Monday, October 04, 2010

Perkara yg jangan sekali2 korang buat sebelum majlis kawin

Ada banyak perkara yg jangan dibuat sebelum majlis kawin.. i just want to share a few... and u may list the rest, if my list is insufficient.muhaha.. kalau nk tau lagi banyak.. sila tanya org tua2..

1. jangan buat facial pada satu minggu sebelum hari besar. kang tetiba kulit muka mengelupas what-so-ever..

2. jangan tanya, "eh, betul ke, dah nk kawin nih".. bila soklan ni tetiba keluar dari mulut, atau terdetik di hati.. mula la anda akan pk yg bukan.. hello, makan masa jugak kan nk decide sama ada nk kawin ke tak...? bila dah decide nk kahwin, makna nya, bulat la hati tu nk kawin.. unless, ko dah jumpa org lain...ooppssss.... so, don't u dare to ask urself this question..

3. jangan melawan/memperlekehkan cakap org tua.. walaupun sesetengah larangan nya x masuk akal.. tp bila kita ingkar, jadi jugak.. bukan sbb 'cakap org tua-tua' tp lebih kepada ko xnk ikut..*part ni sangat susah ikut aku follow..kekadang, sentaps sendiri..muhahah*

4. pergi tgk fb/blog/twitter ex uols, or ex of ur other half.. ko giler ke apa.. dah nk kawin tu.. ko cara pasal hal ko sudah.. abai kan yg lelain.. ni ko gatal p tgk benda2 tu of ur ex'es or ur other half ex'es, apa kejadah.. pastu migrain sorang2.. hello they were history ok.. get ur mind on the track bebeh.. x berbaloi ko nk sakit hati.. sakit hati sendiri cari, mmg nk mati.. hahaha... senada la plak bunyi nya..

5. jangan pergi buat manicure or pedicure a few days before wedding if, u wish to apply henna.. org kata, nnt warna inai x letak kt kuku.. tp kalau x plan nk pakai inai.. carry on je.. xde masalah

6. jangan freak out, utk benda yg kecil2.. ok.. ni aku try utk ikut.. dan sangat mengejutkan, i x freak out bila kad kahwin i di-print x cukup.. kena tunggu next batch.. pastu kt door gift punya kotak, tersalah print nama pengantin.. nasib pk cepat.. p buat sticker, n lekat balik.. and yes, i kena tampal for 3000 kotak .. sekian, thanks to me, pasal x check betul2... baju nk pergi wedding adik i x tempah lagi.. oohh..satu jerawat besar sudah timbul, and i totally x kisah..

7. jangan... boleh uols tolong sambung kan 'jangan yg seterusnya...'


my mom pesan.. benda yg kecik2 terjadi tu, dugaan.. x yah nk freak out sangat.. yg perlu di freak out kan adalah pada hari majlis nya.. kalau food x cukup.. sila freak out.. muhahhaha

16 comments:

Mia-Ina said...

good nasihat zaila..:-)

ryn said...

Lama x tinggal jejak. Bz smpai xsmpat nak komen... Zaila, peringatan yg menarik utk sume b2b [ ex-b2b tumpang sronok jer ]

Xora said...

saya tolong smbungkan 'jgn yg seterusnya'

1. jgn baru gatal nak cuba CL, takut mata tak biasa, terus jadi merah. sudah maca drakula

2. jgn asyik pk 'this is MY WEDDING!'. setiap org ada bahagian dan sumbangan mereka dalam majlis kita. samada ada kecik atau besar.

Khumaera Ismail said...

hehe...nasihat yg bernas.. =)

hana yoriee said...

bagusnye zaila bg advice..=)

Bai said...

perkara 4 itu selalu terjadi. hahaha

mysarah said...

JANGAN LUPA UPDATE BLOG

kehkehkeh :D

syanaim said...

::dengar semua pesan bakal puan zaila ni..sebab sangat berguna..nasya dah lalui dah..:P::

thezaila said...

Mia-ina --> sekadar berkongsi mana yg tahu..

ryn --> hai ryn..thanks ex b2b kerna tumpang seronok utk kami yg nervous nih..

xora --> jgn cuba CL tu.. ooo my god!! it is soo true.. siapa yg x biasa.. cuba sebulan sebelum ye.. kang, x pasal2..

item no 2.. in my humble opinion, sangat bagus utk tidak terlalu memikirkan "its my wedding".. sbb anda mungkin akan keciwa jika ada perkara x mengikut perancangan anda.. dan juga mungkin ada hati yg terguris dek nk ikut kan kata2 bridezilla

bai --> perkara 4 tu, i rasa sangat common kot.. tu la.. sendiri cari nahas.. kalau benda tu, tetiba org sampai kan.. lain cite.. ni ko sendiri yg g godek2 cari.. gali kubur, masuk sendiri..

mysarah --> update blog.. huhuhu.. kang ada mak pengantin kejar dengan sudip.. xpe.. kita tulis awal2.. pastu auto publish ek.. hehhe

syanaim --> ni pemerhatian dan pegalaman sendiri, lebih2 lagi time dah nk dekat.. tp yg no 3 tu.. slalu gak i langgar. degil sungguh.. =)

cik senah said...

