Thursday, June 23, 2011

Tips pemilihan OP.. dan saya memilih AF!!!!

aaa amik.. kawin dah lapan bulan.. pregnant dah nk masuk 6 bulan.. baru kooo nk buat review on OP..
muahaha.. hampeh giler..

better late than never kan.. mmg harit u nk tulis pun.. tp paham2 je la time ngandung ni..malas giler ok nk hapdet (A.L.A.S.A.N)

utk nikah n reception hari tu... I hired en Ahmad Fairus.. haha in person pun i panggil en Ahmad Fairus.. aaamik.. nama penuh siap.. dgn title 'En' lagi..

emmm where should i start..

Dress Code
kelas... dress code pun aku amik kisah.. actually xde la kisah.. in fact xde plak aku letakkan syarat berpakaian.. but a week before my nikah i attended another majlis nikah..
mat tu pakai jeans lusuh.. siap ada rambu ramba pada jeans nya.. and round nect t-shirt.. bila tiba majlis nikah aku.. AF datang berbaju melayu.. siap bersampin.. ada sampin ke.. x igt.. rasa mcm ada kot.. terus dalam hati kata.. "bagus nya.." bukan apa.. nampak la mcm hormat majlis..but if ada yg x datang pakai baju melayu lengkap pun, eloklah kiranya kalau berpakaian kemas. kalau x mahu pakai kemeja, at least pakai la t-shirt berkolar.. nk masuk masjid kan..

Attitude
Dengan Pengantin
- ni penting. yg mana pose aku x reti or kekok nk buat.. atau pose yg husband n i yg x brapa nk boleh buat or berkenan.. xde la dier push2 suruh kita buat.. ye la.. bayangkan.. OP suruh buat mcm ni. pengantin xmo buat OP dok paksa2.. last2 gambar nampak mcm force sangat.. kami suami isteri pun senang bekerja dgn OP.. bole sembang, gelak hu ha hu ha..

Dengan keluarga dan para hadirin
- ok ni pun sangat penting.. biasa la, bila majlis kawin, sanak saudara sahabat handai dtg nk meraikan pengantin kan.. dan x kurang juga yg nk amik gambar perantin.. dalam hal ni, i nk tabik spring anjal 20 kali pada en AF.. biasanya beliau akan beri peluang pada para tetamu merakam kan gambar pengantin.. then bila semua dah amik.. baru la dier snap snap gambar pengantin.. bila dier suruh buat pose ni, beliau akan allow other to snap first, then baru dier amik.. bagus x.. aku rasa bagus.. sbb aku pernah jumpa OP yg perasan bagus. dier suruh perantin pose, cepat2 dier amik gambar, then tukar pose.. aku kt tepi ni terkulat2.. brader, itu kawan kitorang kot.. tahu la kamu nk menjalan kan tugas kan.. mereka dan anda adalah sama penting dalam menjayakan satu2 majlis.. beri sedikit chance voley.. laaa apa kes aku emo ni..hahah
dua bijik album dalam beg yg sangat besarrrr!!

berderet kaum keluarga nk amik gambar.. as pengantin.. aku pose
beberapa minit pun x kisah.. janji semua gembira


Dengan majlis
- dalam majlis yg mulia.. nk nk masa majlis akad nikah. tgh khutbah nikah dibacakan, masa tengah akad jgn la ko meliar sangat ke hulu ke hilir nk amik the perfect angle.. aku yg duduk di kalangan hadirin serabut perut tauhu.. kalau bole.. kalau nk bergerak tu, biarlah selembut angin bayu berhembus lembut di tepi lautan.. apa yg aku dah mengarut ni.. tp yg aku nk highlight kan, OP jgn aggressif sangat. sila hormat majlis.. dan aku xde prob ngn OP. thumbs up..

Ada post wedding
ada free pre/post wedding.. haha... aku pun tau pasal ni... aku igt kan.. lepas reception pergi taman, bergaya ala2 hindustan tu, dah consider post wedding..betul la kan.. gambar selepas wedding = post wedding.. skali en AF buzz buzz.. tanya bila nk buat post wedding.. oooo ada lagi session camwhoring ek.. mak sooookaa.. tu yg mencanak aku call fullhouese cafe nk book tempat bagai... adakah semua photog offer package ni ek.. aku rasa mcm xde kot... eh, ada ke.. aku x brapa survey pasal photog sangat.. sbb cinta pandang pertama pada hasil AF, terus call n book.. pastu dah x tgk org lain dah..

Deliverable
Delivery oleh OP sampai ke muka pintu... besar godang ok beg nya.. nk tau how big is the beg.. beg nya sebesar ala2 beg yg aku guna masa pre wed hari tu.. tp lebih cantik la of coz.. the deliverable??? need i to say more.. lets the picture do the talking.. waaahhh speakingg.. entah betul entah ke tidak.. kui kuik kui *gambar telah di re-size.. maka kualiti gambar hampeh sikit*

gambar close up harus letak .. sbb aku budget cun..

BFF love u.. muahh..

terserlah muka queen C aku.. muahaha.. JK!


pun sooka gambar ni.. putih suci murni gitu..


must have pose...!!! pada aku la..heheh



BLOGGERRSSSS!!! u guys rawk!!!


post wedding @ Fullhouse

pandangan mu, menggetar jiwa ku...


nampak antara kesamaran itu adalah sexaay!!!


dalam bath tub pun sempatt... hazab ko noks..


Review ni bukan dipaksa mahu pun berbayar oleh AF.. tp mmg aku nk buat pun.. tp kalau nk sponsor gambar masa majlis aqiqah anak i pun xpe.. wahhh DASAR..!!!!! just kidding.. sebenarnya, aku sangat berpuas hati pada hasil dan kerjasama yg diberi kan.. apa yg penting, KERJASAMA (sila baca mcm kartun wonderpet).. dan dengar kata (mmg betul pun), rate AF akan di review.. so kalau ada sesiapa yg kata hatinya dah berkenan, cecepat le book ye.. cz minggu depan dah rate lain dah... ye la kan.. rate lama..

ok.. sudah habis boliuo cite pasal kawin mawin dah.. awak pun pengantin dah basi.. alhamdulillah everything went well.. dan perbelanjaan mmg mengikut ukuran badan sendiri.. to all b2b out there.. one tips.. spend mengikut size purse kamoo.. sbb lepas kawin pun nk guna banyak duit.. nk mula hidup baru kekdah nya..

7 comments:

NANA said...

sumber inspirasi ni..tq!

Reen Tart Nenas said...

suka pix post wed :)

anaztasias nora aira said...

OP saya nanti EN. AF gak ehehhehe !!

CengkodokPolkadot said...

comolot ye?

choclairissa @ intan said...

post wedding kt fullhouse menarik..ade kene bayar extra ke dear? mintak permission ke main redah je? :)

Mawar misswateva said...

untung amek AF ni.highly reccomended!naseb la den da bayar depo utk OP wed nt..haihhhhh.

Renee Meow said...

bestnya tgk u u alls amek AF.. teringin gak nak amek Af tp budget mmg x membantu.. T_T

works dia mmg mengagumkan..hopefully ada la contest by AF.. haha..