Monday, June 28, 2010

persediaan utk bersalin

ok.... first of all, i'm not pregnant ye.. ini utk persediakan utk beranak kemudian hari...

tadi sorang officemate(sivaranjini namanya) bercerita ttg kelahiran.. bla bla bla.. ngeri... bla bla bla...takut.. bla bla bla..

last2 dier bukak satu cerita...kata siva,kawannya seorang nurse.. makasi nurse tu pun bercerita la serba sedikit info utk bersalin dan mengurangkan sakit..

selepas itu...siva pun menurunkan ilmu itu kepada kawannya...

selapas kawannya beranak, kawan itu memberitahu siva, bahawa nasihat itu works wonders...
huhuhuh best..

apa nasihat nya..

kata nurse itu..masa dah dtg contraction (betul ke, ejaan ni?), pergi minum milo campur telur.. telur yg x masak tu... ala2 mcm makan jamu tu... aaa.. nk geli geleman ke.. or nk sakit.. :P
lepas tu, bila air ketuban dah pecah.. jangan panik... anda ada banyak masa utk melahirkan cahaya mata... kata nurse tu lagi... bila air ketuban tu dah pecah... anda sempat lagi nk mandi-manda..bersiap2 kehospital...kawan si siva tu kata..dier pergi ke hospital 2 3 jam selepas air ketubannya pecah!!

kebanyakkan org, bila air ketubannya pecah... dah cepat2ke hospital.. bukan x boleh... boleh.. tp bila kita dah masuk ke hospital... kita akan dipantau every now and then..doc nk check bukaan la.. apa la.. (aku pun x tau.. since xde knowledge on this.. sibuk survey nk kawin jek)... this process itself akan membuat kita rasa kurang selesa.. dan ini sedikit sebanyak membuat kita letih.. pernah dgr kan org nk bersalin sampai 7, 8 jam, x kuar2 lagi baby tu... spend berjam2 di hospital, juga memakan separuh dari tenaga... kawan kepada siva tadi... berada di hospital lebih kurang utk 3 4 jam sahaja..dan sakit nya mmg tetap ada.. tp tidak lah sesakit seperti org lain...

entry ni saja aku tulis.. sementara igt..esok kalau aku nk beranak,i can always, cari entry ni dalam blog...kepada moms-to-be.. berusahalah!!!!

8 comments:

The Bubur Caca Lover.... said...

e'eh. milo campur telur tu sama mcm ilmu yg mak cikgu turunkan... nak bagi tenaga katanya utk meneran. cubalah :)

thezaila said...

cikgu..iye ke..tadi i mcm doubt sikit.. tp since dah ada org yg experience mengenai hal ni.. bagus gel... thanks cikgu... by the way..i met puan maha tadi.. dier mahu pindah ke kota kinabalu... sob sob sedihnya

Nora a.k.a Aira said...

waaa milo campur telur? hehe thanks for sharing :)

kay kamal said...

haritu baru je sambut 3 org baby kat labour theater..hehe

erm, mmg if anak pertama, sempat sgt nk mandi sume2 tapi jgnle mandi 2 jam. 15 min jadi la. takut pepe jadi tak nyempat lak.

pepun kne ade moral support yg kuat tp dun worry. most docs and nurses are trained "cheerleaders"

satu lg. masa push jgn jerit or kuarkan suara pon.nnti abes tenaga.

ni ikut pengalaman meng-conduct la. bukan personal experience bersalin

The Bubur Caca Lover.... said...

hah?!? pn maha nak pegi KK? aritu kata xmo. dulu dia dah apply, dapat pon sekolah kat KK tapi dia tolak~knp plak dia ubah fikiran? hmmmmm...

Xora said...

Huuu!! ngeri.. bca aje pun ngeri. belum lagi beranak!

~ms tepung~ said...

air ketuban pecah better ke hospital

http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/air-ketuban-pecah-awal/

lagi2 kalau air ketuban itu bewarna hijau (selalunya baby overdue or baby sudah membuang najis)

klu ada contraction tp xkerap/ selang masa setiap sejam itu yg xperlu terburu2 ke hospital..klu selang 5-10min kenalah ke hospital

anyway doc will advise accordingly, so better ikut ckp doc..part kena seluk2 tu mmg xkan dpt di elak..its part and partial of giving birth

just my humble opinion...

thezaila said...

Nora --> welcme..saja letak.. as my reference as well. :D

kay kamal -->aaa x pernah terpk pun yg menjerit2 tu bleh use our energy.. thanks,noted...patut la, time sekolah dulu, kalau tgk org main bola sepak..then terjerit2 tepi padang..ptg kang balik rmh..rasa mcm penat.. mcm i yg main bola pulak.. huhuhu


ms tepung --> thanks the info sharing..mom 2 be,u need to consult ur doc first..if terjadi something lain dari yg lain... or something beyond ur expectation,lekas2 ke spital..

i think yg nurse kawan i cakap tu, adalah utk situasi normal kot.. utk yg yg berlaku pada hari yg dijankakan.. dan air ketubannya adalah seperti normal..

anyhow.. thanks a bunch on ur opinion.. really appreciate it...congratulation on ur new born baby..