu mcm keemmbaang semacam sampai rasa mcm nk jatuh dalam toilet.. pastu aku janji pada diri, lepas contraction ni dah stop, aku mmg nk p kencing. tp bila dah stop itu contraction, xde plak rasa nk kencing.. *sigh* kata mama, itulah contraction nama nya..

di kala contraction selang 15 min, jam baru pukul 1 lebih. tp xde pun nurse masuk bilik, inform aku boleh masuk OT pukul brapa.. alahai.. dalam hati mmg nk cepat2kan aja kena bedah.. hahaha.. boleh plak ko rasa x sabar kena bedah..

x lama kemudian, nurse masuk katanya, OT available pukul 3.. serious rasa lega.. contraction masih lagi terasa.. menyumpah diri sendiri sbb decide nk cser lepas kena induce.. kalau x, aku boleh dgn rasa gumbira menanti diri dibedah.


ehh macam panjang sangat dah bahagian 2, sambung part 3 plak la.. jangan marah aaa...

Tuesday, December 27, 2011

Labour Experience : Too Posh to Push Part 1

its been a while kan x update... malas nokss.. org lain dah update cite bersalin, berpantang bagai.. aku apa pun x buat lagi. so skang baru ada masa nk up entry... ni kiri cerita pengalaman bersalin la.. mmg precious habis pengalaman ni.. seram serun sejuk aku rasa pada hari nk bersalin tu


Rabu, 12 Oktober 2011
Hari Rabu tu ada weekly check up. Doctor buat routine check up and found out that amnion dah kurang sikit. Maka kena la buat CTG.. Tp semua pun ok.. Doc punya tanya bila due date and i told her my due date is on 16 Oct which end of that week. Pas tu doc kata, u check in (wah check in ko, mcm hotel la plak) hari sabtu, if xde contraction, maka, induce la jawab nya..

Jumaat, 14 Oktober 2011
Hari Jumaat tu pergi keje macam biasa.. Ptg tu pergi tawaf Mid Valley, beli barang sikit.. aaa amaik ko.. sempat jenjalan lagi.. called a few friends, mintak tips. Rata2 menasihatkan tenang je masa nk beranak nnt. Ada jugak yg suruh makan, utk bagi tenaga.

Sabtu 15 Oktober 2011
Teng Teng... today is the day.. woke up early, solat and recite Surah Maryam, and off to breakfast.. perut harus diisi walaupun mmg berisi pun.. tanpa berlengah, terus order roti jala 1 set (1 set = 4 keping), telur rebus sepruh masak (org kata makan telur rebus separuh masak, memudahkan bersalin, kira mcm lincin, nnt baby senang kuar..), milo ais.. oh x lupa juga nasi lemak sebungkus.. ate nk kumpul tenaga masa push push nnt kan.. tepat 7.45 pagi, gerak ke UMSC. Pukul 8 sampai, terus check in.. check in kata nya, udah macam hotel la pulak..

dah habis registration semua terus masuk ke bilik. Masuk2 bilik, ada plak drawer2 kecik, pastu ada alat2 apa kebenda ntah.. dalam hati cakap "kenapa banyak sangat barang nih.. macam mana org nk dtg melawat dengan segala manggah ada kt bilik ni. sure x selesa.." ewahh.. ko belum bersalin, ko dah fikir pasal org nk melawat.. ada ke yg nk datang..


labour room... dengan segala manggah mesin dok ada..ok sila mula rasa seram..

ni adalah sebahagian lagi alatan utk digunakan utk bersalin..
agak2 in between nk push2, sempat layan tv lagi.. hahaha..
nan ado!!!! verangan!!!

sementara tunggu nurse, bacalah surah apa2 yg patut and frankly speaking, aku x rasa apa pun.. alhamdulillah, x rasa nervous ke apa.. masih terkawal. Then nurse masuk suruh tukar baju. Ok this is it. Lepas tunggu x brapa lama, doc datang.. sbb hari sabtu kn, doc datang hospital dengan keadaan simple habis, berbeza dgn hari2 yg aku pergi check up.

"ok naik katil, baring" kata doc.

"prof, nk buat VE ke" tanya ku. and she just nodded.

ok, time ni aku dah rasa seram.. seriously part ni yg aku paling takut. doc ni pernah la nk cuba buat VE during weekly check up. tapi x berjaya sbb nya aku x tahan sakit.

since she knows that i'm the kinda person yg x tahan sakit bila VE, doc suruh amik gas. doc suruh aku sedut dalam2. ok, time ni aku dah nervous yg paling maksima. pada masa tu, ada midwife, doctor, husband and of course, moi..

"ok kangkang, sedut gas tu dalam. Bila rasa sakit, sedut lagi."

time ni mmg aku depend sangat2 pada gas ni utk mengurangkan rasa sakit.

doc seluk!

ngee sakit... *dalam hati*

doc seluk lagi dalam nk tgk brapa bukaan..

"huwaaaaaa...!!!! huwaaaaa... " aku jerit. Ni serious punya jerit, bukan jerit ala2 manja. Nk tau macam mana kuat aku jerit kesakitan, cuba bayangkan naik roller coster kt Genting tu. Yes, that bad. Time ni dah merayu2 doctor utk stop.

adakah doc itu berhenti. Oh TIDAK! seluk LAGI!!

"AAAAAaaa..!!!!" another scream. Punya la aku rasa sakit, sampai kan handle gas tu tercabut.. x dapat bayangkan, meh aku describe ni.. ko bayangkan mask yg org pakai yg diberi bekalan oksigen tu. Mask tu aku letak kt hidung la. Then ada la tube yg attached to the mask. Ok, got the picture? Aku letakkan mask tu pada bahagian hidung n mulut dan tangan kanan pegang handle tersebut. Time aku sakit tu, sampai handle tu bleh tercabut dari mask. Maka, tinggallah mask itu terkontang kanting di muka ku tanpa teman rapat nya iaitu "the tube".. Horror ok.

Eventually the doctor STOP!!

Tp dalam sesi seluk menyeluk ni yg paling kesian adalah midwife tu.. Eh silap, yg paling kesian adalah aku, sbb aku adalah mangsa. Org kedua yg paling kesian, adalah midwife tu. Husband was sitting on my right hand site meanwhile the midwife belah kiri. Masa aku sakit tu, aku x sure tangan kiri aku tengah pegang apa. Lepas the whole drama over, en Hugo kata, aku genggam tangan midwife tu sangat kuat, dah la org nya kecik je. Aku mintak maaf sesangat kt midwife tu, kata nya masa tu, dier cuba utk tarik tangan aku supaya aku pegang besi katil, tup tup tup, aku pegang tangan dier sampai x lepas.. ooppsss

"So macam mana? Nk normal ke or nk ikut tingkap?"

"Normal doc" (yakin tu jawab nk normal, sedangkan VE pun x lepas)

"Ok la.. kita induce then tgk mcm mana.."

so, aku di-induce.

Midwife n doc left the room. Both en Hugo n I, terdiam sekejap.

"i think i want to go for czer.."

"xpe yang.. kita try normal dulu.. i know u can do it"

aku pasrah. Thought en Hugo will give green light to go under knife. *sedikit hampa*

aku diam lagi...

to be continue...

Friday, December 23, 2011

M2B Tips 002 : Watch your weight

Guess M2B has been hearing this advice for tones of time from the nurses and doctors.

ingat senang nk jaga berat.. i'm always jealous to those who manage to watch their weigh during pregnancy.

org selalu cakap, jgn gemuk sangat time pregnant, nnt susah.. bla bla yadda yadda yadda..
orang boleh cakap je. and bila orang cakap, dah macam masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. dulu aku slalu cakap balik, ala.. dah rasa nk makan, lapar, nk buat macam mana.. makan la.. and there you go.. i ate like nobody business. ada jugak time yg aku rasa loya, n rasa nk muntah, tapi lepas muntah, aku makan balik.. xde masalah xde selera, lansung!!!

nasihat orang tu, sebenarnya berguna. sila lah ikut.. let me tell u my experience, kot bleh jadi pedoman.. ewahhh..

i gained a loooot during my pregnancy.. ce teka, ce teka (ok.. this is annoying.. hahah).. ok, cut the crap, i gained, more or less 24 kilossss.. yes, u read it right..

subhanallah, giler susah nk gerak ok.. utk berjalan, xde masalah, tp bila nk duduk kt kereta, ya ampun.. susah gel.. sometimes i had to ask Daddy Z, to lift up my leg just to get to the car seat.. aaa amikk ko.. giler berat kot.. to move around, ok je.. tp bila nk angkat kaki, nk beralih tempat bila duduk kt lantai, mmg susah..

and another thing.. i start solat duduk (guna kerusi) as early as sixth month!!! org dah hujung2 kehamilan, baru solat duduk, aku pertengahan kehamilan tu dah start solat duduk.. if solat mcm biasa, agaknya lepas sujud, mmg x bleh bangun balik kot. if bangun pun, vontot naik dulu.. serious mcm org tua tua..

saiz naik berkadar rata dengan berat.. bila berat tambah, saiz pun mengembang.. dah tu, keje aku dok beli new lingerie baru, yg saiz baru.. cewah.. sebut lingerie konon.. bila sebut lingerie tu, sure budget mcm lace bagai yg cantik2... nan ado, time ngandung ni, keselesaan adalah perkara pokok.. xde masa aku nk melawa dah... cotton sudey.. hahaha..

