Wednesday, August 24, 2011

Pengalaman Jujur Sejujurnya Tentang kehamilan Aku

Amaran : Ini adalah luahan peribadi aku. I seriously do not welcome any negative comment on this! Appreciate if you could keep it to urself.

orang kata, semasa pengandung tu, merupakan pengalaman PALING INDAH.. emmm... i need to think twice on that.. please to mention that i am not grateful upon the pregnancy ya..

kalau aku xmahukan zuriat, masakan sebelum kawin lagi, we both dah spent utk supplement utk preparation to conceived.


bukanlah dikatakan sepanjang kehamilan itu x seronok.. ada banyak juga moment yg aku sangat teruja.
- semasa tuan doktor mengesahkan aku mengandung. weeeee
- semasa nk bagi tau en hugo, "yang.. u are going to be papa soon" =)
- masa setiap bulan tgk scan... excited ok ...
- masa terasa the first 'kick'. oh comel nya kamoo
- masa nk start shopping barang baby.. lagi excited.. mana ada org perempuan x sexcited bila p shopping kan.

yess.. aku x kata tiada lansung pengalaman indah sepanjang kehamilan... ada banyak jugak.

fyi, aku merupakan seorang yg mudah percaya pada kata2 org.. dalam erti kata lain, lurus bendul la.. selalu pergi melompat2 ke blog lain, baca pengalaman org mengandung.. kekadang sempat juga singgah ke forum berkisar perkara ini. rata2 kata "during pregnancy is the best moment of my life!!" and i buy that.

tp bila aku sendiri rasa, "oh begini rupanya.." mmg betul aku dah expect akan ada morning sickness, akan ada sesi muntah2 secara marathon, ada kala yg ko akan rasa satu badan berangin and there is nothing u can do bout it. kau 'TAHU' semua itu akan berlaku. tp adakah anda benar2 tahu bagaimana rasa nya atau sekadar tahu. frankly speaking, aku sekadar tahu sahaja, bagaimana rasanya, idak le teman tahu..

tujuan aku share benda ni, bukanlah utk menakut2kan bakal2 ibu tp lebih kepada persediaan dari segi mental utk menghadapi nya. I am not gonna sugar coat u by saying i"pregnancy is the best moment of my life". i would have to say that "there are plenty amazing moments during pregnancy".. i guess that sounds better!

please expect this when u are expecting..
muntah2.
xde org akan kata pengamlan muntah adalah indah. as for my situation, aku pernah muntah2 sampai muntahan itu keluar kot lobang idong.. grosss..??? yes.. it was horrible.. dah la sebelum tu aku makan rojak mamak yg pedas.. bila kuar kt hidung, terasa mcm naga dgn hembusan asap!!! serious kalau x mengenangkan perasaan malu, mungkin aku mengelupur kt lantai toilet itu.nasib aku x panic and terus kan pernafasan. pheww.. lepas aktiviti ni, mmg sure akan melepek la sebab semua makanan dah habis keluar.

badan berangin
yang ini x usah cerita la, sendawa berkali2 dah jadi lumrah.. rasa nk sendawa, tp x keluar, sangat menyakit kan hati. pastu x bleh nk sapu minyak angin sbb ada kandungan apa ntah.. sebu perut rasa. nasib la aku x LDR dgn hubby, ada gak la org bleh tolong gosok2 kan belakang badan.. nasib la aku tinggal ngn mak sendiri.. if en hugo x balik rmh lagi, bleh mintak tolong mama gosokkan plak.. seriously aku sangat respect pada mereka yg preggy n LDR.. anda sungguh tabah!!!!

perubahan fizikal
stretch mark
yang ini sangat la menduga aku. bukan la kata sebelum pregnant tu, aku chantek mengalahkan Miss World kan.. dan xde la body tu mantopp kan.. tp at least.. presentable la utk mata laki aku.. stretch mark jangan cakap la.. as early as 3 months, i started to have stretch marks.. dah rupa cakar rimau dah.. bila cakap stretch mark kan, korang dapat bayang x.. meh mak nk tunjuk kt korang mcm mana rupa nya.. below is how my hips look like.. if i were you, i won't enlarge the pic.. kang ada yg batal pose sbb muntah darah.. serious aku sangat depress ok bila tgk cakaran ni.. biasanya gebu gebi je kot.. ni dah rupa ditoreh2 pun ada.. ada org kata "biasala tu, mengandung.." tp still aku rasa cuak n depress kot.. ada x sapa2 yg mengandung anak sulong x depress tgk stretch mark.. meh tolong nasihat or zikir2 skit kt telinga aku nih..



