Tuesday, October 12, 2010

Kenapa sampul bercetak, setem nya mahal!

Salam, dalam entry yg lepas2.. ada cakap pasal sampul yg bercetak, setem yg dikenakan agak mahal berbanding sampul yg tidak bercetak..

in fact, dah ada beberapa org yg bercerita pasal ni.. aku pun wonder kenapa...?

adakah sebab berat nya lebih.. and being me, kekadang, kalau ada mood, akan ku bertanya jugak2.. kenapa kenapa kenapa.. igt sesenang nk amik duit org begituan tanpa alasan munasabah..

lepas kerja td, sempat singgah di post office.. kt area bangsar, PO tutup pukul 9.30 mlm. mmg best!! sementelah xde nk rush ke, apa.. aku tanya la mat kt pos tu..

awat kalau printed envelop tu, kena setem lebih.. pada hal berat sampul sama sahaja, bercetak atau pun tidak!

ini jawapan nya sang kancil

ok.. sampul surat akan dicop terlebih dahulu setem nya sebelum diasingkan mengikut destinasi nya.. dan pada zaman serba x brapa canggih ni, semua nk automatik je.. maka, nk cop setem pakai mesin.. x yah suruh org kt pejabat pos, cop satu2 surat/kad..

sbb aku aku cakap zama serba x brapa canggih.. aa ini jawapan nya.. bila sampul surat tu berkerawang2, dan banyak cetakkan nya, mesin tidak dapat mengenal pasti sama ada itu, adalah kerawang or setem.. mungkin ada pattern recognition kot.. maka nya.. utk sampul yg bercetak, akan dicop secara manual... bila dah manual, tenaga kerja manusia diperlukan, maka, kos tambahan juga diperlukan..

ooooo.. faham la saya.. maka, sampul bercetak sila lekat setem 80 sen ye..

p/s : masa aku buat kad hari tu, kata nya sampul bercetak atau tidak, tiada sebarang kos tambahan yg dikenakan.. maka kami opt utk sampul yg bercetak.. konon meriah la kan.. belum bukak sampul dah tahu siapa yg menjemput.. aaaa sekali amik... setem pun meriah i kena bayar u.. hihihih.

23 comments:

Xora said...

nyesal ai amik sampul ada kerawang. nnt org buang gak~ .. tapi kad kerawang, kad saya 70 sen masih lepas lagi. masa ayah saya tanya kat org kedai, dia kata if sampul kosong, harga 50 sen. Kalau ada kerawang, starting 60-70 sen .. dan mungkin melebihi ke 80sen. mencik bukan. nasib baik la memang jarang teramat jarang gunakan khidmat pos.

.: an :. said...

owh... gitu ghupenye... tu la... pk gak nape lg mahal dari sampul kosong. neway, thnks zaila 4 sharing! =D

hana yoriee said...

yahooo...saya pengguna bijak..guna sampul kosong..*poyo* wakakaka..padahal bajet ciput..itu yg tanak sampul bercetak..agagaga.. =p

sharifuddin N shakina said...

memang cekik darah..mintak2 ada la syarikat mengepos yang murah ditubuhkan..tolong la..

Reen Tart Nenas said...

skang nie org dh jarang pos surat, sbb tu kite rasa mahal kalo 80 sen tu... xpe la, jarang2 skali :)

PurPLe LaDy AiFA said...

ohh camtue... ptt pon!

sy haritu guna sampul kosong beli kat kedai alat tulis, then mengade cop guna cop mohor wedding. sbb tu setem pon kne mahal. cet! haha

thezaila said...