ok kemuncak, yg aku rasa tensi sbb gemoks adalah rite before deliver.. aku kan kena cser kan. so dari bilik yg kt tingkat 10 tu, aku diusung dengan katil, turun ke OT kt tingkat 2. sampai kt OT, kt meja bedah tu, skali nurse tu kata.. "ok, u mengesot ke meja bedah tu..". i was like "huh".. aku nk menelentang, mengiring, telungkup, terbalik pun rasa seksa.. ni nk suruh aku mengesot dari katil ke meja bedah..

serious uolss... i pun rasa sedih ngn keadaan diri sendiri.. terus menyesal makan x hengat donia sebelum2 ni..

tu yang sekarang ni.. sesiapa yg pregnant, aku nasihatkan jangan naik banyak sangat berat nya.. nnt susah di kemudian hari..

utk mengakhiri post kali ni, terimalah gambar kegemukkan.. masa ni dah 38 or 39 minggu.. tgk fist aku tu.. kalau kena sebiji, harus berpanar biji mata.. hahahahha


Thursday, December 22, 2011

Back to Blog

Heeeyyy Yaaaaa..

serious dah bersawang dah blog ni..

hampeh giler.. malas nk update..

plus masa sangat la suntuk.. mana nk jaga baby, mana nk jaga diri sendiri..

skang ada ada Bloger apps.. so senang sikit.. bleh update di mana jua anda berada..

oh nk cite pengalaman bersalin.. ada la tulis kt draf sikit.. tp mcm boring plak nk publish.. berjela2 nyah..

Thursday, October 27, 2011

Hi Peeps.. Lets meet Baby Z

Salam peeps.. yes i know its been ages that i didn't post any entry. the last entry was before raya which makes 2 months ago... whooooaaa.. seriously, nk berblogging masa time pregnant mmg la, sangat tidak bernafsu..

anyhow, as u all already know, i've gave birth to one healthy boy 13 days ago!!!! so lets meet the lil cutie pie... drum roll pleaseee....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
kelas la konon kan ko nk buat titik2 mcm tu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Syakir Zarfan Bin Muhamad Zulfadhli

Our bundle of joy arrived on 15 Oct 2011 at 4:01 pm via emergency cesarean and weight3.345kg... as to date (Day 13) Baby Z weigh around 4kg!!! what a healthy baby.. patut la masa menyusukan budak kecik ni, sampai lenguh2 tangan mommy Z... eh, mcm pelik plak dah ada title mommy *gedikss*...

ooohhh jgn terkejut ek sbb baby kuar melalui emergency cesarean.. there wasn't any complication at all.. tp ada cerita la.. biasa la noks, mak kan drama queen.. will story mory later ek...

Thursday, August 25, 2011

Tips apabila berjalan sakan waktu raya buat M2B

Hi Peeps.. mcm mana uols hari ni, sihat..? mak ni sihat je noks.. bagai di pam pam badan ni kekdahnya.. heheh

so raya tahun ni, ke mana kita.. as for me, by right, husband and i will be celebrating raya at Pekan.. En Hugo's aki. tahun depan giliran i plak.. kt Perak. tp ate tahun ni cuti lama (mak masuk keje 8 September noks..) i told en Hugo that i want to balik Perak as well.. nk mintak maaf dengan semua relative sebelum bersalin kekdah nya. ye la, mana nk tau kan.. kot kot x sempat nk mintak maaf.. mintak dijauhkan..

Senin lepas p buat check up, doc tanya balik mana.. told her that i will be in Pekan n Selama.. yeah i know, its a loooonngggg journey.. maka nya, doc dah pesan.. i pun berpesan2 la pada bakal ibu2 ye..

pesanan kerajaan
stops every two hours.. agak2 dah drive dalam 2 jam tu, berenti kejap, kuar kete.. Jalan2 sikit selama 2 3 minit. bukan apa nk betulkan balik blood circulation tu.. sbb kita asyik duduk je kan.. so igt ye puan2, berhenti setiap 2 jam sekali.. lepas bawak berjalan barang 2 3 minit..

akhir kata, pandu cermat jiwa selamat.. akhir kata yg paling terakhir, selamat hari raya aidilfitri dan maaf zahir batin =)

Wednesday, August 24, 2011

Pengalaman Jujur Sejujurnya Tentang kehamilan Aku

Amaran : Ini adalah luahan peribadi aku. I seriously do not welcome any negative comment on this! Appreciate if you could keep it to urself.

orang kata, semasa pengandung tu, merupakan pengalaman PALING INDAH.. emmm... i need to think twice on that.. please to mention that i am not grateful upon the pregnancy ya..

kalau aku xmahukan zuriat, masakan sebelum kawin lagi, we both dah spent utk supplement utk preparation to conceived.


bukanlah dikatakan sepanjang kehamilan itu x seronok.. ada banyak juga moment yg aku sangat teruja.
- semasa tuan doktor mengesahkan aku mengandung. weeeee
- semasa nk bagi tau en hugo, "yang.. u are going to be papa soon" =)
- masa setiap bulan tgk scan... excited ok ...
- masa terasa the first 'kick'. oh comel nya kamoo
- masa nk start shopping barang baby.. lagi excited.. mana ada org perempuan x sexcited bila p shopping kan.

yess.. aku x kata tiada lansung pengalaman indah sepanjang kehamilan... ada banyak jugak.

fyi, aku merupakan seorang yg mudah percaya pada kata2 org.. dalam erti kata lain, lurus bendul la.. selalu pergi melompat2 ke blog lain, baca pengalaman org mengandung.. kekadang sempat juga singgah ke forum berkisar perkara ini. rata2 kata "during pregnancy is the best moment of my life!!" and i buy that.

tp bila aku sendiri rasa, "oh begini rupanya.." mmg betul aku dah expect akan ada morning sickness, akan ada sesi muntah2 secara marathon, ada kala yg ko akan rasa satu badan berangin and there is nothing u can do bout it. kau 'TAHU' semua itu akan berlaku. tp adakah anda benar2 tahu bagaimana rasa nya atau sekadar tahu. frankly speaking, aku sekadar tahu sahaja, bagaimana rasanya, idak le teman tahu..

tujuan aku share benda ni, bukanlah utk menakut2kan bakal2 ibu tp lebih kepada persediaan dari segi mental utk menghadapi nya. I am not gonna sugar coat u by saying i"pregnancy is the best moment of my life". i would have to say that "there are plenty amazing moments during pregnancy".. i guess that sounds better!

please expect this when u are expecting..
muntah2.
xde org akan kata pengamlan muntah adalah indah. as for my situation, aku pernah muntah2 sampai muntahan itu keluar kot lobang idong.. grosss..??? yes.. it was horrible.. dah la sebelum tu aku makan rojak mamak yg pedas.. bila kuar kt hidung, terasa mcm naga dgn hembusan asap!!! serious kalau x mengenangkan perasaan malu, mungkin aku mengelupur kt lantai toilet itu.nasib aku x panic and terus kan pernafasan. pheww.. lepas aktiviti ni, mmg sure akan melepek la sebab semua makanan dah habis keluar.

badan berangin
yang ini x usah cerita la, sendawa berkali2 dah jadi lumrah.. rasa nk sendawa, tp x keluar, sangat menyakit kan hati. pastu x bleh nk sapu minyak angin sbb ada kandungan apa ntah.. sebu perut rasa. nasib la aku x LDR dgn hubby, ada gak la org bleh tolong gosok2 kan belakang badan.. nasib la aku tinggal ngn mak sendiri.. if en hugo x balik rmh lagi, bleh mintak tolong mama gosokkan plak.. seriously aku sangat respect pada mereka yg preggy n LDR.. anda sungguh tabah!!!!

perubahan fizikal
stretch mark
yang ini sangat la menduga aku. bukan la kata sebelum pregnant tu, aku chantek mengalahkan Miss World kan.. dan xde la body tu mantopp kan.. tp at least.. presentable la utk mata laki aku.. stretch mark jangan cakap la.. as early as 3 months, i started to have stretch marks.. dah rupa cakar rimau dah.. bila cakap stretch mark kan, korang dapat bayang x.. meh mak nk tunjuk kt korang mcm mana rupa nya.. below is how my hips look like.. if i were you, i won't enlarge the pic.. kang ada yg batal pose sbb muntah darah.. serious aku sangat depress ok bila tgk cakaran ni.. biasanya gebu gebi je kot.. ni dah rupa ditoreh2 pun ada.. ada org kata "biasala tu, mengandung.." tp still aku rasa cuak n depress kot.. ada x sapa2 yg mengandung anak sulong x depress tgk stretch mark.. meh tolong nasihat or zikir2 skit kt telinga aku nih..



swollen feet
biasanya dah dekat nk hari, baru org akan start membengkak kaki nya.. tp aku masuk bulan ke4 dah mula bengkak2, especially time berjalan banyak.. dan bila dah masuk minggu ke31 ni, kebengkakan kaki aku ter-sangat la horror. mcm kena untuk kekdah nya.. in fact, aku x bleh nampak buku lali ok.. the whole feet kembang habis..begitu juga dgn jari2. fyi, cincin kawin udah tidak muat.. "yang, guess u need to get me a new wedding ring.." muahahaha

aku ada la tanya sorang officemate ni, pasal case amazing moment la dan dier kata. so far, x rasa lagi sbb all the pregnancy symptoms. plus, she did mentioned "nk kata the most amazing moment bagi laki aku, x jugak sbb semua keje rmh dier dah kena buat mcm, basuh baju, masak, kemas rmh bagai. sbb aku mmg x larat lansung nk buat keje and x boleh masuk dapur.. asal masuk dapur je, muntah.."

jadi kekadang aku pk.. adakah aku ter-miss the so-called the most amazing moment of my life...

tp tu la nya.. masa pregnant ni rezeki masing2.. ada org tu, senang je mengandung.. alah xde, muntah xde.. sihat walafiat je.. ada plak tu, siap kena tahan wad lagi.. masuk air.. kesian deh.. pada yg ada alahan teruk, bertabahlah!!!!!