swollen feet
biasanya dah dekat nk hari, baru org akan start membengkak kaki nya.. tp aku masuk bulan ke4 dah mula bengkak2, especially time berjalan banyak.. dan bila dah masuk minggu ke31 ni, kebengkakan kaki aku ter-sangat la horror. mcm kena untuk kekdah nya.. in fact, aku x bleh nampak buku lali ok.. the whole feet kembang habis..begitu juga dgn jari2. fyi, cincin kawin udah tidak muat.. "yang, guess u need to get me a new wedding ring.." muahahaha

aku ada la tanya sorang officemate ni, pasal case amazing moment la dan dier kata. so far, x rasa lagi sbb all the pregnancy symptoms. plus, she did mentioned "nk kata the most amazing moment bagi laki aku, x jugak sbb semua keje rmh dier dah kena buat mcm, basuh baju, masak, kemas rmh bagai. sbb aku mmg x larat lansung nk buat keje and x boleh masuk dapur.. asal masuk dapur je, muntah.."

jadi kekadang aku pk.. adakah aku ter-miss the so-called the most amazing moment of my life...

tp tu la nya.. masa pregnant ni rezeki masing2.. ada org tu, senang je mengandung.. alah xde, muntah xde.. sihat walafiat je.. ada plak tu, siap kena tahan wad lagi.. masuk air.. kesian deh.. pada yg ada alahan teruk, bertabahlah!!!!!

14 comments:

nuraitul said...

kuat kak..kuat tau..nanti baby yg lahir, mesti sangat comel.. :)

shima said...

ikut nasib bdn kan.ada yg teruk..morning siknes...ada yg ok aje..shima lak dua dua peknen ok.takde masalah..alahan..cuma kejap je tp takde muntah2 ... tk tau lah nnt anak2 setrusnya hehe
bertabah ye.asal kan bb sihat ok lah

aurinh said...

sabar yerk zaila
akupun 4 months dah ada stretch marks.. rasa nangis ok.. puasa plus night sickness tak habis lagi.. bukapuasa - makan muntah makan muntah minum muntah... dah pasrah...

at least journey you dah nak nampak finishing line - I baru nak mula uhuhuhu....

Mrs Kecik said...

i seeeccoonnndd youu!! aku pun sama ngn ko. masih terkial2 mencari amazing moment part tu. huhu~ berdoa saja lah masa melahir dan membesarkan tu dipermudahkan. tu je la aku pk skang.

cikyuSnida said...

babe,

it's okay. my friend yg tgh tunggu hari nak bersalin cakap, die pon rasa tertipu gak. sbb x ramai yg cerita how bad it was during pregnancy. sumer cakap best2 aje.

insyaAllah bile baby lahir nnt semua akan lupe, and rindu nak pregnant balik? :)

u take care okay. muah muah

yUmIe said...

Hurm aku sndri xsure cmner..sbb jenis aku yg xbest punye part aku xnk pk sgt..yg best aku akn ingat..xsemua org sme pengalaman die kn..ko pn harus bertabah..

owh stretchmark amat menakutkan kn??1st think bile tau aku preggy is a stretchmark!!cpt2 heret laki g beli cocoa butter lotion.alhamdulillah smpi skrg blm ade lg..nsht aku,ko try le pkai bio oil start dr skrg..insyaallah berkesan..

harzharun said...

hi dear...lama x baca ur entry n komen kat sini...

hurmmm, kwn i yg single pernah tanya, best x preknen..

i jawab;
selain dari muntah2 x kira masa pg, tgh hari, ptg or malam, selain dari xle bau benda2 yg berbau kuat sket, selain dari xle mkn byk sbb nnti semput, selain dari kebas2 tangan kaki, selian dari susah tidur malam, selain dr kepenatan melampau, selain dari perut jadi hudoh, selain dari xle jalan2 atau bdiri lama, pregnancy is great!..huhu

NoRr said...

