Thursday, October 21, 2010

Penting ke, sekali lafaz nikah....

Disebabkan my dearest brother nk p angkat nikah esok.. maka hari ni nk cite sikit pasal nikah..

ada tidak terdetik di hati mana2 pengantin utk lafaz sekali je..
of cz ada kan..
adakah ianya begitu penting utk lafaz sekali je..
ok.. mmg la lafaz sekali bagus.. cepat sikit habis debaran di dada kan..

bila persoalan ini bermain di benak fikiran ku (ewah.. bahasa..)
seriously, aku pun pernah gak terasa mcm en hugo u better make sure u lafaz sekali je ye.. jgn buat malu..tp aku cakap dalam hati je la.. x pernah cakap direct kt dier.. bagi pengantin yg perlu lafaz beberapa kali sebelum disahkan saksi, sudah pasti mengundang senyum sinis oleh orang sekeliling.. dan tidak kurang nya akan menjadi bahan gosip kak nam bedah pada keesokkan hari nya..

bila persoalan ini bermain .. alamak.. aku belum jawab lagi.. persoalannya bermula bila aku terlihat satu video nikah highlight ni.. agak nya bila tukhang amik video tu tanya kt bride, apa pesanan utk bakal hubby, lantas bride tu cakap "B i love u... make sure.. sekali je tau.."

terus aku terdiam..mcm siap bagk warning.. siap cakap "make sure, sekali.."

ni pernah aku dgr dalam ceramah yang tidak ku ingat di mana. tp berkenaan soal nikah kahwin ni la.. kenapa dalam tempoh bertunang, banyak dugaan.. tetiba yg jarang bergaduh jadi sokmo bergaduh.. perkara kecil pun nk gaduh.. ini disebabkan angkara syaitan yang kalau boleh biarlah kedua-dua cucu cicit adam itu tidak disatukan dalam ikatan pernikahan yg sah..

dan dugaan paling kuat dilakukan syaitan adalah pada ketika nk lafaz ijab dan kabul.. ini lah peluang terakhir bagi syaitan yg dilaknati Allah swt..kerana ini lah peluang terakhir bg nya utk menghalalkan apa yg haram antara dua cucu cicit Adam ini..kerana apabila terbentuknya ikatan yg halal antara lelaki dan perempuan, maka, berkuranglah bilangan manusia yg akan melakukan kemaksiatan di muka bumi ini.. ewah.. udah mcm uztazah Hidayah pulak (hahha.. dan dan bahasa kan diri sendiri Hidayah instead of Zaila sbb lebih nampak Islamik namanya.. )

cuba korang bayangkan mcm mana debaran nya.. duduk depan tok khadi ni.. org punya la ramai.. nk nk plak keluarga pengantin jemput sekampung utk majlis nikah.. dah tu, lepas nikah tu, secara tuntasnya, tanggungjawab pengantin lelaki juga sudah bertambah.. harus la debar kan.. dup dap dup dap.. x yah cite la..

back in school n uni.. selalu gak paksa rela masuk itu ini yg memerlukan berucap di khalayak pun,boleh gigil kepala lutut setiap kali naik pentas.. itu utk perkara yg biasa2..ini nk nikah babe.. bukan kecil2 anak punya perkara.. to all bride.. meh kita sama2 menyokong bakal hubby kite meh.. jgn bari unnecessary pressure.. sian kt depa.. cakap je.. "yang doa banyak.. mintak dipermudahkan segala urusan.."


20 comments:

Squarecut Ring said...

aaaa....sangat setuju! jgn bg pressure. yang pentingnya..selamat. hehe

✿ ..natakafisha.. ✿ said...

aah yank... x semestinye skali lafaz... yg penting SAH.. heheh

juneHalim said...

sekali ke berkali2 xp..janji akhirnya sah menjadi suami isteri..

cuma kalau dah masuk kali kedua pasti gabranya bertambah kan? yg pertama dah tergagap, takut yang kedua mkin gagap sebab dada berbdebar cam nak tercabut jantung.huhuhu..

ingat sonang ke?den yang mendengar pon ketaq lutut.boleh??hahah...

yg ptg, kita ckp dkt hubby, bykkan selawat, spy kurang gemuruh tu... ;D

ps:: pjg plak menceceh. ;p

~Ayu BnSyg~ said...

X kisah la brape kali janji tawen :)

ANIeM said...

Sokong!!

Mia-Ina said...

janji selamat kahwin..tp biasanya org dok ckp cam2 sbb konon2x melambangkan kemachoan lelaki 'sekali lfz je"...ehehe...tu la namanya penilaian dr msyrakat...gugup@ tak laki tue??

hana yoriee said...

hehe..saya sokong..shian bakal hubby kena warning gitu..hahaha..

