Tuesday, April 27, 2010

Sanggul Tinggi .. Bonggol Unta

Hi peeps... ini tajuk serious.. remember last time i did mention bout the sanggul tinggi thingy.. r

ok.. semalam, i read something bout it at the fb, the i google it out.. take note yg B2B... nk buat sanggul tinggi itu tidak boleh.. hukum nya, i x tau sangat.. i'm still doing some reading on it..

yes.. i did suggest bout the wig and stuff to add volume to the tudung bla bla bla.. after discover bout this.. mmg i cancel terus.. i called my MUA to cancel on the wig stuff..


credit to : AishahTur

Mari kita kongsi hadith dimana Rasullah bersabda :

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

yang bermaksud :

Daripada Abu Hurairah ra beliau meriwayatkan bahawa Rasulullah Saw telah bersabda :

2 golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka yang tak pernah aku lihat iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu (bentuk cemeti itu seperti ekor lembu yang berbulu-bulu dan berambut-rambut) dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut.

Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol unta.Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini.

* Hadith ini diriwayatkan oleh Imam Muslim,Imam Ahmad,Imam Malik dan selain mereka.Hadith ini adalah hadith sahih.

Dinyatakan oleh Rasulullah Saw bentuk pakaiannya adalah ketat (berpakaian tetapi umpama telanjang) yang menunjukkan bentuk tubuh.


Dinyatakan oleh Rasulullah Saw ikatan rambutnya umpama bonggol unta, iaitu sanggulan rambutnya diikat hingga kelihatan seperti bonggol unta (membulat di atas kepala,jelas kelihatan). Kalau kita tengok pada hari ini bukan setakat seperti bonggol unta, tetapi sudah berbagai-bagai bentuk dengan sangul, ikatan dan toncang.


Malah yang memakai tudung pun masih kelihatan bentuk sanggulan rambutnya yang berada di bawah tudung itu,maka tujuan untuk memakai tudung tidak tercapai. Sewajibnya,
tudung itu mestilah sempurna sifatnya yang menudung rambut dan bentuk rambut.


Dinyatakan oleh Rasulullah Saw bahawa cara berjalanya adalah berlenggang lenggok menggoyangkan pinggulnya. Hari ini bukan sahaja berjalan berlenggang lenggok, malah perempuan hari ini menari menggerakkan semua tubuh bukan sahaja pinggul,semua tubuh!


Dan dinyatakan oleh Rasulullah Saw sebagai balasannya, bahawa perempuan sebegini tidak akan mencium bau syurga. Dan bau syurga itu boleh dicium dalam jarak sebegini dan sebegini (perkataan sebegini dan sebegini itu tidak dinyakan berapa jaraknya, tetapi ianya ingin menunjukkan bahawa bau syurga sudah pun boleh dicium dari jarak jauh)


i did my mistake.. and i totally not proud of it.. harap2 uols... x buat kesalahan yg sama

p/s : mak ni bukan la alim sangat ala2 wanita di bawah lindungan kaabah.. tp mana2 yg kita bleh elakkan, kita elakkan.. just to share with all of you..

25 comments:

The bubur caca lover.... said...

cikgu pon ada post link pasal sanggul tinggi ni kat FB cikgu. Baru tahu rupanya x boleh...huhuhu.. penah buat skali. tapi takpelah, itu masa zaman x tahu hukum. ni bila dah tau, sendri mau ingat la, kan?

PurPLe LaDy AiFA said...

aah. mmg dh lama tahu mende nie. nmpak raaamaiii sgt skrg nie suka tambah2 sanggul rambut bg up rambut tue.. skrg br mende ni heboh.. heee

idayusof said...

erm, i x pakai tudung... tapi kakak i penah cakap jugak. tak ley pakai sanggul tinggi.

alhamdulillah u jumpe before majlis. :)

nazza_syikin said...

salam.. i nak copy ur entry ni sebab cikgu2 sklh i mmg suka buat sanggul tinggi nih.. so maybe dengan entry u ni dapat bg info yg tepat pasal sanggul tinggi n hukumnya.. i akan kredit u n link dlm entry i yeh.. thanks dear!!!

ami said...

god! ai selalu bersanggul tinggi ala ala lepas pantang sebab kemungkinan besar ai takkan berpantang pantang untuk seumo hidup. jadi, ai fikir hanya ini cara untuk sedapkan hati sendiri yang kurang sedap nih.
(''-_-)

thezaila said...

bubur caca --> cikgu... i guess yesterday i came across kt fb u.. tu la cikgu.. hidayah buat sekali masa tunang hari tu... ngeee..

lady purple --> aa.. i pun salah seorang yg pernah buat la tu.. ish ish ish..

ida yusof --> tu la..nasib i jumpa skang.. xde la banyak kali buat kan.. btw.. u look gorjes masa kawin hari tu... lawa sangat..

naza syikin --> sila sila.. sharing is caring..baik kita hebah kan.. dulu i beriya kata nk pakai sanggul tetinggi masa nikah esok.. dah tau... ngeeee x nak.. sila beri tau yg lain ek.. =)

kak mi --> xpe... better late than never..

y i en j r said...

lulu, tq for sharing..baru tau ni...tq so much!!

thezaila said...

yien --> welcome dear.. =)saya pun baru tau...

