Wednesday, April 14, 2010

Harta sempencarian - lepas break perlu ada kah perkara ini



Salam.. hai. sorry lama x update.. ish ish ish .. hari ni dah rabu.. sekejap giler dah nk habis minggu.. ticker kt atas tu lagi 200 hari (what??!! 200 hari lagi??) nampak mcm lama je lagi.. tp hakikat nya.. pejam celik pejam celik.. dah hujung tahun.. adoyaii..

ok back to topic.. harta sepencarian.. ni bukan di kalangan mereka yg dah kawin ye.. yg dh kahwin, bila berpisah, perlu dapat kan hak utk harta sepencarian.. ye la sesama mencari harta tu kan.. haris la nk amik hak. but to those yg x kisah sangat pasal ni, xmo tuntut pun xpe.. lagi senang cerita..

anyhow.. apa fikirkan pasal ni.. lepas putus cinta, pasangan (or shall i say x-couple) tu request for compensation .. last month, a friend of mine came down to my office and suddenly this topic came out.. kata nya, kawan nya clash.. then minta la some amount as compensation... yess. you read it right.. ada compensation.. she asked around 1k++ mcm tu, mmg dapat la..

from my P.O.V, its kinda ok provided that both parties agree with it.. if sorang mintak, the other party buat dunno jek.. nan ado jugak.. ye la.. bertepuk sebelah tangan xkan berbunyi noks.. kena perlu nk compensate segala.. entah la.. sekarang ni.. kalau tgk org bercinta zaman sekarang ni.. gasak koo... sembang, gayut, sms segala, toksah cakap la.. kompem ada.. asal keluar je, confirm pergi makan segala.. perut harus diisi ye.. selang seminggu dua.. ada hadiah menanti bagai.. suprise gift x termasuk lagi.. tetiba dapat bunga di pejabat.. makan kos lagi..

bukan membazir.. tp investment.. huhuhu.. anyway.. dalam situasi mana yg perlu satu pihak tu perlu nk bayar compensation tu.. wah.. time bercinta bagi hadiah segala.. lepas clash nk kena bayar.. u x ikhlas ke masa hadiah kn i masa dulu.. emm betul jugak kan.. to me, kalau memasing dah xde sefahaman tu, nk berpisah cara baik, x yah la kot.. memasing udah x sehaluan kan.

tp bagi mereka yg mana pasangan sudah main kayu tiga.. i saran kan.. sila buat... ye la kan.. jenuh aku berhabis utk ko... ****mmg kalau bleh nk sehidup semati.. (sila refer nota di bawah..)
bagi pihak yg dah bermain kayu tiga tu.. harus la ada rasa kesian.. bercinta bagai nk rak apa semua.. tetiba tingga begituan.. sedihlah member tu...

membayar kt sini, bukan la sebagai tanda, 'oooo.. ko igt aku ni apa.. sesenang nk bayar aku mcm tu.. ' but if you look at it that way... maka begitu la jadi nya.. but to think of it... setelah bersama2, susah senang bersama.. tetiba ditinggalkan sbb ada org ketiga.. have sympathy la.. ke..dasar jenisan pisau cukur... dulu.. lepas clash kan. org pulang semua barang yg pernah the other half berikan.. tp buat apa nk bagi barang tu.. if i were her pun.. x kan aku nk pakai barang laki kan.. n takkan aku nk recycle bagi future bf aku kan.. at least with the compensation tu, bleh la u guys beli benda lain bagi mengubat hati yg lara kan.. sapa x sedeh woo kekasih pergi meninggalkan terkontang kanting..


anyhow.. its up to you guys.. apa korang pk.. benda ni x wajib.. like i mention earlier, perlu dapat agreement from both party la kan.. meh share with me ur 2 cent..

p/s: bagus, niat utk serious dalam perhubungan adalah bagus.. teringat kata2 ustaz, kalau kita sesaja je bercinta atau dalam bahasa rempit nya ber-couple.. xde hala tuju, x plan ke arah menghalalkan perhubungan itu, saja suka2, nk meramaikan spare part, stok geli-geli, maka, kita dah menempah satu tempat di neraka...

p/s/s : note that i used 'compensation' and 'compensate'.. seriously, i x tau nk guna perkataan apa sebenarnya..

5 comments:

ZARA said...

Tajuk yang agak serious ye... huhuhu... saya punya pendapat, yang lepas biar lepas. tiada gunanya reminisce betul? so halalkan je lah. tak yah lah nak compensate bagai. sekian.

thezaila said...

Hi Zara.. thanks for dropping by =)
yea.. its good if everyone forgive and forget.. dunia akan lebih aman.. =D

ZARA said...

Betul. Betul. World peace! *pose ala-ala Miss World*

hehe

thezaila said...

World Peace ...*sambil melambai2 ala miss world*

CengkodokPolkadot said...

huhuhuhu