Friday, April 08, 2011

Syurga di bawah telapak kaki ibu..

Salam. lama juga tidak mengjengah ke blog ni.. dah bersawang.

aku masih mcm biasa. cuma mood utk berblog tu berkurangan sedikit. bukan tiada apa ingin dikongsikan, tp kekangan masa menjadi puncanya.

hari ni di office, kurang busy, maka sempatlah nk tulis sepatah dua kata.

being pregnant, is ain't easy. at least, for me.. x boleh nk cakap banyak, sbb rezeki masing2, kan.. ada yg dipermudahkan segala urusan ketika mengandung. ada yg ada banyak dugaannya..

untuk aku, alahan tu masih sikit2 je kot, berbanding mereka yg muntah2 teruk dan perlu ditahan di wad. Terima kasih Allah.. tp start masuk minggu ke-8, aku dah start muntah2. setengah jam after meal, selesai juadah aku ke dalam mangkuk tandas. oppss..

org kata, eat small portion but regular. but how small is small. aku ada masalah utk tentukan size hidangan. sbb bila makan, asyik x kenyang (jgn kata aku x baca doa makan ye).. sampai ke satu tahap, aku terus berenti makan, tp lepas 15 minit.. ya Allah, mcm nk pecah perut disebabkan terlalu kenyang, sehingga x boleh nk minum air lansung..

badan yg sentiasa 'berangin',x payah ceritalah.. nk sendawa, angin x nk keluar.. perasaan bercampur baur.. itu belum masuk rasa x selesa, dan lembik selepas muntah. 3 malam lepas, mengalir jugak air mata ni.. mmg benar kata org aku ni cenggeng.. tp tatkala itu, perasaan INSAF mula menjalar di sanubari..

"Ya Allah.. mmg selayak nya syurga itu berada di bawah telapak kaki ibu." itu baru masuk bab mengandung.. esok lusa, sudah tiba masa melahirkan, si ibu akan bertarung nyawa utk satu lagi nyawa bagi satu lagi jasad. bak kata org, di kala melahirkan anak tu, nyawa ibu, ibarat di hujung rambut je.. subhanallah...

besar sungguh jasa ibu terhadap kita.. patut la dulu2, mama selalu pesan, cakap ibu jgn derkaha walau hanya perkata "Ahhh".. hancur luluh hati ibu bila mana seorang anak yg dikandung 9 bulan 9 hari, tidak mahu mendengar kata ibunya..

teringat di kala aku melengah2kan suruhan mama, di kala aku tidak mendengar nasihat nya, di kala aku melawan cakap mama.. ya Allah hanya Kau yg mengetahui perasaan mama pada ketika itu..

syukur aku masih lagi dapat berbakti pada ibuku pada ketika ini. Ya Allah, panjangkanlah umur ibuku agar aku dapat berbakti pada nya.. berilah aku peluang utk memberi kesenangan pada mamaku, ya Allah..

pada mereka yg masih diberi kesempatan utk berbakti pada ibumu, selalulah menghubungi mereka.. bantulah mereka sedaya kamu.. dan pada kamu yg mana, ibunya sudah kembali bertemu yg Maha Esha, berbuat baiklah kamu kepada org yg rapat dengan arwah ibu mu.

bukan mahu berlagak baik, tp sekadar mengingati diri sendiri..

10 comments:

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

ape yg kite alami.. mmg same.. tp tu mase dl la.. skang dah 22weeks.. so dah x muntah2..tp dl pon i tak berapa muntah sgt..tp tu pon i rase...tabah nye ibu2..mmg mereka berhak syurga di bawah tapak kaki ibu

lovelyadibah said...

btul2..kena berbakti pada ibu sebelum terlambat..

hana yoriee said...

huhu..hana pun selalu degil2 bila mama suruh macam..terutama kalo suh picit2..huhuhu..takleh jdik ni..haishh..

Waniey said...

blogwalking~
xsangka lebih kurang je usia kndungan...happy sharing dear~

Putri Qaseh said...

Sedih bace post u ni..btw I dah kehilangan mak tersayang pada 24 Januari 2010..Al-Fatihah buat mak..sedih mmg sedih but life must always go on...
share link http://qasehkublog.blogspot.com/

Anonymous said...

maybe leh kurangkan mkn oily food.. sbb oily food leh wat muntah gak

thezaila said...

Puan Dot --> couldn't agree more.. mmg tabah la mereka beranak ramai

dibah --> juga sangat setuju..

hana yorie --> zaila plak slalu ngelat bila disuruh cabut uban.. huhuh

waniey --> saya ye kita..=)

Qaseh --> sedih dgr cite u.. xpe banyak sedekah kah al fatihah utk arwah ibu.. =)

anon --> try to avoid oily food.. tp selalu kalah.. benci.. =(

Daleela said...

Dear...banyak2 bersabar dan kuat ye..

Reen Tart Nenas said...

i love my mom :)
congrats zaila mom to be :)

ryy.han said...

bila baby d keluar plak episod tak cukup tido plak..tu xtermasuk klu baby demam, sakit gigi, meragam..so on..juggling btwn career, housechore, baby, husband..kdg masa tuk diri pun xde

yup i totally agree buat yg masih ada emak ni appreciate them b4 its too late..(myself dh 3 taun xde emak..and within this 3 years -kawin , pregnant, and pregnant lagi - ni pening nk pantang cmner..manja ngan mak mertua xsama mcm manja ngan mak sdiri)