Monday, August 15, 2011

Hari Raya Project


Raya datang lagi!!! hahah.. dah mcm iklan Tora plak.. selamat berpuasa semua.. dah beli baju raya ke belom.. as for me, nafsu nk beli baju raya, mmg la xde.. takut xde baju raya yg muat.. ngeeeee... nk pakai jeans masa raya bleh x.. haha... nk kena kena pelangkung ngn PIL, sila kan..
oh this year raya kt belah suami.. tp tgk dulu mcm mana, since raya tahun ni mcm pannnnjaanggg cuti nya, probably the both of us akan balik both sides.. =)


ni dah berbalang2 almond london yg telah siap dibuat.. haha..mcm banyak je kekdah nya kan... as for this raya, mak buyung ada amik tempahan jugak.. tp just utk regular customer.. last year x sempat nk buat cz sibuk dengan wedding preparation bagai.. tahun ni, kalau x buat jugak, nampak gaya nya customer lari la.. so i decided to take orders from regular customer je.. mak x larat noks, nk pulun buat banyak2..

lucky me ada mama and husband yg ringan tulang.. tolong bakar kan kuih.. kekadang, tolong kemaskan bahan2 buat kuih.. fuhhh lega... so kepada yg dah order, insya allah, minggu depan dapat kuih ek.. thanks a bunch guys.. dapat la gak extra pocket money for the raya celebration.. heheheh

p/s : kot2 esok anak bleh jadi pastry chef, best gak kan... sbb maknya suka bake masa mengandung.. =)

Wednesday, August 10, 2011

Mari membantu ringankan beban sesama saudara Islam

Salam Ramadhan readers. Sebentar tadi ada terbaca note di susuibu.com mengenai seorang ibu yg benar2 memerlukan bantuan. Click sini utk berita penuh.

beritanya agak panjang. namun utk memudahkan pembaca semua, izinkan saya menulis serba ringkas mengenai situasi Puan Kartini Waris.

Puan Kartini telah selamat melahirkan kembarnya pada 27 July 2011. Kelahiran cahaya mata Puan Kartini pada kali ini adalah melalui pembedahan kecemasan. Beliau telah dibawa ke Hospital Putrajaya, dan pada ketika itu, usia kandungan nya baru sahaja mencecah 28 minggu (normal org bersalin 38-40 minggu) - bayi pra-matang. Untuk menyambut kelahiran bayi pra matang ini, pihak hospital memerlukan 2 ventilator bagi memastikan kembar tersebut peroleh sokongan kehidupan selepas kelahiran.

Namun begitu, Hospital Putrajaya tidak mempunyai ventilator yg mencukupi sehingga perlu mencari ventilator di hospital kerajaan lain tetapi tidak berhasil. Kartini dan suami cuba mencari di hospital lain dan akhirnya vetilator yg diperlukan terdapat di Prince Court Medical Center.

Puan Kartini dipindahkan di situ dan selamat melahirkan bayi pra matangnya pada 27 Julai 2011. Keputusan ini (utk melahirkan bayinya di PCMC) bukanlah pilihan mereka, tetapi merupakan satu2 jalan yg ada utk menyelamatkan 2 nyawa.

Selepas kelahiran bayi itu, Puan Kartini dan suami ingin memindahkan bayi mereka ke hospital kerajaan secepat mungkin kerana perbelanjaan di PCMC adalah mahal, namun keadaan bayi kembar itu belum stabil dan tidak dapat dipindahkan. Selain itu, mereka belum berjumpa mana2 hospital yg mempunyai kekosongan ventilator yang mencukupi.

Pada 9 Ogos 2011, bayi kembar itu Aida dan Aisyah telah dipindahkan ke Hospital Putrjaya dan memulakan rawatan mereka di sana. Kos perubatan di PCMC selama 14 hari menelan belanja hampir RM50,000.

Dengan ini, jika ada di antara readers yg sudi utk menghulurkan bantuan kepada Puan Kartini, bolehlah berbuat demikian dgn membuat transaksi ke acc beliau. Kartini binti Waris ke Akaun Maybank beliau bernombor: 512080050944


Nota : Untuk pengetahuan, saya telah pun menghubungi Prince Court untuk mengesahkan perkara ini, dah operator telah mengesahkan Puan Kartini telah pun melahirkan kembar nya di PCMC pada 27 Julai 2011, seperti yg dimaklukan dalam 'Note' di FB susuibu.com.

p/s : tidak usahlah kita mempertikaikan kenapa beliau pergi ke PCMC walaupun sudah sedia maklum hospital itu, mahal kosnya. Di kala itu, ianya merupakan satu2 nya pilihan yang Puan Kartini ada. Mana mungkin ada ibu yg sanggup membiarkan kedua-dua anaknya 'pergi' tanpa berusaha menyelamatkannya. Hari ini, mungkin hari dia, esok lusa mungkin hari kita..

Monday, August 08, 2011

Rasa takut setakut-takut nya

Salam ramadhan.. dah masuk hari ke-8 dah berpuasa ye.. alhamdulillah, diberi kekuatan utk bersama2 puasa, walaupun dah tertinggal satu hari. xpela.. rukhsah puasa katanya.

diam tak diam dah masuk 30 minggu dah. walaupun ada ketika rasa sangat selesa, ada ketika (read as selalu) terlupa makan ubat, selamat sampai jua ke minggu 30 ni. alhamdulillah, setakat ini xde la perkara2 yg horror sangat berlaku. pening, muntah, rasa x selesa, itu biasa la kot.. kan..?

kalau nk ikutkan tinggal beberapa minggu je lagi utk menunggu kelahiran si kecil. apa perasaan? seronok sudah pasti. tetapi perasaan takut tu paling banyak sbb my pain tolerance adalah sangat rendah..

ada sesiapa ada tips utk mengurangkan rasa takut ni.. meh meh share with me.. serious mak takut nya.. sungguh2 punya takut, bukan cobaan ni..

Tuesday, August 02, 2011

Half Baked Baby

Assalamualaikum semua...salam ramadhan.. serious lama giler x update blog.. and to those yg still datang jengah sekali sekala, thanks a bunch.. time time preggy ni xde nufsu nk blogging.. xde cite pun ye.. xde nafsu pun ye.. mixed feeling kekdah nya..

ok tajuk mcm ke hape je kan.. apa igt baby tu masuk oven ke, bleh half baked bagai..anyhow, i'm in my 3rd trimester dah.. dah tujuh bulan noks.. x lama lagi dah tu..

ok back to story, last saturday en Hugo and i went to vision college for 3D/4D scan.. haha.. nk jugak.. mcm la ko x menyempat sangat nk tunggu itu budak kecik kuar.. hahaha.. saja suka2 babe..

the appointment was at 9am.. selamba je amik waktu pagi without knowing he(the baby of course) will be idle in the morning.. ye la.. aku buat temu janji tu masa pregnant 4 bulan mcm tu.. time tu, dier kecik lagi, x brapa nk gerak sangat..

so these are a few shots taken last saturday...
yeah.. look at his eyes, nose and lips.. what i can say, he's inherited the hidung penyet from me...
and the sexy pout from en Hugo.. juih... bleh gantung hanger uols.. hahah.. baby, jgn marah.. i'm just kidding..

"aaahhh.. mommy stop taking pictures of me, i'm sleeping now.. ohhh didn't i tell u that i don't wake up for less than $10000 per day.. " wahhh kooo.. kecik2 dah feeling mcm Linda Evangelista... huhu.. tgk tangan dier tu.. letak kt muka.. sama ada dier malu nk tunjuk muka.. or he jus being a lil DIVO and doesn't wants his photo being taken..


okni kaki dier.. duhh.. a 5 yo child can tell.. hehe.. tgk tapak kaki tu, peha dan lutut nya.. cumels.. haha.. ada ke mak mak yg kata anak nya x cumels.. hehe...

Thursday, June 23, 2011

Tips pemilihan OP.. dan saya memilih AF!!!!

aaa amik.. kawin dah lapan bulan.. pregnant dah nk masuk 6 bulan.. baru kooo nk buat review on OP..
muahaha.. hampeh giler..

better late than never kan.. mmg harit u nk tulis pun.. tp paham2 je la time ngandung ni..malas giler ok nk hapdet (A.L.A.S.A.N)

utk nikah n reception hari tu... I hired en Ahmad Fairus.. haha in person pun i panggil en Ahmad Fairus.. aaamik.. nama penuh siap.. dgn title 'En' lagi..

emmm where should i start..

