Thursday, August 25, 2011

Tips apabila berjalan sakan waktu raya buat M2B

Hi Peeps.. mcm mana uols hari ni, sihat..? mak ni sihat je noks.. bagai di pam pam badan ni kekdahnya.. heheh

so raya tahun ni, ke mana kita.. as for me, by right, husband and i will be celebrating raya at Pekan.. En Hugo's aki. tahun depan giliran i plak.. kt Perak. tp ate tahun ni cuti lama (mak masuk keje 8 September noks..) i told en Hugo that i want to balik Perak as well.. nk mintak maaf dengan semua relative sebelum bersalin kekdah nya. ye la, mana nk tau kan.. kot kot x sempat nk mintak maaf.. mintak dijauhkan..

Senin lepas p buat check up, doc tanya balik mana.. told her that i will be in Pekan n Selama.. yeah i know, its a loooonngggg journey.. maka nya, doc dah pesan.. i pun berpesan2 la pada bakal ibu2 ye..

pesanan kerajaan
stops every two hours.. agak2 dah drive dalam 2 jam tu, berenti kejap, kuar kete.. Jalan2 sikit selama 2 3 minit. bukan apa nk betulkan balik blood circulation tu.. sbb kita asyik duduk je kan.. so igt ye puan2, berhenti setiap 2 jam sekali.. lepas bawak berjalan barang 2 3 minit..

akhir kata, pandu cermat jiwa selamat.. akhir kata yg paling terakhir, selamat hari raya aidilfitri dan maaf zahir batin =)

9 comments:

harzharun said...

hi dear...kg i kat kuala tganu..my hasben kat rantau pnjg(sepandan malaysia golok nuh hah)..4 jam drive jugak..MIL duk bg hint suh balik jugak raya ni..i bukan takot x larat ke apa..i takot nnti dlm pjalanan tu tetiba sakit nak berank..camne?..dah la jln2 kat tganu kelate ni jem giler2 ms raya...last year balik kelate raya ke 2, mau 6 jam pjalanan!..ishk, buatnya i nak tberanak masa tu, nak lalu kot mana?!..

yUmIe said...

beb,dh xjauh dh pekan dgn rompin..jemput le ke kg aku eh..hihi
hurm klu cm aku ni dr melaka ke rompin 4hours,nk kne benti gak ke setiap 2jam??
klu blk ke kedah 2 yela,mmg harus benti punye..huhu

Atiqah Adnan said...

oh pesanan yg baik.. tq for sharing mek.. whoa nak balik jauh nie hati2 tau..

selamat hari rayaa ye...

thezaila said...

harzharun --> harz.. kesian nya.. jauh ganu tu.. dulu i belajar kt ganu, kalau travel dari kl-ganu-kl.. rasa lamaaaaa sangat.. cuba bawak bincang ngn MIL.. ye la, kalau nk terberanak dalam perjalanan pulang tu, mcm mana kan.. in fact, u tgh tunggu hari je.. plus.. takkan nk bawak semua barang baby balik kampung (takut2 dah sampai masa)..my fren pun kena mcm u gak.. MIL dier dari kelantan, she insist suruh my fren n husband balik kelantan during weekend sbb nk buka puasa sama2.. and my fren tu baru 11 minggu preggy and still mabuk2 lagi.. kesian sungguh..

thezaila said...

yumie --> insya allah, kalau berkesempatan, boleh singgah rompin.. if travel dari melaka ke bandar rompin makan masa 4 jam better, take a small break between those hours..

atiqah --> no probelm mek.. sharing is caring.. awak pun sama ye.. hati2 berjalan raya nnt..

Waniey said...

Eid mubarak dear..

follow u ;)

Puan Nurul said...

hai zaila..
saya nak tanya la..suppliment apa yg sesuai utk diambil kalau saya plan nak pregnant? dah kawen 7 bln tapi blom ada tanda2 pregnant ler.. tengah nak usaha ni..

thezaila said...

waniey --> eid mubarak to u too.. f

Puan Nurul --> ramai org kata, if nk concieve, banyakkan amik sayuran bayam sbb ada banyak asid folik.. as for me, my husband n i amik supp dari GnC.. check it out here..http://thezaila.blogspot.com/2010/09/pills-for-p.html

Fitri Senin said...

Salam perkenalan...selamat berpantang..
teringat masa lahirkan raif..hihihi..nanti bila dia dh besar rindu saat2 cmni..