Xora --> best nya tempat kamu caj bermula dari 50 sen..tu la kan, nasib la jarang guna khidmat pos..

an --> no prob.. sharing is caring..

hana yorie--> mmg bijak.. 1 kad boleh jimat 20 sen.. bayangkan jika kita pos 100 keping kad, byk dah jimat tu..

kina --> mmg mahal kan.. but to think of it.. mmg x pernah harga setem naik.. barang lain dah naik 2 3 4 5 kali.. saja pk mcm ni nk sedapkan hati.. :P

reen --> betul jugak... sekali sekala (read as x pernah)pos, tetiba kena 80 sen, berpinar sekejap..

lady aifa --> hehehe.. bukan mengada, nk bagi nampak cantik lebih sikit.. =)

amElyn said...

we use sampul kosong jugaaa!
cuma main cop cop!!
coz mr.fiance kata nanti setem mahal sikit..hehe.
but still, guna setem 60 sen.. =D

Mia-Ina said...

nasib mia amik sampul 0 je...

ANIeM said...

Yey, dah dapat kad kahwin ber setem mahal dari kamu zaila! thanks..heheh..

fana said...

la ye ke... i baru plan nk buat cop mohor tu...my envelope mmg kosong..nasib u buat entry ni...thanx dear for sharing....

if that's the case, i'll continue the cop mohor, only for those yg hantar by hand je laaa... (nk jugakkkk...hehehe)

si kecil said...

aku ingat nk bg poskad je la..takyah sampul. ekekeke...

thezaila said...

amelyn --> bagus, yg mana bleh jimat.. kita jimat.. =)

mia-ina --> bagus guna sampul 0 jek.. jimat sikit

aniem --> kelas statement kad bersetem mahal.. huhuhu

fana --> yg bagi by hand , bleh tambah2 sikit.. mana yg boleh i bagi by hand. semua i jumpa derang =)

si kecil --> good idea noks.. skang ni poskad, brapa sen ek.. dulu doposen jek..

Cik Ima said...

thx for d info! baru tau kalau ade corak2 kat envelope, setem mahal. baru2 nih i received kad kawen kawan2 semua pakai stem 80sen. dok terpikirlah kenape la mahal sgt stem. skang dah terjawablah~
time kasih!

* sebelom ni tak penah amik tau sbb bukan nak hantar surat pon kan.

Cik Atun Banyak Nama said...

atun punya nasib baik sampul kosong aje... sebabnye malas nak tambah lagi duit nak ade kerawang-kerawang.

rupanya ada hikmah disebaliknya. haha. dapatla anta dengan setem 60 sen je.

~Yun~ said...

uuuu..sampul bercetak mmg mahal,last time b4 harga setem naik,yun pos kad kwin utk sampul bercetak jus 50 sen,but 4 me mahal gak 50 sen tu..budget 30 sen je,haha!poskad lepas kot kan 30 sen..

farahfatihah said...

hahahah dear, kad fara pun kena setem 80sen tau huhuhu sadis skg ni..dulu 30sen pun sampai utara dah

anaztasias einz said...

hi zaila. i got ur card. tengs, Insya Allah ada rezeki ke sana nanti =)

btw, saya dah xguna ek link nora aira tu. ada masa nanti exchange link
dengan link baru ni ek.tengs =)

http://norapurplebridez.blogspot.com/

stay cool, pretty n healthy yea =)

Rilla said...

Oh info yang sangat bernilai :D

Ann Ruzanna said...

Haa..tau takper..saya aritu pun kene gune setem 80sen gak..huhu..dah la kad yg nak dipos lagi byk dpd by hand.. disebabkan harga setem yg sebegitu mahalnyer, saya terpaksa sort balik kad yg betul2 perlu untuk sent by pos..huhu

kay kamal said...

itu rupenye..if i knew.. geram gak. time ni gak la kne naik. nape nukan taun dpan ke.. rase cm..aduih..lari weih budget for invites..

missbutterfly said...

oohh..mcm tu..nasib baik envelope kosong. HEHE..

Anonymous said...

zaila, sama la ms wedding ai..kad biasa je printed dia..50sen setem kena letak..emm..mcm mahal setem dr kad plak..cik zaila jap lg akan join 1 club dgn ai la yer..puan aidura n puan zaila..GREAT~~~