Monday, December 20, 2010

The Wedding : Review Busana

Salam peeps.. amacam mood dah nk hujung2 thn ni.. teruja?? bosan??
anyhow, to those yg dok sibuk prepare utk majlis kawin.. ganbate.. all the best dalam buat preparation menuju hari bahagia..

dah nk masuk 2 bulan baru nk cerita ceriti on wedding stuff kan.. sungguh dah basi.. since last month, i received quite number of emails asking on the wedding attire.. meh akak cite sikit.. kot bleh kongsi mana yg patut..

Baju nikah ni, simple je.. saja nk buat dress empire waist kata nya.. menggunakan kombinasi lace n satin.. memula nk guna chiffon, biar nampak mcm membuai2 je kain tu.. tp disebabkan aku ganas sangat, takut rosak kain.. jenuh nk jaga... utk jahitan, mak hantar kt kedai jahit je noks, nan ado hantar designer.. so basically he charged me 200 hengget je.. beading mak jahit sendiri.. *jimat kos*.. oh lupa nk cakap, kalau ada yg berminat nk tempah, bleh pergi kt Enal Collection, Pertama Kompleks.. mmg diorg jahit baju pengantin pun..

oh utk veil pun, hantar kt sana gak.. lace utk baju tu masih berbaki, dan mmg awalnya ada beli chiffon nk buat baju.. since x jadi nk buat kain, maka digunakan utk buat veil. upah utk potong kain buat veil, sulam keliling veil dan buat sulam tampal adalah rm70 sahaja.. pastu, seperti baju, aku jahit sendiri beads di veil sama seperti di bajuan.. serious aku puas hati..

ada sesiapa mcm mana nk jahit beads di veil, sila angkat tangan.. kalau ada yg mahu.. nnt mak post kan DIY nya.. bleh uols acu cuba try test..

Memula nk pakai FINK utk resepsi and putih utk nikah.. cari punya cari, punya cari.. idok le jumpa baju pink yg berkenan di hati.. eh ada la satu baju kt Mixora yg akan berkenan, tp kecik (hahaha.. salah kn baju plak yg kecik.. bukan nk ngaku yg aku dah besar..)

dan tiada satu pun baju yg muat dipakai (sedeh!!!!) terus decide utk tempah aja... bukan tempah amik terus ye.. kira mcm first rental gitu.. and Mixora charged me around 1.4k utk sepasang baju.. ok pada aku sangat murah utk first rental.. biasa2 nya.. dengan design yg bleh didapati di Mixora, dalam 1.8k.. itu yg disewa ye noks.. tp kt sini, rental adalah dalam lebih kurang 950 hengget.. berbaloi2 ko.. design dier ala2 man kajang ...

sbb x dapat gambar dari photog, gambar masa p testing, pun jadi la ek..

design nya simple je.. aku cakap nk 2-piece, putih, xmo veil panjang meleret2 sbb susah nk bergerak masa hari besar nnt..xmo fit sangat sbb takut tersembul mana2 yg lebih, nnt dalam gambar nampak u.. the the worst part, picture last forever.. nangis aku tgk gambar kawin terlebih sana sini..

itu saja, sekian..

p/s : apakah penutup entry aku macam ke hapa je.. tiada keterujaan lansung :(

7 comments:

farahfatihah said...

bab2 terlebih ni pun i ada kisah sendiri..huhu malas nak cit t hilang mood hehehe

forheavencake said...

salam zaila,

nak tanya..enal collection tu exactly kat mana erk kat dlm pertama complex tu..

thank u...:)

thezaila said...

farah fatihah --> me too!! ada je lemak2 yg tersentil .. tension ok..

forheavencake --> kt level 3, pertama kompleks.. pastu opposite lift.

ElyaElmo said...

zailaa...nnt buat step DOY veil tu yeh :p

K.I.N.A said...

zaila, me angkat tangan nak tau..hehe..

thezaila said...

elya , Kina --> insya allah minggu depan post entry DIY tu

Anonymous said...

Salam, cahantikk baju you.. sangat suka!!