hi zaila, i love reading ur post! seriously i do understand many of the "not so wonderful moments" tu... i have also gone through that. i dar awal prergnancy until masuk 5 bulan lebih baru i rasa macam manusia. kalau tak, i felt like a walking zombie. sampai terpaksa ambik cuti tanpa gaji la sebab tak boleh nak pegi keja. MUNTAH KUAR KOT HIDONG tu i paling setuju...kalau termakan yg pedas, rasa cam sembur api ja....i also mengalami muntah yg teruk mcm tu. tragik rasa.

selama 5 bulan mengandung, i takde mood nk bersosial and always rasa tak sihat. sampai rasa serik nk mengandung pun ada. tapi ini lah dugaan yg orang dok cakap2 tu gamaknya...redha.

Alhamdulillah, skang dah semakin baik dan boleh bersosial seperti biasa. kalau tak, blog i pun i tak update terus.

anyway, selamat ya...dah tak lama lagi the baby nk pop out kan! semoga Allah meringankan proses bersalin u nanti. amin.. ;)

~ PUAN THALHA ~ said...

dear, nampak cam ngeri tapi surely great experience kan? saya hari-hari berdoa agar diberi rezeki. take care zalia :)

✿ ..natakafisha.. ✿ said...

ciannye yu dear...
fisha alhamdulillah...
but still muntah2 walhal dah masuk 4 bulan setengah...
tp syukur, xde la se'ngeri' yu yank...
nway, tabahkan aty kay..
insyaAllah ada hikmah di sebalik dugaan tu...

thezaila said...

nuraitul --> tgh berkuat diri ni yang.. mudah2an selamat hendaknya..

shima --> best nya kamoo.. tu la rezeki masing2 kan.. nk zaila tgh bertahan.. tp kekadang tewas gak.. mengalir air mata ni..

aurinh --> tu la.. bila finishing line tu, around the corner.. rasa ok.. seronok pun ada.. ngeri pun ada.. utk kamoo aurinh , bertabahlah!! =)

Mrs Kecik --> kan nas.. aku pun la rasa tipah tertipu.. tu yg bila esok anak dah besar,kalau melawan cakap parents, rasa nk cekik2 je *sambil pandang diri sendiri*

thezaila said...

cik yus --> tu la acik..kita kena spread cite pasal ketidakselesaan itu, supaya future m2b prepared on this scenario.. xde la derang terkejut mcm i..

yumie --> mmg lepas ni nk p wat rawatan laser segala.. haha budget diri sendiri mcm ziana zain ke, duta slim world.. hahah

harz --> totally agree with u!!! 300% selain daripada perkara yg di list kan tu.. pregnancy is best!!!hahah

NoRr --> same goes to me.. i ignore myself, baju yg dipakai berkonsepkan asbol (asal boleh), nan ado nk melawa lagi dah..sangat horror kan muntah ikut hidung.. ada gak org senasib ngn i..

Puan Thalha --> insya allah, will pray for u dear.. akan tiba masa nya.. mmg ngeri u..

natakafisha --> go fisha.. woot woot dah masuk bulan ke4.. nnt pejam celik pejam celik.. dah nk sampai due date dah.. =)mari kita bersama2 muhasabah diri.. i nk pun.. tgh pujuk hati agar bertabah..

Squarecut Ring said...

Zaila, rase klaka pun ade jugak bc ur entry ni. Tapi I agree with u pasal muntah n bengkak kaki n angin tu. I pun rase semua tu. I i feel exactly how u feel. Hahaha. Bile dah alami semua tu, baru la rase 'ohhh camni rupenye susah pregnant ni' Hehehe.

Lately I kena cramp kaki waktu tidur malam. Dah la I ni LDR kan...memang susah la bile kne cramp mlm2. Dah la kene 2kaki serentak. T_T terus rase fobia nak tidur.

Alhamdulillah so far, i belum lagi kne strecth mark. I sapu palmers cocoa butter. tapi my doc kate ade org allergic to it. So it's all bergantung pada nasib kan. ^_^

Anyway, i'm wishing u all the best. ^_^

hana yoriee said...

zaila..punyela lama tak blogwalking sini. ampun..

tapi mmg ape yg zaila ckp sgt lah benarnya. huhu..nnt nak up 1 post pasal pengalaman hana jugak ler. ngeri kot 4bulann pertama. adeyh..