Tuesday, June 29, 2010

Tips Membeli Kain utk kawin

ekoran dari entry ini dan ini.. ramai yg tanya mcm mana boleh dpat harga sedemikian rupa..
ok.. kt sini ada a few tips yg bleh digunapakai.. kalau x nk guna pun xpe.. x kecik hati pun :)

1. kalau boleh, jgn beli material daripada designer.. ada satu kali, i called satu designer ni.. workmanship starts from 500++ dan ke atas dan atas dan atas.. tp guna kain sendiri.. tp kalau guna kain dier 1k+++ dan ke atas atas atas atas atas.. MUNGKIN, dier mengambil harga di kedai.. makna nya harga yg display kt kedai..x bleh nk marah.. dier berniaga.. sudah tentu mahu untung.

2. kalau boleh, cuba nego dgn designer uols... bincang dgn mereka, boleh x derang ikut uols temankan beli kain guna harga designer..kena tanya kebenaran derang ye.. takut mereka xmo.. hari tu, i pernah tanya seorang penjahit tudung ni.. kami mmg sangat click.. beliau sudi utk tolong saya belikan kan kain guna harga designer.. thanks babe..

3. bleh menggunakan tektik and taknik, mintak harga mak andam.. i've read a lot on this..and it works.. =)

4. selain itu.. apa kata, uols bawa kengkawan yg ada 'cutting' designer.. walaupun dier hanya la designer jadian.. lakonan kena mantap uols... giler ko...kalau harga chiffon biasa semeter rm 35..tp dgn designer price bleh dapat rm15 belas-belas ringgit.. harus la kena cari sorang kan..

5. d beli di indon!!!!! ramai yg kata..sangat murah dan banyak pilihan di sana..

6. beli dalam kuantiti yg banyak!!!! sekali ngn baju parents,bridesmaid.. and kalau ada kawan yg nk kawin sekitar 2 3 bulan sama ngn anda.. ajak sekali.. kalau derang xnk bagi diskaun, u cakap je.. ala..i beli sekali banyak ni..

7. ni tips dari CP...tp i yakin.. dier sorang je berani buat mcm ni.. u gegar la mana2 yg patot!!..opppssss..sorry nyah.. mak terlepas bagi tau taktik tu

4 comments:

MY said...

yup.. beli kat indon mmg saaaaangat murah compare ngan cni.. Tapi kan.. My pun bukan la survey bagai kat cni.. last time tgk 4 meter lace dah rm600 .pitam.. Then kebetulan pergi bandung last weekend, I manage to get around RM300 for 3 metres lace siap lining skali ngn kain baju Melayu. Tarikh x tau bila lagi, tapi couldnt resist the cheapo. But then bukan french lace. That one kat sana around RM600 I think for 4 metres. Just my 2cents.

amElyn said...

babe, akan diprektikkan!
lol.thanks dear for sharing! xoxo

thezaila said...

My --> tu la...mmg heaven kt indon... lucky u

amelyn --> no sweat!! =)

PurPLe LaDy AiFA said...

wahh terlmbt bc tips neh.. hehe. xper, pengajaran utk di kemudian hari...