♥ balkidz_hunny ♥ said...

zaila, setahu aku, 2x lafaz adalah yg seafdhal2nya. sebab nak memastikan clear & takde dakwa dakwi di lain hari. nanti aku carik balik sourcenya.
btw, aku tak pesan ape2pon kat laki aku. aku just cakap, jangan nebes, doa banyak. itu je. janji selamat & dah sah :)

Reen Tart Nenas said...

yang penting sah menjadi suami isteri :) makcik bedah je yg kepoh :p seboook je kan? haishhh

Cik Shu said...

Tak penting pun, Yang penting para salsi dapat mendengar dengan baik nye lafaz tu tanpa ragu2. Suruh bakal suami tenangkan diri dan focus. Insayallah semua berjalan dengan lancar.

Khumaera Ismail said...

ta penting..tp kdg2 sb tu la org mengata especially org2 kmpg..huhu~

iDa said...

kena pulak pakai mic kn...lg bertambah garba la...hihihi..tp pe pun akhirnya tetap jadi suami isteri yang sah..... =D

Durruz said...

rase cm pnah tgk aje video tu. kuikui..

kalau bole mmg nak 1x. tp sbg bkl isteri yg penyayang *ewah*,

biar lmbt asal slamat. hehe

Nad Nazira said...

nad pernah gi majlis nikah yang mane pengantin lelaki tu, 7 kali lafaz baru sahhhhhhh. sampai tok imam suruh sumer orang senyap and no more amik gambar coz camera flash tuh pun mengganggu gak. husband nad pun took 3 times baru sahhhh. pastu nad tanye die, sebab ape gabra sangat? die jawab. rase 'berat' sangat tanggungjawab tu..:)

|Liyan| said...

sis zaila.... yan pon penah dengar yang lafaz kali kedua lebih afdallll... so bagi makcik joyah yg suka kepoh tu, let it be.. heheheh

ElyaElmo said...

klo bnyk2 kali...
pasti jadi bahannn nnt kan!!he3

cik senah said...

hermmm.. sebagai bakal isteri.. kita patut bg tenangkan hati bakal suami.. bkn dok p tambah stress pala otak diaa.. sabit tuee.. bila dah kena warning ( macam contoh video yg zaila maksudkan tuee ).. dan2 arrr yg tenang tukaq ketaq.. bkn apa.. langsung tak membantu..

berapa kali lafaz pun tak pa.. janji tak kawen ngan org lain.. Tp, DAPAT kawen dengan pilihan hati sendiri.. itu YG PENTINGG..!~


p/s: cik senah pun prefer sebutan yg terang dan jelas... :) kalau mampu lafaz sekali sajaa.. itu kira bonus laa.. kalau kena ulang semuala lafaz sebab tok kadi tak dengaq..apa leh buat.. sebut lagik lah berkali-kali.. bak kata org utagha mcm cik senah niee : "sebut tu biaq teranggg..!!~~" ahaksss!

adda_shariff said...

kalau sekali alhamdulillah..kalau smpai 3x pon alhamdulillah jugak! ahaks! kut la kadang2 2x pertama tuh cam testing2...yg ke 3 br the real lafaz...kadang2 our fathers/juru nikah yg silap sebut jadi smpai berlafaz2..hhehehe..but no pressure lah yea..as long as selamat...+pengantin lelaki pon gelabah gak dgn semua mata n fokus kat dier...

Moose said...

tak kira berapa kali pun yang penting sah. berapa kali lafaz tu tak masuk pun dalam rukun sah nikah. orang kita je saje suka nak pressure2 pengantin lelaki konon nampak macho la kalau sekali lafaz je.

tapi orang suka je nak sekali lafaz, less pressure katenye. kalau 2-3 kali nervous jugak.

ettyzukhair said...

salam zaila & all b2b...
haii..i zetty one of silent readers..
i tertarik title ni...tu yg bace td ngn sume comments..btw...utk hilangkn nerves mase akad nikah byk2 Istighfar bkn bg bakal suami jer kite bakal isteri ni pon kena byk2 istighfar...ketika akad nikah nak dijalankn time tulah paling banyak syaitan yg boleh mengganggu si bakal suami...die jentik sikit2..tu yg xdpt nak lancar lafaz...utk si bakal isteri semasa nak si bakal suami kita dh genggam tangan wali/wali hakim kita terus2 berdoa semoga Allah lembutkan lidah lancar pertuturan buat si bakal suami..trus berdoa & doa...insyaallah Allah permudahkan...zetty dulu pon pnah sound2 bakal suami jgn byk kali ye...hehe..but Alhamdulillah dgn nasihat mama zetty die suh kite byk istighfar dr pg bgn subuh hari nak akad tuh..Alhamdulillah hubby zetty dpt lafaz nikah sekali je tanpa testing..same dgn papa 1st tyme menikahkn..insyaallah...gudluck Zaila...