Thursday, February 10, 2011

Jangan menyusahkan apa yg mudah..

Perkara yang baik elok dicepat2kan.. orang kiri kanan depan belakang aku dah kawin dah.. byk gel cite yg diluahkan.. ibarat diluah mati mak.. ditelan mati bapakk.. kesian pun ada.. tp nk buat mcm mana.. dengar and boleh nasihat utk sabar je la..

urusan kawin mawin ni, kalau boleh dimudahkan, elok la dipermudahkan... ni ada a few perkara yg terjadi, dan aku rasa, kalau boleh dielakkan, maka, molek lah dielakkan..

nk cukup lengkap semua adat
no offense pada siapa yg berhajat utk ikut semua adat.. merisik, bertunang, bernikah (ada step yg aku ter-missed out ?).. in fact, kalau diizinkan Allah, aku nk ada semua step tu.. tp keadaan x mengizinkan.. jgn la mak pak gigih sangat kata nk ikut adat bagai.. kalau rmh bakal besan setakat setaman, senegeri.. xde hal.. ate, kalau sorang kt Perlis sorang kt Johor..macam mana.. kena amik kira travelling cost bagai kan.. sementelah harga petrol udoh naik.. kalau org dolu2 ikut semua ada tu, bole la.. deme dulu, biasa nya kawin sekampung je.. nk ke rmh bakal besar, jarak nya seputung rokok je.. paling2 tidak serantai dua (sudah... aku dah guna term jarak reltif dah..haha)

kalau nk semua ahli keluarga ada.. alamat nya berjanggut la
true enuff.. kalau nk buat majlis kenduri kendara bagai.. kalau boleh biar la tok, nek, pak, mak, pak long, mak cik, cucu, cicit peon semua nk kena ada.. tp kalau nk cukup kan semua segala family members, payah la sikit kot.. janji yg penting saudara terdekat ada.. keluarga pokok la senang cite.. nk tunggu pak cik belah datuk tiri buleh dtg, payah kot.. buat nya kita punya la set date utk sedara sedari sepupu sepapat.. alih2 deme pulok x bleh attend.. menananh dik oiii..

hantaran ikut la kemampuan
ate, udoh sampei seru nk kawin nya, jangan la kome letok hantaran tinggi2 x ikut kemampuan.. tp jangan la kome pihak lelaki nk bagi hantaran rendah benor... ini, mentang2 anak pompuannya belajar sampai PhD, nk letak 20k ke atas.. bakal suami takat degree uols.. baru keje 3 tahun.. aje nye gile nk cari 20k...senang kata, nk letak hantaran tu, cukup lah sekadar x membebankan pihak lelaki, dan x memalukan pihak perempuan... give and take sikit ye..


Jarak sanding ngn tandang dekat2
kebiasaanya selang masa antara sanding ngn tandang org buat seminggu mcm tu.. tp xde mana2 hukum pun, kata jarak tu kena seminggu kan.. kt kampung2, yg rata2 nya org bekerja sendiri, derang x kisah pun nk buat majlis tengah2 minggu.. hari rabu ke.. hari khamis ke.. so depa buat on weekdays, sementelah relatives pun tinggal sekampung, maka xde hal.. ni aku ada dgr satu suggestion yg aku rasa agak mencarut.. ada org nk buat sanding on Rabu.. pastu request kt keluarga belah sana buat on Saturday the same week itself.. nasib la bukan dier ckp depan muka aku.. kalau x kt situ2 jugak mak laser.. kemon (c'mon) get real la.. takkan rabu baru balik dari rmh pompuan yg tetiba nk rush buat majlis tandang kot.. giler terkocoh2 nk siap kan barang.. kalau org tu nk sambut 2 3 weeks later pun xpe la kan.. kena la tgk keadaan, masa dan tempat..


buat masa ni 4 benda alah ni je yg aku terpk... agak2 kalau ada mak cik mak cik dok sibuk bagi cadangan leboh, korang print je benda ni, suruh depa baca.. weh nk kawin ni benda baik.. xmo la dimulakan ngn besan x bleh nk tolak ansur kan..

lucky me i have no issue utk benda remeh temeh mcm ni.. 2-2 belah pihak ok je.. x yah nk banyak songeh.. mak pak nk ke, banyak sangat songeh, banyak sangat demand.. alih2, melambat kan dara teruna nk menikah, menghalalkan apa yg haram.. buat nya sok sok kena tangkap ke... kawin free, nikah kt pejabat kadi je.. mahu???

8 comments:

ElyaElmo said...

sokonggg!!!
zaman skang hantaran berlumba2 nk bg setinggi gunung..haha

hana yoriee said...

iskhh..mmg agree sungguh lah..hahaha..ikut kemampuan n give and take are the keys..=)

Xora said...

saya lebih suka kalau trend org sukaletak hantaran tinggi, jadi trend org suka rahsiakan hantaran.. harap satu hari nanti, semorang akan rahsiakan wang hantaran. baru best :D

Leonora Halim said...

ehee.... btul btul btul! jadikla mcm saya juga... pakcik, makcik, sepupu sepapat, sedara bau2 bacang.. pls sadapppp.. ahah... kami nak wat majlis.. anda sume dijemput... dtg atau tidak kami tidak akan kecik ati.. :)

norinaomar said...

saya baru je melepasi saat kronik,mak saya punyalah banyak songeh..sampai nak terkeluar ayat macam ni "mak ni,org tak kawen suruh kawen,ni bila dah ada orang nak,cerewet pulak".isykk terderhaka pulak..masih belum mampu mengawal emosi di ambang majlis ni

thezaila said...

elya --> tu la.. anak belajar tinggi kaedahnya..

hana yorie --> bleh x konsep nya, u bagi, i terima.. hehe

xora --> bagus tu xora... tidaklah menimbulkan riak..

leonora --> kan..banyak juri tambahan.. bagi suggestion pandai.. apa kata, suggestion itu beserta duit nk melaksanakan suggestion derang tu.. ok gak..

norinaomar --> sama la.. x sengaja terkeluar.. dan dan atas pelamin i mintak maaf hari tu

Mia-Ina said...

setuju sgt dgn kenyataan di atas sebab mia dh alami perkahwinan jarak jauh..perlis-johor....pulak2 ada 3 majlis..huhu

wat apa yg mampu...kdg2x kte x mampu nk puaskan hati semua phk

^nanie^ said...

hye zaila..strongly agreed..adat tu mmg la kena ikut..tp berpada2 la kn.. kdg2 tu family kite ok je..tp org luar yg sebok2..ape dehal..;-)