Dress Code
kelas... dress code pun aku amik kisah.. actually xde la kisah.. in fact xde plak aku letakkan syarat berpakaian.. but a week before my nikah i attended another majlis nikah..
mat tu pakai jeans lusuh.. siap ada rambu ramba pada jeans nya.. and round nect t-shirt.. bila tiba majlis nikah aku.. AF datang berbaju melayu.. siap bersampin.. ada sampin ke.. x igt.. rasa mcm ada kot.. terus dalam hati kata.. "bagus nya.." bukan apa.. nampak la mcm hormat majlis..but if ada yg x datang pakai baju melayu lengkap pun, eloklah kiranya kalau berpakaian kemas. kalau x mahu pakai kemeja, at least pakai la t-shirt berkolar.. nk masuk masjid kan..

Attitude
Dengan Pengantin
- ni penting. yg mana pose aku x reti or kekok nk buat.. atau pose yg husband n i yg x brapa nk boleh buat or berkenan.. xde la dier push2 suruh kita buat.. ye la.. bayangkan.. OP suruh buat mcm ni. pengantin xmo buat OP dok paksa2.. last2 gambar nampak mcm force sangat.. kami suami isteri pun senang bekerja dgn OP.. bole sembang, gelak hu ha hu ha..

Dengan keluarga dan para hadirin
- ok ni pun sangat penting.. biasa la, bila majlis kawin, sanak saudara sahabat handai dtg nk meraikan pengantin kan.. dan x kurang juga yg nk amik gambar perantin.. dalam hal ni, i nk tabik spring anjal 20 kali pada en AF.. biasanya beliau akan beri peluang pada para tetamu merakam kan gambar pengantin.. then bila semua dah amik.. baru la dier snap snap gambar pengantin.. bila dier suruh buat pose ni, beliau akan allow other to snap first, then baru dier amik.. bagus x.. aku rasa bagus.. sbb aku pernah jumpa OP yg perasan bagus. dier suruh perantin pose, cepat2 dier amik gambar, then tukar pose.. aku kt tepi ni terkulat2.. brader, itu kawan kitorang kot.. tahu la kamu nk menjalan kan tugas kan.. mereka dan anda adalah sama penting dalam menjayakan satu2 majlis.. beri sedikit chance voley.. laaa apa kes aku emo ni..hahah
dua bijik album dalam beg yg sangat besarrrr!!

berderet kaum keluarga nk amik gambar.. as pengantin.. aku pose
beberapa minit pun x kisah.. janji semua gembira


Dengan majlis
- dalam majlis yg mulia.. nk nk masa majlis akad nikah. tgh khutbah nikah dibacakan, masa tengah akad jgn la ko meliar sangat ke hulu ke hilir nk amik the perfect angle.. aku yg duduk di kalangan hadirin serabut perut tauhu.. kalau bole.. kalau nk bergerak tu, biarlah selembut angin bayu berhembus lembut di tepi lautan.. apa yg aku dah mengarut ni.. tp yg aku nk highlight kan, OP jgn aggressif sangat. sila hormat majlis.. dan aku xde prob ngn OP. thumbs up..

Ada post wedding
ada free pre/post wedding.. haha... aku pun tau pasal ni... aku igt kan.. lepas reception pergi taman, bergaya ala2 hindustan tu, dah consider post wedding..betul la kan.. gambar selepas wedding = post wedding.. skali en AF buzz buzz.. tanya bila nk buat post wedding.. oooo ada lagi session camwhoring ek.. mak sooookaa.. tu yg mencanak aku call fullhouese cafe nk book tempat bagai... adakah semua photog offer package ni ek.. aku rasa mcm xde kot... eh, ada ke.. aku x brapa survey pasal photog sangat.. sbb cinta pandang pertama pada hasil AF, terus call n book.. pastu dah x tgk org lain dah..

Deliverable
Delivery oleh OP sampai ke muka pintu... besar godang ok beg nya.. nk tau how big is the beg.. beg nya sebesar ala2 beg yg aku guna masa pre wed hari tu.. tp lebih cantik la of coz.. the deliverable??? need i to say more.. lets the picture do the talking.. waaahhh speakingg.. entah betul entah ke tidak.. kui kuik kui *gambar telah di re-size.. maka kualiti gambar hampeh sikit*

gambar close up harus letak .. sbb aku budget cun..

BFF love u.. muahh..

terserlah muka queen C aku.. muahaha.. JK!


pun sooka gambar ni.. putih suci murni gitu..


must have pose...!!! pada aku la..heheh



BLOGGERRSSSS!!! u guys rawk!!!


post wedding @ Fullhouse

pandangan mu, menggetar jiwa ku...


nampak antara kesamaran itu adalah sexaay!!!


dalam bath tub pun sempatt... hazab ko noks..


Review ni bukan dipaksa mahu pun berbayar oleh AF.. tp mmg aku nk buat pun.. tp kalau nk sponsor gambar masa majlis aqiqah anak i pun xpe.. wahhh DASAR..!!!!! just kidding.. sebenarnya, aku sangat berpuas hati pada hasil dan kerjasama yg diberi kan.. apa yg penting, KERJASAMA (sila baca mcm kartun wonderpet).. dan dengar kata (mmg betul pun), rate AF akan di review.. so kalau ada sesiapa yg kata hatinya dah berkenan, cecepat le book ye.. cz minggu depan dah rate lain dah... ye la kan.. rate lama..

ok.. sudah habis boliuo cite pasal kawin mawin dah.. awak pun pengantin dah basi.. alhamdulillah everything went well.. dan perbelanjaan mmg mengikut ukuran badan sendiri.. to all b2b out there.. one tips.. spend mengikut size purse kamoo.. sbb lepas kawin pun nk guna banyak duit.. nk mula hidup baru kekdah nya..

Friday, May 27, 2011

Pregnancy Support Pillow a.k.a support pillow

Mungkin ada sesetengah M2B ada masalah susah nk tido sepanjang kehamilan. ini mungkin disebabkan postur badan ketika tidur tidak betul.. apa kes ayat skema giler..huhuh..

as for me, alhamdulillah, xde masalah tido (lagi).. letak kepala atas bantal, golek sana sini.. zzzZZzzZZzz.. settle.. maybe as of now, ok kot.. esok bila nk masuk bulan 6 or 7.. mungkin ada masalah tidur gak.. mintak dijauhkan..

to those yg ada masalah susah nk tido sbb badan rasa x selesa, worry no more!!!*hahah.. dah mcm gaya penjual barang Smart Shop dah kekdah nya*.. sekarang ni, ada jual bantal khas utk ibu mengandung.. sedikit sebanyak membantu ibu mengandung mendapatkan tido yg lena..


selain dari mendapat kan tidur yg lena ada gak beberapa fungsi lain.. meh mak copy paste sikit.

The patented dreamgenii Pregnancy Pillow is Recommended by Midwives across the UK and is recognised as the only specifically designed pregnancy pillow to adequately support back, bump and knees at the same time without taking up all of the room in the bed. It encourages you to lie on your left side which is the best position for mother and baby (But is just as comfortable on your right by passing the leg support through the back of your knees) and gently prevents you from rolling on to your back during your sleep (Which can restrict bloodflow to your baby). Using the dreamgenii Maternity Pillow from about 20 weeks pregnant, can also encourage your baby to adopt the optimal birth position which can mean a shorter and less painful labour.


kt mana bleh dapat kan bantal ni.. anda bleh dapat kan di myBBstore.com if i'm not mistaken, for IBM-er ada 10% discount kot.. for more info bleh tgk sini --> link


harga nya dalam lebih kurang RM319 sahaja..

haha notice the word 'SAHAJA', gaya aku cakp mcm 2 3 posen je kan rege nya.. anyhow.. to those who can effort this, u can use it as feeding support p
illow.. buat nya dapat baby yg kusss semangat sihat nya.. lenguh gak nk support dier time breastfeeding kan.. so bleh guna bantal ni gak.. ate.. dah rege mahai.. harus it comes with more than one function.. WORTH EVERY SEN SPENT... ka-ching



kalau mcm xmo spend bebanyak kan.. kita harus bijak mencari alternatif lain.. hehehe *sambil menaikkan kening ala ziana zain* cth seperti gambar di bawah..


ye, gambar org tua.. korang jangan nk gelak2 ek.. sok sok kita tua gak. *eh, emo plak* letak kan satu bantal di kepala.. dan satu lagi dipeluk.. lepas bleh guna satu lagi additional bantak.. letakkan di belakang badan, utk support belakang badan.. ok gak cara ni.. jom kita cuba..

kepada bakal ibu2.. selamat menikmati proses kehamilan anda.. =)

Monday, May 16, 2011

apa m2b buat sampai konon bz sangat..

salam uols.. how are ya doing...? mommy Z kt sini ok je.. xde pening2.. tp still muntah2 lagi.. adeh..

sorry la ye.. mak busy (busy la sangat kan.. alasan je noks..) tp serious.. xde mood nk buat pape sangat di alam maya.. bukti nya.. blog ditinggalkan bersawang tanpa sebarang berita.. sampai pengetua Farah dah preggy pun mak baru tau tadi.. hampeh ok.. blame it on the laziness, i suppose..

first thing first.. org selalu tanya.. "u masa preggy, mabuk x?" semedang je aku cakap xde mabuk2 pun.. sbb nya, aku terbayangkan kan mabuk tu mcm org mabuk todi, terhuyung-hayang, lalu pengsan.. so di atas paksi itu, aku cakap aku tidak mabuk.. rupa2nya mabuk org ngandung.. yg muntah2 tu la ... cissss.. dah 4 bulan baru aku tau... hampeh..

