Tuesday, October 05, 2010

Tips pemakaian Henna

Tgh berkira2 utk panggil org utk pakaian inai atau tidak.. inai, mmg i nk pakai, bila masa lagi nk pakai kalau x masa kawin.. since awal2 lagi en Hugo mak, mak nya x berapa gemar inai yg lukis2 tu.. maka, aku ikut kan aja.. x kisah pun.. tp i tanya, if nk letak sikit kt keliling kaki tu boleh x.. xmo la yg satu jalur keliling kaki, and i nk letak sikit2 je.. and he's totally ok with it...

aaa.. nk mcm ni jekk.. heheh.. pastu as usual, kt hujung jari tangan n kaki

so pergi la ke Henna Ratu Sehari, and i found tips utk pemakaian henna/inai.. so i guess, i could share it out with b2b yg lain...

How to make your henna easily apply to your skin and how to make the colour even more shinier, brighter and lovely ... here goes :

1. Make sure to drink a lot of water at least 2 weeks before applying inai. This is to keep the skin moist and easy to apply the henna.

2. Make sure to take a bath first before applying henna.

3. Get ready with a small water spray containing lime and sugar. After finish applying henna, every 5 mins or when the henna feels dry, spray the water to the henna. Repeat applying and spraying for maybe 5-6 hours. depends how long u can stand and stay still. :)

4. After 5-6 hours, scrape off the henna dan lumurkan a few drop of minyak cap kapak to the henna. Minyak cap kapak have this one ingredient that can make the henna's colour stays longer.

5. one more .... dont forget to have ur nails manicure and pedicure first before u put-on the henna. it will make ur henna even more shinier and lovely ... do not get menicure and pedicure after u apply the henna. it will spoil the henna's colour and texture ...


ok, yg no 5 tu, i x brapa sure, since.. mostly i dgr, org kata, jangan buat mani n pedi before applying henna to ur fingernails..

i tried to reach out for the owner of Henna Ratu Sehari..tp x dapat.. i hantar email, xde reply.. ada sesiapa tau contact number dier...?

or, ada sesiapa tau kt mana lagi i bleh dapat org utk buat my henna.. bleh share ur contact.. thanks ya.. love ya..

7 comments:

sikecil said...

dayu designs pun macam menarek gak..
http://www.facebook.com/dayudesigns

sk said...

gud info zaila!

i rasanya pakai sendiri jek nnt. so kena tau jugak petua2 nak pastikan colour dia cantik n stays longer.

farahfatihah said...

fara nanti bab inai2 ni ada yg tlg lukis hehehe xwat kat kedai.sbb ada yg super duper kreatip..lagi plak, mmg xnak heavy2 sgt..wat skit2 dah la huhuhuhu kalau byk sgt t my mom marah plak..dah mcm keling je dia kata nnti huhu

Mrs. ieza said...

hi dear, dayu design tuh memang cantik gak...but bile i contact die mahal gak die quote i....so i buat dekat alam sentral shah alam jek..murah plak tuh and last for 2 weeks...nak suruh die datang rumah pun boleh but mahal sikit dari datang sendiri dekat kedai die...
nih link face book die~
http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=100001220080251&v=wall

hope this can help =)

Hana said...

nak wat kat jalan masjid india tu bleh tak... hehe.. tu murah je.. lam rm10 sebelah.. :)

thezaila said...

si kecil --> thanks a bunch.. =)

sk --> welcome.. tgh berdenar part inai ni.. pasal x pernah buat pun.. i takut warna dier terlalu gelap sampai kehitaman..

mrs iza --> oo ye ke..? dekat henna ratu sehari tu, dalam 120 hengget utk kaki tangan n atas tapak tangan..
nnt i check it out fb org yg u cakap tu.. anyway.. thanks

hana --> oo kt jalan masjid india tu, seploh hengget ek.. menariks..

Anonymous said...

hi zaila..tahniah sbb nak naik pelamin dah. berkenaan entry ni, saya pernah dgr lukis inai x baik.pemakaian inai dalam islam adalah dibenarkan tetapi tidak boleh dilukis kerana menyerupai tatu. cubalah search berkenaannya dulu sebelum majlis u..just nk kongsi apa yg patut..hope u menjadi pengantin yang tercantik di hari itu nanti tanpa mendapat kemurkaan Allah.