Thursday, December 29, 2011

Labour Experience : Too Posh to Push Part 2

ok.. sambungan... sebenar nya part 1 tu.. dah berkurun kt dalam draf.. tp sampai takat tu la.. yg selebih ni, baru nk tulis... hehe


... senyap lagi...

me : yang.. td masa Prof Siti seluk, horror x i..?

en Hugo : agak la

me : yangg.. ada x org mati sbb x tahan sakit masa beranak..
ehh.. ko ni dah kenapa zaila.. mmg la elok mengingati kematian, tp bukan time time mcm ni noks.. time macam ni la kena kuat. syaitan akan bertambah/paling kuat menghasut manusia pada 2 perkara. pertama, kita saat mahu diijab kabul and kedua pada saat2 melahiran bayi..

en Hugo : isshhh.. mana ada.. dah la.. toksah dok fikir2 lagi..

ok.. bleh masuk jarum nih..

me : ok.. horror.. FYI, Prof still x dapat nk check i bukaan i, tp i dah sakit giler.. ni since dah induce, i have to go through a few series of seluk-ing.. if sat lagi dier dtg seluk dah buka 4, then after a while, seluk lagi dah bukak 8.. aa ok gak la... what if, seluk2, baru buka 2, then seluk lagi bukak 3, then seluk lagi bukak 5.. then if i couldn't take it anymore and decide for cser, x ke lagi horror.. penat2 i sakit, last2 cser..

en hugo diam..

me : ce tanya kawan u yg pernah cser.. sakit x? susah x jaga.. i serious x bleh tahan.. *tears*

en Hugo called his frens and i called mine.. peeps thanks for the comfort talk. really appreciate it.

kemudian midwife tadi tu masuk. tanya la pendapat dier, sama ada aku bleh beranak normal atau tidak.. midwife tu senyum je.. xmo bagi apa2 opinion, ye la, kang org kata dier bias plakkan.

me : Puan, teruk x keadaan saya tadi.. its ok, u can just tell me straight to my face. saya bleh terima. agak2 saya bleh tahan utk pergi bersalin normal x?

midwife : eemmm.. saya x berani kata.. tp mmg ada org mmg x bleh tahan sakit pun.
she's not answering my question

me : makanya, saya bleh normal x?

midwife : terpulang... *sambil senyum lagi... sejuk hati tgk senyuman dier.. tp debar di hati x habis lagi..*

adeh mcm mana ni... nk p normal takut kena seluk, nk p cser, ingat aku berani sangat kena bedah2 ni.. tp one way or another, baby ni nk kena bawak keluar juga.. dah 40 minggu dah kot.. fully full term dah. aku rasa, aku bleh tahan sakit nk beranak tu, tp sakit VE tu aku x tahan.. boleh pulak gitu.. VE tu, aku rasa mcm sakit, sbb wujud nya bendasing kt area bawah tu.. mmg aku seram.. tp beranak, aku push2 je.. muahaha.. sebut "push2 je", budget push tu mcm kentut ke apa.. benggong..!!

dalam hati aku, mcm dah bulat kata, utk pergi cser.. call a kengkawan pun, derang kata, xpe.. pergi je cser..

lepas en Hugo call kawan dier, kawan dier kata, ok je cser.. nk jaga susah sikit tp x sakit sangat utk anak pertama. utk pengalaman kawan en hugo tu, anak ke-2 ke-3 terasa sakit sikit.. dalam hati, "aaaahhh.. anak ke2 ke3 tu, kita pk kemudian, anak pertama yg nk kuar ni kena pk kan dulu"

informed doc, cakap nk cser... habis satu perkara.. maka nurse pun pergi la check pukul brapa OT available. emergency cser kan, maka doc pun x book OT.

kan masa lepas VE tu, doc tanya nk normal or cser aku ngn confident nya jawab nk cser kan.. so derang dah induce aku la.. and ramai org kata, contraction disebabkan induce lebih intense dari normal induce.. jam dah pukul 10.30 mcm tu, aku x rasa pape.. cewah.. konon mcm kuat la kan.

jam dah pukul 11pagi, mama datang.. cerita semula kejadian pagi td dengan lenangan air mata.. *draaamaaa*

pukul 11pagi, masih xde rasa pape contraction. aku dipindahkan dari labour room, ke bilik penginapan.. *dah mcm cuti2 msia plak*

11.30 pagi.. dia datang..teng teng teng (nyanyi mcm lagu ghazal Dia Datang).. dah terasa dah contraction nya.. kali pertama n kedua, mcm mild mild je contraction nya.. macam ala2 manja je..

pukul 12... humang aih.. contraction nya dah mula terasa babe.. mmg sengal2 pinggang nih.. memula mama tolong gosokkan kt pinggang ni.. lepas mama, gosok, en Hugo plak gosok.. dah mcm lari berganti2 dah rupa nya, cuma xde baton je..

selang 15 min, contraction datang lagi.. makin lama makin intense. adoi. ok, ni nk cite betul la, bukan saja nk cite benda dalam kain ke apa. just to share the info.tiap kali contraction datang, tiap kali aku rasa mcm nk kencing yang teramat sangat.. tapi bila p toilet, xde plak kuar nya.. satu lagi, aku x brapa nk g kencing, sbb aku rasa private part tu mcm keemmbaang semacam sampai rasa mcm nk jatuh dalam toilet.. pastu aku janji pada diri, lepas contraction ni dah stop, aku mmg nk p kencing. tp bila dah stop itu contraction, xde plak rasa nk kencing.. *sigh* kata mama, itulah contraction nama nya..

di kala contraction selang 15 min, jam baru pukul 1 lebih. tp xde pun nurse masuk bilik, inform aku boleh masuk OT pukul brapa.. alahai.. dalam hati mmg nk cepat2kan aja kena bedah.. hahaha.. boleh plak ko rasa x sabar kena bedah..

x lama kemudian, nurse masuk katanya, OT available pukul 3.. serious rasa lega.. contraction masih lagi terasa.. menyumpah diri sendiri sbb decide nk cser lepas kena induce.. kalau x, aku boleh dgn rasa gumbira menanti diri dibedah.


ehh macam panjang sangat dah bahagian 2, sambung part 3 plak la.. jangan marah aaa...

5 comments:

hana yoriee said...

adeyh..mmg panjang cerita dia..takpe2..kita tunggu..hihi

cik nora saniey said...

huhu pnjg leh bt novel..tp mmg ske bca..da yg klakar der yg tkut2..cpt smbung sis..xsbr nk tau kesudahan..

juneHalim said...

Ya Allah...smgt nih bce ada smbg lg? adehhh!!! cpt smbg tau!huhuhu..

amElyn said...

VE tu small the pieces je yang oi
beranak nak keluarkan kepala baby tu jenuh sikit!! kuikuikui
apa2 pun semua dah selamat..
kita plan for second baby lak ye! wink*

mia-ina said...

panjang pun mia baca smpi habis tau zaila...smbung lg..nk tau cite

lupe lak:

this is my new blog

http://adin-mia.blogspot.com/