alhamdulillah.. tempahan utk coklat masih ada.. namun, kami x dpt accept semua order, hanya order yg mudah2 je kami terima.. sbb nya, order tu semua daddyZ yang settle kan.. hahah.. yes u've got it rite.. en Hugo yg buat.. aku dah train dah laki aku utk buat cekelat.. sbb nya mommyZ mcm x bleh nk tgk coklat.. jadi yg en Hugo la mangsa.. so yg senang2 n yg en Hugo confident nk buat je mak terima.. mak xnk la tolak rejeki uols.. tp x bleh la nk accept semua.. a couple of 'ringgit' a month, really save us a lot.. rejeki anak..


antara cekelat yg en hugo buat.. i did the coloring part as well as the QC manager... QC = qualiti control ya.. bukan Queen Control.. no no no..


dan satu lagi.. aku dah blajar buat popcake.. igt x hari tu ada cite aku g kelas.. so time to give it a try.. kang belajar je.. x praktik.. mau nya lupa... memula masa nk coat ngn choc tu.. x brapa menjadi.. mmg rasa mcm nk give up la.. tp gagahi juga..last2 jadi.. usaha tangga kejaaan.. huhuh


ni tried out with white choc plak.. menyerlah gak kaler nya noks.. mak sooka..

mingu depan.. kalau rajin.. mak nk try buat cupcake plak... ooo lupa nk cite.. minggu lepas.. mak g blajar buat cupcake.. muhahah.. xde keje jadi keje.. mintak2 la anak aku sok sooka masak.. ala2 junior master chef.. lantas, mak budak dah bleh hand over tugas maka

Friday, May 06, 2011

Happy Mother's Day Mama

Happy Mother's Day Mama...

And this song is for you..




She used to be my only enemy and never let me be free
Catching me in places that I knew I should'nt be
Every other day I crossed the line I didn't mean to be so bad
I never thought you would become the friend I never had
Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All that you did was love
Mama I love you.Mama I care
Mama I love you . Mama my friend. You're my friend
I didn't want to hear it then but I'm not ashamed to say it now
Every little thing you said and did was right for me
I had a lot of to think about,about the way I usedto be
Never had a sense of my responsibility
Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes, all that you did was love
Mama, I love you. Mama, I care
Mama, I love you. Mama ,my friend. You're my friend
But now I'm sure I know why,
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All I can give you is love is love
Mama I love you. Mama, I care
Mama, I love you. Mama, my friend,You're my friend
Mama, I love you, Mama ,I care
Mama, I love you, Mama, my friend, You're my friend

Thursday, April 28, 2011

Popcake class and a lil update on baby in the tummy


salam.. entry tertunda.. dekat 2 minggu kot... al-kisah nya nk p belajar popcake.. aisey dah bertunda2 dh nk attend class nya.. then bila dapat tau yg awal april ada kelas.. terus book spot.. thanks to cik ecah yg menuruh kan ilmu-ilmuan.. jasa mu ku kenang =)

antara popcake yg sempat di ambil gambar.. yg lelain dah selamat masuk pewot.. hahaha..
cumel gile popcake ni.. saje je belajar.. esok anak masuk tadika ke.. bday dier, bleh la buat kan.. bagi kt budak kt tadika dier.. makan sama2.. amhoi ko zaila.. dah pk sampai bday yg ke-4 thn dah.. lama lagi tu noks.. ok .. utk buat masa cukur jambul anak esok.. haha.. go on and verangan la u... entah ke sempat, entah ke idak aku nk buat, sbb mungkin aku bz time tu, mak perantin la katakan..laaaa.. serious aku dah melalut.. muhhahahha

thanks to ita yg sbb sudi membenarkan bermalam di rmh beliau dan melayan kerenah mak buyung.. thanks dear.. x lupa gak pada yien.. susah je sedia makan minum.. hope u like the present though.. x sabar nk tunggu baby awak keluar..


********

update on baby in tummy..

he's doing fine... eh.. titiba plak 'he' kan.. doc kata, utk confirmation.. tunggu check up bulan depan.. 2 minggu lepas pergi scan.. sudah nampak anggota badan nya.. dan bleh nampak tulang belakangnya.. dan ketebalan tulang belakang juga sangat bagus.. syabas anakku...


masa ni dier tengah meniarap.. the very moment nk start scan tu.. the head was at the right hand side.. lepas tu dier gerak2.. maka nya berada di belah kiri plak.. ni masa kepalanya beralih di belah kiri.. sungguh active ye kamoo ni anak.. as u can see.. yg line putih2 tu adalah tulang belakang nya!!!! sungguh x sabar nk scan bulan depan plak..

ok baby.. 19 May nnt.. kita dating ye.. mommy and daddy can't wait!!! and we plan to take a day off!!! sabar ye sayang...

Friday, April 08, 2011

Syurga di bawah telapak kaki ibu..

Salam. lama juga tidak mengjengah ke blog ni.. dah bersawang.

aku masih mcm biasa. cuma mood utk berblog tu berkurangan sedikit. bukan tiada apa ingin dikongsikan, tp kekangan masa menjadi puncanya.

hari ni di office, kurang busy, maka sempatlah nk tulis sepatah dua kata.

being pregnant, is ain't easy. at least, for me.. x boleh nk cakap banyak, sbb rezeki masing2, kan.. ada yg dipermudahkan segala urusan ketika mengandung. ada yg ada banyak dugaannya..

untuk aku, alahan tu masih sikit2 je kot, berbanding mereka yg muntah2 teruk dan perlu ditahan di wad. Terima kasih Allah.. tp start masuk minggu ke-8, aku dah start muntah2. setengah jam after meal, selesai juadah aku ke dalam mangkuk tandas. oppss..

org kata, eat small portion but regular. but how small is small. aku ada masalah utk tentukan size hidangan. sbb bila makan, asyik x kenyang (jgn kata aku x baca doa makan ye).. sampai ke satu tahap, aku terus berenti makan, tp lepas 15 minit.. ya Allah, mcm nk pecah perut disebabkan terlalu kenyang, sehingga x boleh nk minum air lansung..

badan yg sentiasa 'berangin',x payah ceritalah.. nk sendawa, angin x nk keluar.. perasaan bercampur baur.. itu belum masuk rasa x selesa, dan lembik selepas muntah. 3 malam lepas, mengalir jugak air mata ni.. mmg benar kata org aku ni cenggeng.. tp tatkala itu, perasaan INSAF mula menjalar di sanubari..

"Ya Allah.. mmg selayak nya syurga itu berada di bawah telapak kaki ibu." itu baru masuk bab mengandung.. esok lusa, sudah tiba masa melahirkan, si ibu akan bertarung nyawa utk satu lagi nyawa bagi satu lagi jasad. bak kata org, di kala melahirkan anak tu, nyawa ibu, ibarat di hujung rambut je.. subhanallah...

besar sungguh jasa ibu terhadap kita.. patut la dulu2, mama selalu pesan, cakap ibu jgn derkaha walau hanya perkata "Ahhh".. hancur luluh hati ibu bila mana seorang anak yg dikandung 9 bulan 9 hari, tidak mahu mendengar kata ibunya..

teringat di kala aku melengah2kan suruhan mama, di kala aku tidak mendengar nasihat nya, di kala aku melawan cakap mama.. ya Allah hanya Kau yg mengetahui perasaan mama pada ketika itu..

syukur aku masih lagi dapat berbakti pada ibuku pada ketika ini. Ya Allah, panjangkanlah umur ibuku agar aku dapat berbakti pada nya.. berilah aku peluang utk memberi kesenangan pada mamaku, ya Allah..

pada mereka yg masih diberi kesempatan utk berbakti pada ibumu, selalulah menghubungi mereka.. bantulah mereka sedaya kamu.. dan pada kamu yg mana, ibunya sudah kembali bertemu yg Maha Esha, berbuat baiklah kamu kepada org yg rapat dengan arwah ibu mu.

bukan mahu berlagak baik, tp sekadar mengingati diri sendiri..

Tuesday, March 22, 2011

Week 10th Check up

Hari ni (read as semalam) ada appointment ngn gynae today... dah set since the first visit. punya la aku yakin yg appointment tu pukul 10 pagi.. siap lepas subuh bleh sambung tido balik.. nk nk hujan plak tu.. dah tu sempat pekena roti canai 2 keping.. then of to the clinic.. rupa2 nya salah tgk time.. suppose pukul 915 aku pun appointment tu.. cess..

bulan lepas ada mcm drama sikit.. terus ke Bangsar Women Specialist.. cuak kot, walaupun bleeding ala2 manja gitu.. so husband and i decided to continue my antenatal check up kt sana je.

as of now.. baby and mom are doing fine.. siap scan bagai.. dah bleh nampak dah la fetus tu.. ada kepala, kaki.. n masa scan tu, dah bleh nampak kepala dier gerak2.. then kaki dier gerak2 mcm tgh cycling.. oo kamoo sooka cycling ye.. ok nnt mommy Z and daddy Z belikan kamoo beskal tayar 4.. heheheh

on the right hand side is the head, and at the right hand site (ada satu dot pink tu) is the kaki.. =)
mak excited ok tgk dier gerak.. meriah bilik doc dgr lontaran vokal i.. hehehe..

doc kata
1. its normal kalau i start mun(muntah) sekarang.. semasa awal pregnancy, xde mun mun segala nih..

2. in case nk bagi lega sikit rasa x best di tekak, bleh minum 100 plus atau other isotonic drinks.. coke, pepsi segala, xmo amik sbb terlalu tinggi kandungan gula nya..

