Thursday, February 07, 2013

Mari menabung RM1

hi uols..

tahun baru, azam baru!

mari menabung!
mmg satu amalan mulia utk menabung, utk kegunaan masa hadapan. sediakan payung sebelum hujan.

dah pernah dengar satu pepatah ni

its not about how much u ear
BUT
its about how much u save....

gituu.. pepatah omputih ko..
xguna gaji 10 ribu, tp habis bulan, habis gaji.jumlah dalam saving xsampai 4 angka.
elok lagi la i yg gaji 2.5k tapi save 3k.. gituu.. ko mmg xnk kalahkan.. hahaha




rasanya mmg ramai yg mmg dah allocate 10% of montly salary for saving. bagoosss.. kekadang kita rasakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari..

selain dari monthly saving commitment, bleh gak kita buat satu lagi saving. ye la.. kot tetiba ada satu benda yg kita benar2 inginkan, maka bleh amik dari saving ini, tanpa mengeluarkan saving tetap. eh paham x ayat ni.. berbelit2..



so, today i would like to share some tips that i got from fb group.
rich mom, poor mom.

wujudkan tabung RM1.
ok memula dengar mcm, ala, singging satu hari, sebulan baru rm30. lekat celah gigi je...

celah gigi katanya.

apa yg disarankan oleh salah seorang ahli dalam group berkenaan :
1. wujudkan tabung RM1 (x kisah la nk guna tabung or guna sampul)
2. pada setiap penghujung hari, lihat purse anda dan keluarkan semua duit satu ringgit.
3. masukkan dalam tabung.

Jika hari tu ada 3 keping RM1, maka, simpanan anda adalah RM3. Jika ada 1 keping, maka, simpanan anda adalah RM1.



step 1 : wujudkan tabung. Checked
*beli jelly utk syakir.. jelly ada dalam bekas ni.. harga RM5.99
eh.. siap mention harga.. #chanteksinsidejoke

Step 2 and 3 : keluarkan duit RM 1 dan masukkan dalam tabung.
ok.. i cheat a lil bit.. letak note RM10.. kalau awal bulan tu kaya..
x salah letak lebih sikit.. after its for saving purposes


aku dah praktikkan cara ini lebih kurang dalam 1 bulan. and jumlah nya telah mencapai RM100++..
itu baru sebulan.. agak nya kalau setahun dah RM1k.. how bout that!

rasa nya, kalau korang suruh aku tambahkan rm100 dalam monthly commitment utk saving, aku akan rasa mcm beraaaatttt and bannyyaaakkk je..

so tadi g beli tabung baru.. lebih besaaarr.. maka.. lebih banyakkk RM1 yg boleh dimasukkan.. lebih banyak RM1, makinnn banyakkk simpanan.. Harga RM15.90 (ok serious aku rasa nk lempang diri sendiri bila mention harga segala)


rasanya utk meningkatkan semangat menabung aku nk tulis kt post-it note.. tampal kat dahi bear ni.
 "Menabung utk membeli Birkin"
Sedih nokssss!!!!!

10 comments:

paukacang said...

Makla,cuba cakap bebetol ko nak cite pasal mari menabung rm 1 ke pasal harga tabung?dah la takde price tag ko ingat aku nak percaya harga tabung tu rm15.90?kahhh..

thezaila said...

sumpah pau.. aku nk cite pasal menabung rm1..
tp sebenarnya harga tabung tu rm50.. kelas tak.. cuma price xde.. cashier kata, if nk price tag, kena tambah lagi lima posen.. xmo aku. aku bukan nya jenisan price tag.. koserr..

D Yatie said...

macam best jek! hehehehe. nak beli tabung jugak lah. hihihi. saya Alhamdulillah 10% tu ada. hehehe.

oya said...

hebat jugak sebulan sampai 100 hinggit..

Moose said...

Birkin kira benda paling mahal la kan? Waiting list 2 tahun tu. Sempatlah beli 10 tabung harga RM 15.90 lagi

nizabeba said...

wow Birkin! bagus2 mari kt menabung. aku pon kene start side saving dah ni..hehe

thezaila said...

D Yatie --> moh kita kembali ke zaman kanak2 menabung... lagi best kalau ada tabung gajah GIRO.. old skool habisss..

oya --> not bad kan.. by looking at the RM1, x sangka ok dah sampai 100..

Moose --> mahai.. alang2 nk beli handbag mahai, baik amik birkin terus.. apa barang guess.. eh???? hahahaha

niezabeba --> percaya la sanagat niza aku nk beli birkin.. simpan je.. maybe dengan duit ni bleh la p jalan2 makan angin ke.. :)

Balkidz Hunny said...

HAHAHA. insidejokeyangsangatkelakar!
Birkin gituuu. lagi 2 tahun, kau dah ade 10 tabung bak kate Mus dan ade Birkin! wowww!

p/s: jgn lupa letak price tag Birkin tu nanti. kbai!

thezaila said...

hahah.. kalau la dapat birkin.. of koz aku letak harga... gitewww...

nYomeL said...

I've tried after reading this entry last month.

WOWWW~!! Serius tak sangka the amount would be 100++ after a month.

Thanks to you.. :)