Cik Senah suka saranan "jangan" yg telah diutarakan oleh mysarah... hehe.. ( Good one dear..!~ )

Cik Senah tambah cikit nohh.. :

1- Jgn kawen lagi kalau belum bersedia.

2- Jgn kawen kerana org lain yg nak kita kawen (bknnya kita sendiri!).

3- Jgn impikan atau plan majlis gilang-gemilang, buat setakat yg mampu...tak perlu dok ikut trend sgt (bkn WAJIB ikut trend kann..??).

4- Jgn fokuskan kepada perkara2 yg TIDAK WAJIB utk sesuatu majlis perkahwinan (tari menari, karaoke & lain2 - sekadar m'beri beberapa contoh ).. yg PENTING adalah IJAB & QABUL.., betoi dakk..??

5- Jgn pentingkan keinginan dan kemahuan diri semata-mata..ajak dan tanya bakal suami utk turut sama terlibat dgn persiapan perkahwinan, jgn biaq dia jd "Pak Angguk " dgn segala keputusan kita..kesiann kat dia..

6- Jgn dok tunjuk "queen control" tak tentu hala nohh...apatah lagik sebelum kawen.. hehe

p/s : Rasanya..tambahan " 6 JANGAN " drp Cik Senah nie udah mencukupi..sapa2 yg ada lagik senarai "JANGAN".. sila senanaraikan nohhh..

NahWaL said...

mek. ni lagi satu. pentng ni. jangan lupa nyer list. sebab majlis nikah aku dah macam apa dah, aku lupe banyak gile benda. JANGAN

1) lupa nak soh photographer usher mak ayah ke pelamin bergambar . PLZ! tangkap mereka. tapi aku rasa majlis aku je gitu. ralat aku sampai skang

2) lupa nak beli peniti. kang time nak mencucuk tu sapa lak la nak beli peninti

3) test inai dulu. aku pakai inai malam nak nikah, 4 jam ko. sekali tengok nan ado! malu2 je wana oren. last2 pakai instant je. ko beli sendiri ke apa?

4) jangan lupa malam pertama hahaha tettttttttt

syanaim said...

::zaila..samalh mcm nawal pesan tu..jgn lupa ur parents...nasya sampai skrang pun ralat x amik gambar berdua ngan my mom..dah lah she only one i have..:(..::

thezaila said...

Nahwal
1. ok.. thanks for the info.. mmg ralat kalau x tangkap gambar ngn mak pak ni.. thanks thanks thanks.. x sangka benda mcm ni kekadang bleh terlepas pandang.. mak pak pengatin sibuk jemput tetamu masuk dewan.. last2 terlupa plak..
2. oh ye.. peniti.. walaupun kecil.. mmg nk guna sgt2..
3. adoi.. kena test inai ek.. huhuh x tau lagi..nk beli sendiri or upah org.. ada idea siapa x..

4. teeettt teettt.. amboi ko... bukan main ye *sambil malu malu..*

syanaim --> thanks for the info.. thanks sangat2.. boleh mengelakkan ralat.. nnt i inform kt mak cik yg jaga pelamin tu bout this..

PurPLe LaDy AiFA said...

zaila, kalu nak pakai inai dengan mengupah org, baik buat awl sikit, nnti kalo inai turn to be tak meah, sempat lagi nak lukis trace atas tue..

atuk i kata: pengantin jgn slalu muncul dpn org lain, nnti kurg berseri. tp i buat jugak.. huhu

i pulak kata, jgn pakai mekap at least sebulan b4 majlis, nnti muka kurg berseri lps dihias mak andam.. mekap pon kurg sebati kang. tgk umie aida, die pon amalkan petua ini. hihi

thezaila said...

oo ye ke.. ok ok.. noted.. nnt i suruh org tu dtg awal sikit..

heheheh.. part yg x bleh jumpa org tu, mcm susah sikit since, my parent dah sub pada i utk jumpa vendor2 tu sume..

oo x bleh pakai make up 1 month before ek.. ok , ni senang nk buat, since i dun really put on make up utk kek office.. =)

thezaila said...

cik senah --> bleh plak terlepas pandang komen hang.. sorry na...
ok.. jangan kawin kalau x sedia, and jangan kawin sebb org lain kawin.. ni mmg terbaik dari ladang... sungguh betul, hands down... thanks utk tambahan entry 'jangan'..