3. sekarang dah bleh start amik minyak ikan, Nuero Gain..

ada a few thing that she mentioned.. nnt tulis kt entry lain ye..daaaaaaa.. =)

Friday, March 18, 2011

Misteri alam mistik

minggu lepas, aku adalah kena stay kt office sampai malam, ada keje sikit.. tp x la lewat sangat.. dalam pukul 8 lebih macam tu.. *eleh, balik lewat sikit pun nk kecoh*.. aku xde hal nk balik lewat.. sementelah la ada keje.. kalau xde keje, ko suruh aku duduk kt office stand by, mau aku menyinga..

nk jalan ke kereta, i asked one of my co-worker to walk me down.. pastu drive sendiri.. kt TPM tu.. gelap mcm kubur ok.. eh silap.. gelap mcm dalam hutan, senyap mcm kubur.. tp aku buat dek je.. pasang radio kuat2...

ok.. end one story..

tp bila malam nya.. aku tido, skali mimpi buruk ok.. ya ampun.. cuak seposeng (bak kata org ganu)... mana x nya dalam mimpi tu, aku tgk laki aku kerasukkan.. giler menakutkan ok.. mcm nk mencekik2 je aku ni.. horror ko.. ate dah aku tatiap malam tido ngn dier.. tetiba2 dier kerasukkan.. mcm mana.. buat nya dikerasukkan pastu siap paksa2 aku sign borang kebenaran dier kawin satu lagi.. mcm mana.. laaaaa.. ke situ pulak.. tp itu jam, kita tgk la.. siapa yg kerasukkan, aku rasa, aku lagi naik hantu kot.. cepat2 bangun, kejut en Hugo, siap ajak tido kt hall.. at least aku x bleh tido, maka bleh tgk tv.. nan adao dier nk layan.. suruh sambung tido balik...

time nk pejam mata tu.. mula la ligat kepala ni dok pikir.. what if...? what if, sebenarnya, masa aku balik td.. ada benda tumpang atas kereta aku.. serious ko.. TPM tu, bila waktu malam.. gelap ya amat... aaa sudah.. minda sudah bermain2...

malam berikut nya.. aku mimpi lagi.. adik aku plak kerasukkan.. adeh..

hari ahad masa tgh tido petang aku mimpi satu benda lagi.. horror gak.. xde la hantu2.. tp scary la.. cik anne, syikin n i, nk pergi karok.. cesss.. perut dh memboyot ada hati nk karok.. so we decided to meet up kt the curve je.. hajat di hati, bila syikin dah sampai sana baru aku gerak.. so she called "babe, i dah sampai".. ok yg terhengeh2 ni cakap.. ok.. i'm on my way.. gila.. dari rmh to the curve ada la dalam setengah jam kot.. dier dah sampai baru aku nk kuar... hampeh..

time tu aku dah cuak la.. menyesal x kuar awal2.. kan mak cik tu kena tunggu lama.. x dan brapa saat.. org ketup pintu.. "eh syikin.. jom jom.. i dah siap.." seronok la aku kan.. minah ni depan pintu.. xde la aku kena maki sbb lambat.. maka aku n syikin, naik kete.. cik anne called kata nk tumpang.. so drive to cik anne's place.. syikin tunggu dalam kete kot.. naku, aik rmh cik anne and she asked "eh syikin dah sampai ke.." laju je mulut aku cakap "haah.. dier dah sampai.." pastu looonggg pause.. eh betul la.. syikin dah sampai.. she dah call dah.. then sapa plak naik kete ngn aku tadi... arrrgghhh sudah.... time tu bapak serammm ok.... adeh la hai...terus terjaga...

nk kata aku tido x baca doa ke.. x baca bismillah ke... kalau aku naik katil.. pusing sana pusing ni.. mmg sagala doa surah aku baca.. tp bila time, naik katil terus lena.. mmg tidak lah.. tp alhamdulillah, xde mimpi buruk or seram.. ini x bleh jadi.. malam selasa sebelum tido baca al-mulk.. so ok malam tu ok.. xde mimpi..

malam rabu terlupa nk baca.. tp tido, ok.. xde mimpi buruk... malam jumaat.. dah kemalasan, pun x baca.. danngg.. aku mimpi buruks lagi..

cerita berkisar 2 rmh tinggal yg dekat ngn sekolah aku.. adeh malas mau cite.. kang aku takut nk p toilet plak..

agak2 korang.. ada ke yg tumpang kete aku masa aku balik malam tu ek..?


Monday, March 14, 2011

Tag Dari Hana Yorie dan Choclairissa

ni tag dari hana yorie and Choclairissa... =)

5 nama samaran:
- nina --> arwah opah yg dok panggil2 dengan nama ni ..
- kak yong --> my mom and cousin panggil kak yong.. ate.. udoh mak teman asal dari Perak.. mmg le dapat nama 'Yong'
- hidayah --> kawan sekolah rendah n sekolah menengah panggil dgn nama ni..
- zaila --> kawan matrik n uni... ramai sangat nama Hidayah kt matri n uni kaedah nya
- lulu --> itan yan yin yg bagi nama nih..

5 tarikh penting
- saya jenisan yg igt tarikh.. birthday, anubeseri, dll peristiwa penting dalam idup.. mana mungkin saya senaraikan 5 sahaja..

5 perkara saya buat smlm
- tido
- makan
- tgk tv
- tido
- makan
sungguh bosan kamoo ini..*sigh*

5 perkara buat saya gembira
kalau rasa gembira tepuk tangan.. *clap clap*
apa yg ko merepek ni labu....
- bergurau senda ngn laki aku.. hahahha *gatal*

5 perkara sebab jawab soalan
- sebab hari ni saya terlalu senang di office
- sbb dah janji dalam hati nk jawab tag ini
- lagi pun dah lama dah x tulis something kt blog.
- apa ek sebab lain...
- .....

5 kawan utk di tag
sesiapa yg rajin... sila buat ek.. kang kalau saya list down nama, kamu x buat.. saya kecil hati.. hahahhaha

Thursday, March 10, 2011

A Doctor In The House


Got it yesterday..=) we got 2 copy, one for en hugo's parents and another for my parents.. tp main tipu, i charge mine into my dad's account.. hahah.. so basically its his..

plan to get another copy for our house.. tp nanti2 la.. kengkonon nk buat mini library.. angan2 ok.. its still a loooooogg way to go.. when the time arrive, probably my kiddo already turns 1..

this morning, before i left for office, i managed to flipped through a few a pages.. and it is very intersecting.. i ended up read the preface and finished the chapter 1. and yes, i'm 10 minutes late.. cess..

cara dier tulis sangat menarik hati.. seolah2 Tun mcm sedang bercerita kt kita.. ayat nya yg bersahaja.. rasa mcm dekat di hati je.. hahahhaha... so malam ni mahu sambung.. abah sudah sampai chapter 3.. itu pun dier baca before tido lepas his teh tarik session malam td.. ok mahu kejar beliau.. kikikiiki

pleasae get urs at the nearest bookstore.. aku punya la ramah, p la tanya sales girl kt MPH tu.. brapa dah jual on the first 2 days.. dier kata x terkira, tp lebih dari 1000 copy ok... kelas u Tun....

Wednesday, March 09, 2011

anak lelaki atau anak perempuan

salam, walaupun nafsu berblog sudah semakin pudar.. tp ku gagahi jua.. windduuu wehh utk tulis 1 2 perkataan kt sini..

org dah start tanya.. anak laki ke.. anak perempuan.. well i guess its too early to know.. then suruh plak aku buat pilihan boy or girl... aku x kisah as long as sempurna tubuh badan serta akal fikiran, i am one happy mother.. =) *big grin*

tp kalau aku dapat anak perempuan.. harap2 dier cerah la sikit kulit nya.. bukan apa.. susah kot membesar sebagai anak yg ireeng (bak kata org jawa.. hitam la tu makna nya)... aku tau la.. sbb masa kecik aku pun ireng.. eh.. dah besar pun hitam la.. hahaha

dulu igt lagi masa aku sekolah, punya bebudak dok ejek aku budak itam la.. anak kel*ng la.. hampeh tol.. ya.. school kids can be brutal u know.. sabib la aku ni xde makna aku nk duduk diam.. harus aku bahasa kan derang... "eleh kalau korang putih pun.. tp dalam kelas peksa dapat no corot.. x guna jugak kan.." aaaa amikk sebiji.. xde aku nk simpan2.. terus ko terkedu kan..

ye la at the end of the day, report card ko jugak yg nk mengahadap mak pak ko kan... hitam2 aku.. bila bagi report card, selamat.. ko apa dapat.. roti john panjang.. hahah..*cess kejam giler gelak*

aku pun malas la nk menunjuk gred aku kan (sbb aku perah riak sbb dapat good grade.. pastu next exam aku melingkup.. tuhan bayar case babe!!!).. bleh plak ada satu minah ni, dari Sekolah Satu (sekolah aku tu, satu bangunan 2 pentadbiran.. kt PJ byk sekolah mcm ni), tanya aku punya UPSR result.. muka dier korang nk tau, bangga giler ngn result.. siot je.. sementelah masa tu aku berdiri kt papan kenyataan sekolah dier yg pamerkan result..

aku pun terus la cakap "eh, apa nama ko ek.. oo ada name tag.. ooo setakat 2A je.. aku dapat 4A..".. eat ur heart out.. itam itam aku pun, otak aku x berkerak hokay...

