Sunday, May 09, 2010

Baju nikah - yg mana satu jadi pilihan hati

frankly speaking, segala manggah pasal baju nikah.. jarang skali i pk kan.. sbb budget ni buat baju kurung moden je.. skali browse punya browse, ada plak terpikat pada certain design.. concept yg i nk... simple, elegance and effortless.. aaaa.. EFFORTLESS tu.. jenuh ni pk kan cam mana kan.. anyhow, utk bahagian baju, i nk simple je.. but for the kain, i always wanted yg flowy flowy tu.. apakah term yg digunakan nih..?????

this one sangat menariks.. if i jadi buat bau mcm ni.. xmo la detail kt bahagian kaki kain tu.. kt pergelangan tangan n di dada sudah...

this is the kain that i mentioned previosly.. tp ni ala2 dress kan..? senang kah utk saya duduk bersimpuh ketika nikah esok..??

i suka colour baju ni.. tp ni baju org pakai sanding kan.. hover tau nk buat baju nikah cenggini gaya nya.. but i really like the colour tone.. soookaaa...


yang ini juga menjadi pooojaan hati.. lace di bahagian atas.. n chiffon sebagai material utk kain.. sangat simple and nampak effortless.. sooka.. i x suka nk letak heavy beads yg banyak colour... kalau beads tu banyak.. tp colour nya mengikut warna baju, itu mak sooka..


ok, ni google mana ntah... tunjuk kat mama design ni.. dalam byk2.. dier paling berkenan yg ini la.. very kelainan gitu.. poyo sungguh tau, amik design kt InStyle.. budget omputih ke..



yang ini pun nampak effortless.. cantik kan lace hitam tu.. but hitam on wedding, its a bing N0-NO for me..

skang masih berkira2, yg mana satu design akan dibuat menjadi baju nikah nnt..
punya la lama pk kan.. esok tailor dah x nk amik.. nganga.. padan muka aku..

mak ayam.. minggu depan mak nk heret uols pergi kedai beli kain...

11 comments:

kay kamal said...

omg omg...fell in love w num 2 and 4!

ZARA said...

i suka 1 and 4. :) and paling suka baju nikah maya karin. kalau u google tak tau ada tak.

hana yoriee said...

baju nikah hana ala2 no 2 (putih) and no 3 (pink) tu zaila..hehe..petang ni pegi hambek..=) mama dah ckp dah yg nanti bersimpuh susah sume..tapi, insan yg bernama hana ni degil, so, saya nak jugak mcm tu..hehe..

.:ANN512:. said...

currrlastt..iols suka semua.ado?

hehe..heyya..am ann..oh btw ann dapat u nye blog ada from 1 blogger yg comment kat my blog..cantik jugak yg ur asmaul husna tu.i mmg tgh cari. mind share with me sape vendor & how much eh?

mail me : annescapade@gmail.com

thanks ya..muah2!

thezaila said...

kay kamal --> i suka no 4 jugak!! plus i just added another baju.. no 5.. tu pun i suka... =)

zara --> haah la.. x teringat yg baju maya pun mcm gitu..

hana yorie --> pink is my fav colour.. i pun terfikir nk buat dress.. tp kena try duduk bersimpuh ngn dress..

ann512 --> boleh... hehe semua pun cecantiks..
ann nnt i email u ek..

cik senah said...

hurmm.. dress utk akad nikah.. rasanya kurang sesuwai skit arr.. but.. for reception.. ok kot..

cik senah berkira-kira nak buat kurung moden pahang utk nikah (bkn takat bersimpuh.. bersila pun buleh.. hehe ).. baju kebaya moden utk reseption pihak cik senah...dan dress ala2 yg no.1 atau no. 4 utk reception pihak lelaki... cuma.. kaler baju aje tak decide lagi.. heheh..

apa2 pun.. tenkiu for sharing the design with silent reader like me.. :)

Mawar misswateva said...

zaila,the 'flowy-flowy kain adalah sgt gojes ok.
The instyle design mmg style.=)

thezaila said...

cik senah --> the ideal of wearing baju kurung pahang, adalah sangat re-freshing.. jarang org buat lagi.
hari tu pergi try dress kt kedai, tanya dier over x pakai ni masa nikah.. and direct je dier kata 'OVER'.. hahaha.. amik aku.. tp tgk dulu.. adakah, jadi impian diva mak itu..

Mawar misswateve --> yg flowy2 tu mmg dambaan qolbu turun temurun.. =)

CengkodokPolkadot said...

chanteq ke ko nk pakai camtu?

cik senah said...

zaila..

cik senah nie ala2 ke"tradisionalan" cikit bila mai bab baju utk akad nikah.. hehe.. but, tak menolak trend moden masa kini iaitu memakai dress..hehe

cik senah paling adore baju nikah "sabsabby" ( buleh tgk di blog dia : www.sabsabby.blogspot.com )

aduyaii.. dari veil..sampai lah ke kain flowy mowy dia... jatuh cinta sungguh cik senah tgk.. teringin nak buat design laghu tu utk reception pihak lelaki.. heheh

:) apa2 pun.. all the best.. & moga membuat pilihan yg bijak ya..?

thezaila said...

Cik Senah..

lain padang lain lalang.. tradisional pun sangat 'in' skang.. mmg sweet kalau pakai baju kurung pada majlis nikah.. tp cheq saja je nk pakai lain sikit.. jarang p majlis nk pakai dress bagai.. huhuh so, grabbing this opportunity la kengkonon nk ber dress bagai.. tp tgk la dulu.. sbb nyax tempah lagi.. x tau pun outcome nya.. ntah2 buat baju kurung moden jugak kot.. :)