Friday, December 23, 2011

M2B Tips 002 : Watch your weight

Guess M2B has been hearing this advice for tones of time from the nurses and doctors.

ingat senang nk jaga berat.. i'm always jealous to those who manage to watch their weigh during pregnancy.

org selalu cakap, jgn gemuk sangat time pregnant, nnt susah.. bla bla yadda yadda yadda..
orang boleh cakap je. and bila orang cakap, dah macam masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. dulu aku slalu cakap balik, ala.. dah rasa nk makan, lapar, nk buat macam mana.. makan la.. and there you go.. i ate like nobody business. ada jugak time yg aku rasa loya, n rasa nk muntah, tapi lepas muntah, aku makan balik.. xde masalah xde selera, lansung!!!

nasihat orang tu, sebenarnya berguna. sila lah ikut.. let me tell u my experience, kot bleh jadi pedoman.. ewahhh..

i gained a loooot during my pregnancy.. ce teka, ce teka (ok.. this is annoying.. hahah).. ok, cut the crap, i gained, more or less 24 kilossss.. yes, u read it right..

subhanallah, giler susah nk gerak ok.. utk berjalan, xde masalah, tp bila nk duduk kt kereta, ya ampun.. susah gel.. sometimes i had to ask Daddy Z, to lift up my leg just to get to the car seat.. aaa amikk ko.. giler berat kot.. to move around, ok je.. tp bila nk angkat kaki, nk beralih tempat bila duduk kt lantai, mmg susah..

and another thing.. i start solat duduk (guna kerusi) as early as sixth month!!! org dah hujung2 kehamilan, baru solat duduk, aku pertengahan kehamilan tu dah start solat duduk.. if solat mcm biasa, agaknya lepas sujud, mmg x bleh bangun balik kot. if bangun pun, vontot naik dulu.. serious mcm org tua tua..

saiz naik berkadar rata dengan berat.. bila berat tambah, saiz pun mengembang.. dah tu, keje aku dok beli new lingerie baru, yg saiz baru.. cewah.. sebut lingerie konon.. bila sebut lingerie tu, sure budget mcm lace bagai yg cantik2... nan ado, time ngandung ni, keselesaan adalah perkara pokok.. xde masa aku nk melawa dah... cotton sudey.. hahaha..

ok kemuncak, yg aku rasa tensi sbb gemoks adalah rite before deliver.. aku kan kena cser kan. so dari bilik yg kt tingkat 10 tu, aku diusung dengan katil, turun ke OT kt tingkat 2. sampai kt OT, kt meja bedah tu, skali nurse tu kata.. "ok, u mengesot ke meja bedah tu..". i was like "huh".. aku nk menelentang, mengiring, telungkup, terbalik pun rasa seksa.. ni nk suruh aku mengesot dari katil ke meja bedah..

serious uolss... i pun rasa sedih ngn keadaan diri sendiri.. terus menyesal makan x hengat donia sebelum2 ni..

tu yang sekarang ni.. sesiapa yg pregnant, aku nasihatkan jangan naik banyak sangat berat nya.. nnt susah di kemudian hari..

utk mengakhiri post kali ni, terimalah gambar kegemukkan.. masa ni dah 38 or 39 minggu.. tgk fist aku tu.. kalau kena sebiji, harus berpanar biji mata.. hahahahha


9 comments:

hana yoriee said...

hikss..dulu masa mabuk teruk kemain lg ckp..ala mesti tak naik byk nye lah berat kalo asyik duk melepet muntah aje kerjanya. tapi bila dah masuk 4bulan hah..amek naik mendadak kau! huhu..skrg total weight gained after 6 months pregnant adalah 8kg. ni pon dah rasa cam seksa n kembang semacam je bila tgk kat cermin. hoho..iyealah..berat bdn b4 pun mmg bukan supermodel type pun kan..uwaa..

Wani said...

hahaha..sorry la zaila..I was laughing all the way..lawak la u elaborate:P I'll keep that in mind NANTI.ehe..

Mawar said...

Sis..mase i preggy dlu pon naik 20kg..believe me..u akan dpt figure asal balik dgn bf ur baby spenuhnya..juz b calm..n take care

ryy.han said...

org selalu kata pregnant-eating for two, but for me..kita pegang prinsip "reading for two" - kena bnyk timbu ilmu bnyk2 nk jd mak budak

tapi bila compare, rsnya lepas bersalin lg kuat makan...agaknya sbb bf..tu yg asik lapar..nasib berat maintain

LisaLisut said...

Omaigod.this is like a reminder to me hahaha. Tp xpe kot early pregnancy ni mkn byk2? Kakakaka.nk jgk kan. Ok ok. I try to watch my weight. Fuh..

PurPLe LaDy AiFA said...

zaila, i gained almost 40kgs! haha, mmg seksa nak bergerak..rs x healthy ble berat cmtu.. tp lps deliver and pantang plus breastfeeding, almost 35kgs dah shed. =)

dinashuz said...

Zaila, i gained 23 kg... and i have managed to lose only 17 kg... my baby dah 4 months dah... i guess susah nak turunkan berat badan... agaknya breasts aje dah 3 kg hehehe.

ReYNa said...

huhu.sy plk naik gak tp x bnyk pon.total start ngandung smpai nk masuk 6 bln ni just naik 7 kg.tp aritu naik 2kg pon nurse suh pi check kat doktor.cerewet sungguh.btw tgk ramai je ibu2 ngandung yg weight gain.pastu leh je kurus blk sbb breastfeed

PUAN THALHA : said...

i pun naik berat bile pregnent ni. huhu. tapi takpelah dear, janji baby sihat. InshaAllah tengah pantang ni, berat awak boleh turun cam dulu. apapun, tahniah eh atas kelahiran baby z :)