kalau anak aku gelap,pastu mewarisi gen lancang aku menjawab.. i think she'll be fine.. tp kalau dapat gen pak ek.. dok diam je, mahu hari2 nangis kena buli..

akhir kata.. putih, putih tapak kaki dipijak.. hitam, hitam rambut, dijunjung.. =)


eh entri ni bukan nk cite pasal gender anak ke.. yg aku melalut ke laut cite pasal kisah aku masa sekolah, apa kes....

hahah.. layan kan aja la labu.. kata ibu mengandung ada bnyk keistimewaan.. =)

Wednesday, March 02, 2011

Adoii...

sorry for the looonnng pause..

urs truly rasa x best...

kalau tetiba teringin makan seafood yg i makan masa p hanimun kt langkawi, agak2nya sungguh mengarut x????

tunggu next posting yg entah ke bila..

lagi pun.. ada ke org nk baca blog i lagi selapas ditinggalkan bersawang...

x lama lagi.. bukan takat sawang.. silap silap.. ponti anak remaja pun ada kt sini.. hahahah dah mcm rumah tinggal la plak... =)

Monday, February 21, 2011

How I Told Him

How I met Your Mother.. Eh silap.. How I Told Him...
all this while, i always wanted to be the one who break the news..not the doctor, not may parents or anyone else.. just fro moi.. :)

Actually i did my check up last Thursday on 10th Feb 2011.. but i told him only on the next day.. gigih ok mak simpan rahsia.. sbb selalu bayangkan, kengkonon nk pergi dinner and surprise him..

so there you go... i had to keep my mouth shut for the next 24 hours.. and i tell you, it is not easy.. biasa sebelum tido, mmg sembang2 bagai sampai tertido.. giler mcm mana ni.. so to make things more simple.. mak tido awal..hahaha

so friday nite.. its FGIF y'all.. konon cakap nk tgk wayang.. i must have a valid reason to drag him out of the house.. memandangkan we all byk tempahan choc masa tu, my husband decided nk pulun buat choc je.. oh ya, he is my in-house chocolate maker now.. yours truly dah x larat..

so i made it... cakap before wayang nk g makan dulu.. initial plan nk g delicious, tp ramai plak.. so end to secret recipe je la..

dup dap dup dap... nervous ok time nk bagi 'hadiah' ni.. so, i took out this one box and gave it to him.. en Hugo dah macam peliks..

en Hugo : apa ni..?
me : hadiah utk u..
en Hugo : xnk la.. my bday lambat lagi
me : ooo.. sempena V day..opssss.. no no .. sempena 1 year anniversary tunang.. *alasan.. gigih ok.. mana ada org sambut sempena 1 thn bertunang.. nk nk plak, time genap setahun tu aku dah 4 bulan kawin kot..
*

amik jugak la laki aku pun.. cesss..org bagi hadiah pun xnk... belasah kanggg..

adoila.. cermat gel laki aku bukak kotak nih..
very the lambat.. aku plak yg x sabar.. cesss

taraaa!!!!! I'M PREGNANT YANG!!!!

and he was quite shocked and overjoyed and speechless.. all in one... hehehe... tp biasa la laki kan.. tunjuk cool je.. kalau aku yg dapat news ni.. sure dah aku mcm terkinja-kinja kt SR tu...

en Hugo : bila u pergi check.. kata x check lagi?oo tipu ye...
me : tipu sunat.. hahah.. saje je.. i want it to be special... *special ke.. lantak la..at least i think so.. hehe*


so we both have to plan lotsa things ahead. and the most important thing, no more spending like a big spender.. plus we are in the midst membeli syorga donia.. alhamdulillah, rejeki anak.. and yes, no more spending benda yg x penting...nk beli tabung ayam, itik, lembu... huhuhu.. baru terkial2 nk menabung...

Thursday, February 17, 2011

kalao kito inga' ke ore, ore inga' ke kito

kalao kito inga' ke ore, ore inga' ke kito

teringat line ni dari filem Hantu Kak Limah Balik Rumah. betulla tu kot, kalau kita ingat kt orang, insya allah orang ingat balik kt kita.
banyak juga cerita2 atau drama berkisarkan tentang ni. ada satu cerita melayu kt astro hari tu. ala2 nang nak juga cite nya. suami pergi merantau, balik rmh jumpa isteri. padahal si isteri sudah lama meniggal dah. bila org kampah cakap wifey nya dah meninggal, dikatanya org kampung menipu. setelah dinasihati, suami diminta untuk redha je pemergian arwah si isteri..

bukan setakat kita perlu mengingati org yg telah pergi, org yg masih hidup pun perlu jugak.. aku kalau ada kesempatan, insya allah, aku akan call at least sorang kawan dalam my phone book list. ada satu kali tu, aku mmg nk sangat call si Lin ni..

Nk call masa office hour mcm x best. sbb minah ni cakap office dier mcm kubur, senyap je. kang aku call kang, mula la si Lin buat suara perempuan melayu terakhir, cover cakap kt fon..muhahaha.. nk call malam, aku plak asyik terlupa.. aissh.. sampai la satu hari ni mak cik Lin buzz, "uikkss lepas kawin lama x dgr cite.." huhuhu.. sorry noks.. mak teringat kt ko gak.. tp dok dang nk call mung..

tu la kan.. bila kita ingat kt org, insya allah org ingat kt kita. apa salahnya kalau sesekali kita call org, instead berharap org yg call kita.. x luak kredit pun.. aku pun selalu remind diri sendiri, utk call memana kawan terdekat,(kekadang kawan terjauh.. hehehe)... kalau kita x ingat kt org ferlu org ingat kt kite.. no no no uols..

tp, kalau kita teringat kt org, org tu x bother pun pasal kita.. x mengapa la, no big deal... sekurang2 nya bukan kita yg memutuskan hubungan siraturahim.. dok gitu.. kalau sendiri x bother nk tanya khabar, ferlu ke sentap kalau tetiba di ignore.. Laaaaa.. CP ko nk komen pape ke,noks..??

p/s : hari ni ada tanya khabar mak di kampung tak.. kalau belum, meh cecepat call. i pun nk call MIL i.. the last time i called was last friday kot.. mak i xyah call.. tetiap hari jumpa.. kekeke

Sunday, February 13, 2011

Breaking News : I am mummy-to-be

Salam to all my lovely readers...

Yours truly is expecting now.... alhamdulillah and as of to date, i am exactly 5 weeks pregnant...

and my bundle if joy is expected to see the world on 16 October 2011..

mom and dad can't wait to meet u kiddo.... =)

Thursday, February 10, 2011

Jangan menyusahkan apa yg mudah..

Perkara yang baik elok dicepat2kan.. orang kiri kanan depan belakang aku dah kawin dah.. byk gel cite yg diluahkan.. ibarat diluah mati mak.. ditelan mati bapakk.. kesian pun ada.. tp nk buat mcm mana.. dengar and boleh nasihat utk sabar je la..

urusan kawin mawin ni, kalau boleh dimudahkan, elok la dipermudahkan... ni ada a few perkara yg terjadi, dan aku rasa, kalau boleh dielakkan, maka, molek lah dielakkan..

nk cukup lengkap semua adat
no offense pada siapa yg berhajat utk ikut semua adat.. merisik, bertunang, bernikah (ada step yg aku ter-missed out ?).. in fact, kalau diizinkan Allah, aku nk ada semua step tu.. tp keadaan x mengizinkan.. jgn la mak pak gigih sangat kata nk ikut adat bagai.. kalau rmh bakal besan setakat setaman, senegeri.. xde hal.. ate, kalau sorang kt Perlis sorang kt Johor..macam mana.. kena amik kira travelling cost bagai kan.. sementelah harga petrol udoh naik.. kalau org dolu2 ikut semua ada tu, bole la.. deme dulu, biasa nya kawin sekampung je.. nk ke rmh bakal besar, jarak nya seputung rokok je.. paling2 tidak serantai dua (sudah... aku dah guna term jarak reltif dah..haha)

kalau nk semua ahli keluarga ada.. alamat nya berjanggut la
true enuff.. kalau nk buat majlis kenduri kendara bagai.. kalau boleh biar la tok, nek, pak, mak, pak long, mak cik, cucu, cicit peon semua nk kena ada.. tp kalau nk cukup kan semua segala family members, payah la sikit kot.. janji yg penting saudara terdekat ada.. keluarga pokok la senang cite.. nk tunggu pak cik belah datuk tiri buleh dtg, payah kot.. buat nya kita punya la set date utk sedara sedari sepupu sepapat.. alih2 deme pulok x bleh attend.. menananh dik oiii..

hantaran ikut la kemampuan
ate, udoh sampei seru nk kawin nya, jangan la kome letok hantaran tinggi2 x ikut kemampuan.. tp jangan la kome pihak lelaki nk bagi hantaran rendah benor... ini, mentang2 anak pompuannya belajar sampai PhD, nk letak 20k ke atas.. bakal suami takat degree uols.. baru keje 3 tahun.. aje nye gile nk cari 20k...senang kata, nk letak hantaran tu, cukup lah sekadar x membebankan pihak lelaki, dan x memalukan pihak perempuan... give and take sikit ye..