Hana said...

tapi dengan tudung ariani skarang nih.. ramai yang wat sanggul tinggi kan.. nak nampak cantik..

AdawiyahAkbar said...

salam, kak.nak copy hadith ni letak kat fb boleh tak? ^_^

Anonymous said...

salam. pada pandangan saya.
Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol unta.Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini"

Maknanya, dimaksudkan pada org yg tidak memakai tudung, tdak pula, Rasulullah mengatakan memakai tudung tetapi menampakkan bentuk sanggulnya.Ini adalah kerana, hadithnya mengatakan PEREMPUAN MEMAKAI PAKAIAN (TIDAK PULA MENGATAKAN MEMAKAN TUDUNG) KEADAANYA UMPAMA TELANJANG.

cik ieza said...

hi dear...

thanx for d info...xtau pun psal nih..mmg dah rmai dah yg plan nak pkai sanggul tinggi during their receptions...can i copy your entry? nak bgtau kat mmbe2 i yg lain... thanx =)

thezaila said...

hana --> tu la kan.. for me.. sebaik mungkin utk elakkan perkara yg dilarang..

adawiyah akhbar --> sila sila.. x menjadi masalah.. saya pun dapat selepas menggoogle..

Anonymous --> saya bukan ahli dalam perkara ni... pada saya sudah timbul rasa ragu2.. lagi pun bukan nya susah pun utk tidak bersanggul..

cik iza --> i pun x tau.. siap bleh suggest kt org lagi buat sanggul tetinggi utk masa nikah..tu yg letak kt sini tu.. =)jika nk copy, sila kan..

Xora said...

Dear, hope u don't mind, saya link kan post kamu kat post saya yang terbaru. sebab topik ni bagus utk kita war-war kan.

cik senah said...

:) terima kasih kerana share info ini.. namun pendapat peribadi saya kepada para wanita di luar sana.. kalau tak dak sanggoi besaq pun.. tak pa aihh.. ampa tetap nampak lawa.. byk cara lain nak nampak lawa.. tak payah buat sanggoi besaq-besaq tang kepala na..? heheh

(p/s : harap tak dak yg terasa lah na..? )

siti norfatiha said...

Salam..
bagus entri ini..saya juga ada share pasal hal ini.

to anonymous, sila lah faham bahwa jika bertudung pun,tutup rambut penuh, tapi terlihat bentuknya (sanggul or ikatan) tetap juga aurat..

sama prinsipnya seperti memakai pakaian ketat walau tertutup penuh, tetap menampakkan bentuk badan..maka umpama bertelanjang..

wallahu'alam

LinZ said...

i'm very proud of u...:)

LinZ said...

Pakaian dlm islam ialah yang menutup aurat, so dah termasuk baju, kain dan hijab..so..paham2 la..

thezaila said...

Xora --> sila kan..amik.. uols yg lain, in nk letak kt blog uol pun... silakan..

cik senah --> cheq setuju sangat la tu... kalau dah nama nya pengantin, ada la seri, xyah la sanggui2 nih..tp kalau hangpa nk buat.. cheq x kata apa.. =)

siti norfatihah --> totally agree with you.. thanks for droping by anyway.. =)

LinZ --> aku terharu yg hang proud kt aku... ni sungguh tau. bukan propa jek.. =)

TheBubblyMe said...

I baru plan nk buat sanggul mcm tuh. cancellah. thanks for the info. If u dont mind..I nak link ur post yer.. thanks =)

thezaila said...

the bubbly me --> i pun dah plan.. siap dah cakap kt MUA lagi.. skang i dah cancel dah.. sila sila..

wAwwA AwwA said...

i pun cm linz, proud of u.. sbb, bkn ramai yg cm u, terasa diri berbuat salah, menggoogle sehingga yakin dn berjanji tkmo buat lg.. pdhal i rs, ramai yg mungkin dh tau tp tutup sblh mata sbb nk cantek.

org zaman skrg bijak, bijak smpi yg haram pun bley ada excuses demi nk buat jugak ikut nafsu dlm hati tu.

thezaila said...
This comment has been removed by the author.
thezaila said...

thanks sbb proud of me.. tp jgn puji .. takut riak.. yg mana salah, betul kan..

i rasa bersalah because i suggested this in the first place.. anyhow.. since i know it better share it with the world,mak x mau tanggung dosa nyah..

Nurul Huda Jumri said...

cik Anonymous tu pandainye dia berkias ke lain...maap ye cik Anonymous, but seems like u nk sedapkan ati u je koott~

thousand thx to theZaila for sharing thiz info...actually i pon B2B gaks..(^_^)