Tuesday, March 22, 2011

Week 10th Check up

Hari ni (read as semalam) ada appointment ngn gynae today... dah set since the first visit. punya la aku yakin yg appointment tu pukul 10 pagi.. siap lepas subuh bleh sambung tido balik.. nk nk hujan plak tu.. dah tu sempat pekena roti canai 2 keping.. then of to the clinic.. rupa2 nya salah tgk time.. suppose pukul 915 aku pun appointment tu.. cess..

bulan lepas ada mcm drama sikit.. terus ke Bangsar Women Specialist.. cuak kot, walaupun bleeding ala2 manja gitu.. so husband and i decided to continue my antenatal check up kt sana je.

as of now.. baby and mom are doing fine.. siap scan bagai.. dah bleh nampak dah la fetus tu.. ada kepala, kaki.. n masa scan tu, dah bleh nampak kepala dier gerak2.. then kaki dier gerak2 mcm tgh cycling.. oo kamoo sooka cycling ye.. ok nnt mommy Z and daddy Z belikan kamoo beskal tayar 4.. heheheh

on the right hand side is the head, and at the right hand site (ada satu dot pink tu) is the kaki.. =)
mak excited ok tgk dier gerak.. meriah bilik doc dgr lontaran vokal i.. hehehe..

doc kata
1. its normal kalau i start mun(muntah) sekarang.. semasa awal pregnancy, xde mun mun segala nih..

2. in case nk bagi lega sikit rasa x best di tekak, bleh minum 100 plus atau other isotonic drinks.. coke, pepsi segala, xmo amik sbb terlalu tinggi kandungan gula nya..

3. sekarang dah bleh start amik minyak ikan, Nuero Gain..

ada a few thing that she mentioned.. nnt tulis kt entry lain ye..daaaaaaa.. =)

15 comments:

farahfatihah said...

alolo, comey je ko mek....

seronok tgk ko hepi dgn bby inside =)

Atiqah Adnan said...

10 weeks means dah 3 bulan laa eak.. dah boleh makan neurogain ye? tulaa aku tak sure boleh mula mkn ke tak nie.. dah bole eak mek..? fuyoo dah bole nampak details eak scan..bestnyeyeeee!!

thezaila said...

ff --> yg comel anak aku... aku 'comel' lain.. comel saiz xxL.. hehehe


atiqah --> haah... semalam doc tu kata.. dah bleh start amik neorogain dah... excited gak dah bleh nampak detail.. masa scan during the 7th week tu.. nampak kecik je.. skang heartbeat pun dah kuat dah.. =)

amElyn said...

last time i gi scan pun cute sangat, just the heartbeat. excited lak nak buat another scan!!! =)))
kalau nak tunggu KK buat, jenuh lah sebab free kan?? HAHAHA.
better buat sendiri... =)))

Atiqah Adnan said...

tulaa hari tu kan scan masa 11 week.. kat panel clinic.. gambar scan tu kecik benau laa.. tak cun macam zaila punye.. doc just cakap bb ok membesar dengan sihat.. err.. nak gi scan lagi laa nanti dah 14 ke 15 week ke.. he~

Leonora Halim said...

dulu masa Leo mabuk2... rasa byk angin sgt.. so kwn ada suggest minum Ginger Ale... mmg berkesan ya!

tapi bukan yg F&N tu sume, sbb yg tu gas byk.. tak best.. lupa plak brand nya.. alamak... huhu... dkt Jaya Grocer or Cold Storage ada... maybe apa2 ginger ale u leh try... yg mana rasa sesuai dgn lidah u skrg... :)

selamat mencuba!

p/s: utk minuman isotonik, leo prefer Gatorade than 100+.. sbb kurg gas...

Zariza said...

waa...besh...bila ntah nak rasa cam ni gaks..;)

congrats ya,..take care

thezaila said...

amelyn --> i pun excited when i comes to scanning manning nih.. hehehe... the first time tu.. mmg kecik cinonet jekk... la, dah nampak sikit.. =)

atiqah --> gamak nya baby zaila dah besar kot.. perut ni serious dah besar dah.. by husband's fren hari tu tgur.. besar gak perut i, for 8 weeks preggers.. terbayang, esok 9 bulan entah besar mana ntah..

leonora --> babe.. thanks utk petua.. seriously i mmg sangat banyak angin sampai rasa nk nangis sbb x tau buat mcm mana.. will definitely give it a try.. =)

zariza --> xpe za.. the time will come... will alway pray for u.. =)

hana yoriee said...

alaahai..comeynye dpt tgk scan baby.. =)

Leonora Halim said...

owh owh... lagi satu kan.. kalo mabuk, i tak suka benda2 masam tau.. i suka take sweets of kemam air batu.. ekekke.. pelik tak? but it works! itu yg penting.. boley cuba jugak.. ekek... sbb benda2 masam ni leh contribute utk heartburn jugak... tak bagus utk bdn ibu2 mengandung... heartburn i truk... huhu...

dialicious said...

oh now i miss my monthly check up!huhu..pregnancy is the most wonderful stage in a marriage.congrats!cherish the moment and read lots of preggy book

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

=)
best kan.. i pon br thu gender baby.. so dah mudah utk cr brg bby..

hurm.. my doc pon ckp 100plus boleh minum.. tp still berjaga2 utk kndungan gula die..k?

silent reader-

lovelyadibah said...

ketua group!!eceh!nie dba nie:)dah follow mak buyong nie:)ekekeke~

Zawifatul Aziah said...

hehee..soo cute.suke cycling

ummi_imani said...

berapa cost pegi Bangsar specialist tu ye? i try google tu yg jumpa blog u. Dr Kamaljit Kaur kan?