Wednesday, October 20, 2010

Ini isu serious

Blogger x boleh nk upload gambar.. cess
ok cerita benda lain dulu

ini perkara serious.. sangat serious sehingga aku mengerutkan dahi sambil menaip...
belanjawan 2011 dah keluar.. respon anda bagaimana.. me, xde nk komen banyak...

x tau nk mula dari mana.. org kata membina mercu tanda.. bangunan tinggi tu, adalah pembaziran.. what say u..? adakah membazir?? sila buka mata luas sikit.. tgk jauh2.. jgn tgk sampai depan hidung je... contoh.. bangunan klcc.. korang x bangga ke.. aku secara peribadi, bangga..

antara menara tertinggi di dunia.. bangga babe.. tau tak, secara tidak lansung bangunan ini turut menjadi faktor penyumbang kepada sektor pelancongan negara.. ok.. mcm ni.. kalau korang p paris.. korang nk tgk apa.. of cz salah satu nya nk p tgk menara Eiffel kan... kira kalau hangpa p paris x amik gambar x sana orang x caya uols p sana.. mcm tu la kira lebih kurang analogi nya kan.. bila kita ada sesuatu yg menarik di negara kita yg tidak terdapat di negara org lain, of cz akan menjadi tumpuan kan..

sila jgn singkat sangat dengan mengatakan klcc tu ada shopping mall sahaja.. cuba korang berjalan menuju ke Bank CIMB tu.. terus ke depan.. then belok kanan, ke tower 2.. depan reception tu.. ada satu board.. ce ko tgk kt depan tu.. berderet2 nama company yg ada kt situ.. apa, bila sebut klcc, shopping mall je yg ko igt.. kalau advance sikit ada dewan philharmonic.. itu je.. udah bangunan tetinggi tu.. igt jembalang tanah ke yg ada kt setiap tingkat...

setiap space itu disewakan kepada syarikat2 yg ingin beroperasi ni KL/Malaysia. Ini secara tidak lansung mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat kita sendiri. Ok, sila pergi apply kerja kt sana sekarang..

aku tidak mengatakan kerajaan tu semuanya betul dan pembakang itu semua nya salah.. elok juga ada pembangkang.. kerana ini akan mewujudkan check-and-balance pada parti yg memerintah..kalau sokmo org setuju je, kekadang kita naik lemak..

sila jangan senteng pemikiran.. lain kalau org duduk di hulu, yg mana elektrik tidak ada, TV dan surat khabar jauh sekali dapat ditonton dan dibaca.. org seperti ini, jika mereka terima apa org kata bulat2, logikla.. sbb mereka tiada pendedahan.. kita harus pk jauh ke depan.. jangan hanya fikir sejengkal cuma...

kt sini aku tulis secara santai ek.. kang kalau tulis dgn ayat mcm nk p debat... payah plak org nk paham plak kang.. silap2.. baca u baris.. terus tekan tanda 'x' ke belah kanan atas screen..


p/s : ada org gembar-gembur kata klcc dibina sebegitu rupa sebab nk tunjukkan kasih sayang pemimpin itu kepada isteri nya.. wow.. hebat la hipotesis anda.. kalau mcm t, if en hugo jadi PM, i nk suruh dier buat bangunan hurup 'Z'.. muhahahahha

p/s/s : teringat bila Dr M kata.. kita buat menara tertinggi berkembar.. satu hari nnt, mesti akan ada bangunan yg lebih tinggi dari kita punya.. tp mereka hanya ada satu , tapi kita ada 2.. katanya dalam nada berseloroh.. can u read between the lines..

9 comments:

`BaHa` said...

owh Dr M such a brilliant man! senang cite die mmg fikir beyond dr ape manusia-normal-yg-suka-mendengar-sahaja-xsuka-membaca boleh fikir.

sebab org asyik fikir klcc=shopping mall, ade sorang saudara ni bila aku cakap keje kat klcc dia kate 'jaga lif ke?'
Terbaik!

LOVEisCHENTA said...

Saya sgt setuju.. btl tu..

hehe--

Queen4ADay said...

so true...those people yg ckp that's membazir cz they was seeing the negative part of it.in other words they want the money to b spent on them..kalo duet gune ke dorang baru la pemimpin tu baik..tsk2..

juneHalim said...

jaga lif?? memang terbaik!!

Bai said...

yes i ingat!!sgt seloroh.. dengan jelingan sekali.. luv Dr M!

hana yoriee said...

hehe..kat opis ada yg gossip.."kenapa tak kenakan cukai pd barang berjenama?haaa..sbb nnt bini dia boleh lah borong sume barang branded ngan harga murah..."hahaha..mak nak tergelak mendengar!

dyn said...

maternity leave 90days suke...hee kawen pon blom..da gatal... bayangkan 3bln cuti bergaji...aww

thezaila said...

baha --> mmg dier brilliant kan.. awal tahun 90-an dier cakap pasal wawasan 2020.. time tu kita sendiri x terfikir pasal tahun 2020 yg mcm jaauuuuh je lagi..

jaga lift..?? haha aku pernah kena.."adik keje klcc, jadi sales girl ke." huhuh

loveis chinta --> thanks for dropping by.. =)

Queen4Day --> aaha.. dier nk pemimpin bagu duit kt derang.. baru la derang kata.. aaa ini la duit rakyat.. tgk apa jadi kt mana ntah.. pemimpin derang bagi duit raya.. tgk2 sumber duit tu, hasil haram...**gulpp**

june Halim --> i jadi sales girl
huhuh

hana yorie --> muahah.. lawak..lawak.. tp kalau barang berjenama x kenakan cukai.. mak cik kak nam bedah ni jugak yg berderu p boutique pastu tayang sakan..

thezaila said...

dyn --> 90 hari best.. tp jgn sampai bila nk cari kerja nnt.. bila dalam resume tulis dah kahwin, depa ralat nk amik.. ngeeee