Tuesday, August 04, 2009

Majlis Kenduri Sekarang Sudah semakin Komersil(x tau nk eja).. Maka, bakal pengantin, sila simpan duit banyak2 melainkan, majlis anda ditaja..

Wah.. sana sini org dok buat kenduri kawin.. Kawin kawin kawin.. Majlis kawin sekarang ni, x macam kenduri kawin org dulu2, zaman mak mak kita dulu. Dulu, org kawin, perkara yg wajib ada, jumuan utk hadirin (ni perkara wajibkan.. kata nk menjamu org makan), kompang, pelamin yg bukan segah atau menyaingi raja sampai bila2 (daulat tuanku), kompang, org bersilat pulut, bunga telur, telur utk hadirin sebagai buah tangan, bunga manggar. Cukup..
Majlis sekarang. Mari saya senaraikan. Sila tarikh nafas, Baju nikah (hampir sama grand nya dgn baju sanding), perhiasan dulang hantaran yg kos pembuatannya separuh dari hari hantaran, live band (lagi best kalau dapat DJ radio HOT fm, atau Suria FM pun bleh gak.), pelamin yg begitu gah dihiasi bunga segar, bunga plastik x main (after all cintaku bukan plastik.. apakah merapu nih), kalau boleh, nk ada live band, sebelum tepung tawar nk ada org nari2, siap ada pesilat tradisional, pastu weding favours siap personalise lagi, oh ya, yg paling saya suka, pro photog. apa lagi ek yg tinggal.. oh ya, banner or bunting nk letak kt pintu masuk or sepanjang jalan.. kalau dulu org main pacak, bunga manggar 2 3 lai sebagai penunjuk jalan. la ni, nan ado...
Sungguh kan? Majlis perkahwinan sekarang ni sungguh komersil. Dulu perkara yg basic je.. atuk2 selalu pesan, buat ala kadar sahaja la, janji jamuan utk tetamu harus cukup n sedaaappp...
tp waktu sekarang ni, semuanya kena perfecto.. kawin sekali je kann.. amin...
kalau tidak mahu spend sebegitu banyak, boleh je kita buat cara old skul. cth, wedding favour, bagi je telur yg diletakkan dalam kotak yg ala2 bentuk masjid tu, atau letak dalam kertas yg kilat2 pelbagai warna tu.. tp kang, ada plak suara sumbang.."anak yong kawin, bagi telur jek.." sian kek omak den..
bayangkan, brapa byk yg perlu kita spend.. humang aih... x nk bayang bleh x.. seram suam kuku kaki, dok memikirkan nya.. Oh ya, lately saya dok hasut kak rah utk melawati beberapa blog perkahwinan.. org yg dah kawin n org yg tgh buat preparation.. aaa terus fening...
byk gel kena pk.. aku pun cuak gak kak rah.. huhuhu pokoknya sekarang.. menabunglah demi majlis perkahwinan yg gemilang.. cewah.. bleh pakai ke kata2 nih.
p/s: entri ini ditulis dalam keadaan separa sedar dan tidak tahu ke mana hala tuju penulisan ini.. tp, sungguh, byk yg igin saya perkataan mengenai topik ini. berderu benda nk tulis, tp x bleh nk structure kan.. lain kali je la sambung *sigh*

4 comments:

dYRa said...

haaa yelah.
smlm je aku telan 3 bijik asam utk redakan fenin palo kuh ini
waduh2..

thezaila said...

lepas ni, bleh try telan asam gelgur plak. =)

shakirah said...

pada hemat saya,kalo kita kahwen dgn mengukur baju di badan sendiri,tidak jd masalah dan mungkin tidakla fening kerana kita tau tahap kemampuan kita...yang menjadi masalah sekarang ialah apabila orang berkahwen dgn tidak mengukur baju di badan sendiri..tetapi ukur baju itu di badan org lain..tu yang jadi fening dan masalah,kurang budget,duit tak cukup dan sebagainya...
duit bukan hanya tuk digunakan mase kahwen,tetapi pikirlah kehidupan selepas kahwen itu...
kesimpulannya:kalo kita nak kenduri tu, ikutla budget dan kemampuan insyaAllah kenduri akan lebih berkat dan dirahmati Allah...insyaAllah...

dYRa said...

yaa... baju saya saiz "M"
isu nya, there is soooo many damn super duper gorgeous baju utk org yg bersaiz M ni
(maklumlah...saiz model barangkali)

can u c?
its about 'making a choice'