Jarak sanding ngn tandang dekat2
kebiasaanya selang masa antara sanding ngn tandang org buat seminggu mcm tu.. tp xde mana2 hukum pun, kata jarak tu kena seminggu kan.. kt kampung2, yg rata2 nya org bekerja sendiri, derang x kisah pun nk buat majlis tengah2 minggu.. hari rabu ke.. hari khamis ke.. so depa buat on weekdays, sementelah relatives pun tinggal sekampung, maka xde hal.. ni aku ada dgr satu suggestion yg aku rasa agak mencarut.. ada org nk buat sanding on Rabu.. pastu request kt keluarga belah sana buat on Saturday the same week itself.. nasib la bukan dier ckp depan muka aku.. kalau x kt situ2 jugak mak laser.. kemon (c'mon) get real la.. takkan rabu baru balik dari rmh pompuan yg tetiba nk rush buat majlis tandang kot.. giler terkocoh2 nk siap kan barang.. kalau org tu nk sambut 2 3 weeks later pun xpe la kan.. kena la tgk keadaan, masa dan tempat..


buat masa ni 4 benda alah ni je yg aku terpk... agak2 kalau ada mak cik mak cik dok sibuk bagi cadangan leboh, korang print je benda ni, suruh depa baca.. weh nk kawin ni benda baik.. xmo la dimulakan ngn besan x bleh nk tolak ansur kan..

lucky me i have no issue utk benda remeh temeh mcm ni.. 2-2 belah pihak ok je.. x yah nk banyak songeh.. mak pak nk ke, banyak sangat songeh, banyak sangat demand.. alih2, melambat kan dara teruna nk menikah, menghalalkan apa yg haram.. buat nya sok sok kena tangkap ke... kawin free, nikah kt pejabat kadi je.. mahu???

Monday, February 07, 2011

a year ago


pada hari ni.. setahun yg lalu..
begitu pantas masa berlalu..
kan sayang..?

Monday, January 31, 2011

Post Wedding Shoot Done!!!

Hi peeps...

first of all, thanks to those yg telah memberi cadangan kt mana nk cari tukhang make up.. tp end up, mak make up sendiri noks. Gasak la lepas ni AF kena kerja kuat utk buat touch up.. muhahhaha... oh ya, lokasi nya adalah di FULLHOUSE Jln Yap Kwan Seng...

yesss!! post wedding done.. makanya, x lama lagi dapat la album kawen.. album kawin dapat lambat, sbb aku lambat benor decide bila nk buat post wedding.. cz gambar post wed akan di include skali.. mmg x la aku nk tunjuk kt jiran tetangga kan.. nnt kontroversi satu taman.. ok no nude photo taken ya.. hahah..

i was very excited towards the photo shoot.. tp AF lagi excited kot.. mencurah2 idea dier macam hujan selama yg xmo berenti.. huhuuhu.. but to think of it, aku rasa aku lagi double, triple excited kot.. sbb AF kata... hari jumaat malam sabtu dier mahu upload satu gambar..

aku balik rmh, setiap setengah jam aku refresh FB.. gasak sangat nk tido.. tp nan ado.. so pagi sabtu tu.. mmg plan nk pulun buat choc (alhamdulillah, rejeki bulan 2 mencurah2 gak.. rejeki org baru kawin kaedah nya..)... aksi biasa pada waktu pagi, laki bini malas nk bangun.. ko tolak aku, aku tolak ko.. hahha.. last last suami mengalah.. terus dier g tgk pc.. pc on semalaman ye..

"yang.. AF dah upload gambar!!" aku yg td malas nk bangun, terjun katil kot.. "ye ke???!!!"

HAHAHHAHA KAH KAH KAH.. cesss.. berdekah2 laki aku gelakkan aku. hampeh tol...

ok.. buat sementara waktu.. layan kan aje sekeping gambar ini.. abaikan lengan seperti hulk hogan tanpa muscle itew.. huhuhu


p/s : x yah bawak prop sangat, semua pun we all sauk guna pakai kt fullhouse ni .. hahhaha.. spek mata tu, rantai yg aku pakai.. sabib aku x giler koser, pakai baju yg ada kt tingkat 2 tu.. hahaha

Wednesday, January 26, 2011

Need Help!!! Tolong..

Hi peeps.. sangat urgent... nk mintak tolong sesangat..

jumaat ni akan ada post wedding!!!

yeeaaayy !!!! *chicken dance*

tp xde org nk tolong make up kan..

siapa ada contact utk org yg bleh make up kan..
price 100 hengget ke bawah.. any suggestion...???

tolong ek uolsss

Tuesday, January 25, 2011

Fasha - Jejai .. PUTUS!!


tgk Beautifulnara... skali nampak ni.. kesian... perlu ke kesian.. ahhaha.. lebih kepada sedih. diharap Fasha x meroyan seperti Teacher Shida yg dikatakan bertindak buat video clip sedemikian ekoran dari insiden putus tunang..

tp la kan.. kalau fasha meroyan mental.. agak2 dier nk buat video apa ek???

hahaha...

kalau aku jadi ND, aku gelak guling2 kot.. sebab sebelum ni, gigih sangat tayang bf.. teringat statement dier minggu lepas kt melodi.. "selagi saya masih pakai cincin ni, selagi itu saya masih bercinta ngn jejai.. " last last, jejai gigih email reporter, cakap derang dah putus.. aaa mcm mana??

Monday, January 24, 2011

Thank you Treat @ Fullhouse

Date : 22 Jan 2011
Location : Fullhouse Jalan Yap Kuan Seng

Tgk pada date.. seminggu ko tertunda entry.. sangat regular. jarang giler aku update zupp zupp zapp on time.. anyhow.. lets move on to the story..

last week dah set ngn all the angles.. mahu give them a thank you treat.. sbb they helped me a lot during my big day.. punya la bertunda2 sbb bz ngn other event.

these ppl sangat la membantu pada hari tu. yg paling penting.. there were my mobile ATM, and the best part was, its cardless!!! aa amik.. kan hari tu aku tercicir purse.. mmg la ada emergency cash money, ate dah mak hayam sorang tu x accept cek.. mahu cash sahaja, then ngn deposit hotel lagi.. mmg boliou aku punya peti doremon.. harus pau, pinjam mereka ini..

so bertempat di Fullhouse cafe, kami berkumpul.. ni pun sebenarnya serampang 2 mata.. selain nk pergi makan2 sembang2 bagai.. mak nk survey tempat ni utk buat post wedding.. =) yeeehaaa...

konsep putih suci mulus.. tgk tu, kaunter kek nya.. sangat la sodap hokey..

the not-so-newly-wed.. ni pic harus letak..


ko tgk muka excited aku tu.. entah apa aku gosip kan pun x tau.. tgk miss E, sama naik...



oh, at the other corner, aku tgk ada la satu event nih.. menariks.. ramai gel org pakai putih2 belaka, sampai la aku terpandang satu mat ni.. eh ni hubby nye amy kan.. tgk2 punya tgk, its diah's baby shower.. meriah ko noks.. pic amik dari diah punya blog..


the food!!!!! gambar makanan amik sikit je.. gambar org, letak penuh2 blog.. muhahah

dah habis makan, borak se-round,dua.. moh amik gambar.. kt sini banyak tempat best2 utk snap picca... uiikksss itu dua org, mahu bercinta balik rmh.. sila pandang camera.. hahaha


yg ni better.. sudah behave..


all the sexy ladies..!!!! kelas ko .. amik gambar ngn setaman bunga2 kaedah nya..


kt tingkat atas, ada la tempat yg byk giler props..apa lagi.. amik peluang .. gmbar reramai.. main sauk je spek tu.. hahahha


yang yang.. cepat.. act as goofy as u can..cesss.. goofy la sangat... FAIL!! hahaha







Happy Belated Birthday Ita


Happy belated bday sayang.. sorry x letak on the day itself.. hard disk saya tertinggal kt office..

seperti yg dijanjikan.. saya dah godek gambar lama.. huhuhu.. igt x lagi masa kita sama2 buat bday kat KT dulu.. huhu masing2 muka suci..

happy birthday dear.. semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rejeki... aminnn...

Thursday, January 20, 2011

Exchange link

hi people... kt sini mak nk ajak exchange link.. hari ni dah mcm free sikit.. haha.. keje ni mcm tau tau je besday i today (entry ditulis pada 11 Jan).. keje pun dah siap2 semalam.. haha.. saja pulun siap kan keje semalam supaya hari ni bleh rilex and maintain cantik kt work station.. haha.. cantik ke..?? ver der..

meh kita exchange link jomm.. i ada perasan yg kt chat box ada org request.. tp mintak mangap dari hujung rambut hingga hujung kaki.. x dan nk godek template.. sorry sesangat.. skang ni dah lite lite sikit keje.. bleh la buat keje haram ni.. hahaha

there are some blogs, that i followed but i didn't link em at my side bar.. to those yg sudi utk exchange link ngn i, sila tinggal link di ruangan comment ye.. insya allah i akan letak secepat mungkin..

ada 2 catergory
BBF Clan --> ni utk B2B and ex-B2B..
Bloggers --> ni utk memana bloggers..

kalau ada yg dah link, tp terletak kt salah kategoro, sila inform ek.. mak makan kepala ikan byk sangat..sokmo lupa.. haha

haha.. malas nk buat byk kategori, sebab malas nk pk.. huhuhuh... *depuk dahi laju2*

oh yg follow mem-follow pun bleh gak.. just let me know in the comment column and i will follow u... (sila baca mcm nyanyi lagi digi tu..huuhuhu)