Friday, May 14, 2010

Is it a bridezilla rights or you are just plain selfish

Is it a bridezilla rights or you are just plain selfish

Bridezilla (a portmanteau of bride and Godzilla) is a difficult, unpleasant, perfectionist bride who leaves aggravated family, friends and bridal vendors in her wake. She is often called greedy, selfish, and spoiled; not caring about the people that she hurts to get exactly what she wants on her perfect day.
Source : Wikipedia

I do understand that our wedding is a very big day to all girls.. we want to look the best. We want every single thing to be perfect. Even the smallest thing in the event, we put our heart and soul to it.. and the most important thing, we want to do it in OUR WAY!!! Please reserve ur opinion, cz I have mine.. …. agree???.. naahh..

At the very beginning, I thought of the same thing too. Its my day, my wedding, and my say.. full stop ! no argument..! but now, after my engagement day on last Feb, it totally changed my mind.. yes, back then, I was a bridezilla. Semua pun ikut cakap i… lucky me, cz my parent doesn’t mind with all of my arrangements.. derang ikut je.. xde hal.. as long as, anak puas hati.. depa ok.. thank god..

I’ve read a lot, I’ve seen enuff.. its just an eye-opener for me.. How could I say, my wedding is about ME and MY SAY.. my parents has raised me up with so much love and of cz, so much money spent along the way.. 

Setelah membesarkan.. beri pelajaran, sokongan, at the end, kita cakap, wedding tu adalah hari kita.. silfish kan? Yes I think so.. semua parents nk tgk anak bahagia.. in fact hari perkahwinan anak2 adalah hari besar mereka juga.. tegar sungguh kalau I nk cakap, itu hari besar I..

Banyakkan kita dengar, that things doesn’t go the way we want it.. ada je yang x kena masa majlis tu.. kita marah, kita salahkan org yg x bleh nk ikut setiap apa arahan yg kita berikan.. tapi pernah kah kita fikir.. yg itu mungkin balasan Tuhan.. dek sebabkan semua nya kita yg tentukan.. ye la kan the day it’s a bout ME, ME and only ME.. mungkin ada juga hati yg terluka.. cth? Parents kita.. ada kala yg kita rasa pendapat mereka agak ketinggalan zaman, mungkin ada hati terguris.. mak pak kan.. kalau kecik hati sikit2, mmg x kan tunjuk kt anak2 punya.. punyalah diorg nk menjaga hati anak2..


Satu lagi… ada la kot masalah ngn vendor.. kita nk mcm ni.. dier bagi lain sikit dari apa yg kita nk.. mungkin la ada masalah yg x diinginkan berlaku.. marah sikit2 sudah.. ni marah menlenting2.. mereka juga manusia.. if apa yg mereka offer tu boleh diterima pakai.. redha sahaja.. (sungguh, ini adalah peringatan pada DIRI SENDIR.. bcz I can go gila bila benda yg I mintak x dapat.. kengkonon, customer is always right la..) mereka juga manusia.. jika kita marah berlebihan.. buat nya dier sakit hati.. tetiba doa.. ‘ya allah, kerek sungguh mereka ini.. aku bukan sengaja pun.. berilah pengajaran pada mereka.. biarlah hujan lebat ke.. org makan nasi kena cirit birit ke.. blab la bla’…. aaa amik koooo…

Ok it happen to me.. I xde la marah kt vendor ke apakan.. tp malam masa pasang pelamin di hari I tunang.. my mom said pelamin tu mcm x siap je.. sedangkan di mata i.. ok je.. then mama suruh call org pelamin utk mintak kain itu ini.. and it was pukul 12 tgh malam.. I dah tarik muka dah.. mesti mama kecik hati sebenar nya bila I tarik muka.. bila I buat muka bengang, ia adalah sangat la menyakit kan hati.. sila tanya kengkawan saya.. its ugly ok..

Turn up..mungkin balasan Allah.. esok hari nya.. caterer sampai lambat.. mama mintak derang datang pukul 10.. set up meja n hidang food semua.. tp derang sampai 10.40 mcm tu.. majlis tunang menunang mula pukul 11 lebih mc tu.. nasib la bila semua benda dah siap.. makan pun dah terhidang.. aaaa amik.. tu baru sebab I tarik muka.. ce bayang kan.. I bangkang bulat2 bila derang bagi opinion bila I nk pilih baju, I tolak mentah2 bila derang beri cadangan nk buat bunga pahar mcm mana.. blab la bla.. mau disaster wedding i esok..


I pun x baik mana.. saje tulis utk peringatan sendiri.. bcz I ni vain sangat. Kekadang.. 2 minggu skali, p khatam baca blog sendiri.. hahaha.. so, I’m find be brideZ.A.I.L.A dari jadi bridezilla..

Till then,
BrideZ.A.I.L.A

5 comments:

Xora said...

bagus post ni Zaila. bila kita B2B, memang mudah nak terbawa diri secara berlebih2an.

ZARA said...

i loike this post.

actually what u say is true. As Xora said, terbawa diri berlebih2an.

i belom rasa the heat lagi. that's y i never label myself as bridezilla. ever.

because i don't like to be label selfish or whatever. hikhik

really nice topic dear!!! love it...

mahira oya said...

berdoa agar everything ok babe..

Hana said...

You know what.. sometimes I did wish and feel jealous of people yang their parents willing to tag along pilih barang together2 with their daughters.. because my parents trust me so much that they only choose food and langsir and approve my door gift je (tu pon diorang tak tgk dlu).. so I have to decide the other things on my own.. well, I can have what I want but.. I would love the experience jugak kadang2.. tapi takpe.. Kite B2B memang nak rase wedding perfect kan.. so this syndrom memang ade kot.. because the idea of me handling everything sampai I thought of macam mane on that day.. table set as what I want ke.. flow majlis follow what i want ke.. and macam mane nak wat muka biase2 je walaupun perasan something kat situ tak kena time melangkah ke pelamin.. huhu.. last minute bridezella lagi susah, kn..

thezaila said...

Xora --> oo yess xora... i pun sama.. sgt mudah terbawa2..

zara --> thanks zara... i pun x rasa heat lagi.. adakah abnormal.. hati tu, masa E day pun xde rasa nervous2.. normalkah aku..

oya --> tolong doa utk aku ... =)

hana --> ur parents trust you tu.. they know they you could handle things by urself.. its compliment babe.. =).. buat yg terbaik... harapkan yg terbaik.. dan terima segala yg mendatang..