Monday, December 10, 2012

MRI mmg menakutkan..

MRI adalah menakutkan.

Minggu lepas, bengkak di bawah buku lali kiri adalah sangat menyakitkan. sehinggakan tersentuh sikit, sakitnya bisa membuatkan aku mencarut (apa kaitan bila rasa sakit, terus rasa nk mencarut. but trust me, i'm not the only one felt that way).

mengadu kt tok laki, terus dier suruh g jumpa doc, mintak refferal doc and jumpa specialist.

asalnya aku pernah terseliuh, lepas tu, buat bodoh je, urut pun tidak, tuam ais pun tidak. dan perkara ni berlaku 10 thn lalu.. kot.. atau lebih..

jumpa doc kt UMSC, terus kata kena buat MRI. Oh masa pergi jumpa doc tu dgn en Hugo. lepas tu, petang nya aku kena dtg semula utk buat MRI.

"u pergi sendiri buat MRI boleh. Hari ni i kena siapkan audit, i dah amik half day dah ni.. kang x sempat habis by this week" - en Hugo

"okie dokie.. no prob.. MRI je kot.." - me

ewah.. MRI je kot..

ptg pun menjelma aku dah siap2 p hospital. tunggu punya tunggu, tiba lah giliran aku. dah tukar baju semua, wokeh.. tibalah masa kena cucuk, nk masukkan ink apa ntah..
dier mintak nk tgk 2-2 penumbuk aku, nk cari vein katanya. telek, teneng,ketuk2 sikit, x jumpa urat nya.. kecik sangat katanya.. aaa sudah. semua cerita berkenaan cucuk mencucuk bermain di minda.. jarum patah la... salah cucuk, tgn jadi kembung la... aaa sudah.. diminta utk lihat di bahagian antara lengan n tangan... tau x kt mana?

masa tu air mata keluar sikit.. seram.. tetiba mcm "ohhh i need my husband..." (dalam hati).. hahaha.. td hang kata hang terra.. piraaahh.. skang baru cari laki.. kikiki..
lepas 3 minit.. berjaya cucuk.. syukurr...

ok.. skang masuk dalam bilik MRI tu.. tempat nk baring tu, kecik wehhh.."adeh.. kecik nya.. bleh ke aku baring atas tu" bisik hati kecilku..

naik atas, baring. ok boleh tampung aku.. lege..

nurse pun set la machine tu and buat apa2 yg patut. dalam bilik tu, agak sejuk, maka aku di selimutkan.
bila mana aku sudah diselimutkan. aku pandang depan. terowong tu betul2 kecil. aaaa sudah.. aku ada klastofobia... xde la kronik sangat.. just mild.. klastrofobia yg manja2 gitu.

"ok pegang ni. if rasa mcm nervous sangat, ok takut, atau apa2..just press benda ni, nnt saya dtg." nurse keluar.

treeettt treeetttt... 'katil' tu dah begerak menuju ke dalam terowong tu..

humang aih.. takut...

perlahan-lahan memasukki terowong...

ya Allah ya Allah.. aku press button tu 2 kali.. sumpah bila tengah taip pasal ni, aku nk tergelak...

"kenapa. kenapa?" sapa nurse.

"adakah saya akan masuk terowong ni sampai kepala.. saya mcm takut la.."

"x.. sampai bahagian dada sahaja"

puhhh lega...

ya allah. sepanjang proses scan tu kan.. nervous giler aku.. panik sikit.. sbb tempat sempit..
dan di kala itu aku terfikir mcm2.. dan antara perkara yg aku fikirkan, adalah MATI. dikala kita dibawa turun ke liang lahat.
"terowong besar lagi dari liang lahat. aku pun x dimasukkan sampai seluruh badan.. dan tidak pula dikabus dengan apa2..aku dah gelabah. macam mana esok bila dikebumikan.liang nya lagi sempit. dikambus semula dgn tanah. lepas talkin, tinggallah kita berseorangan dalam liang bertemankan tanah2, cacing, dan segala serangga lain dalam tanah.. ikut la bahagian masing. jika banyak amalan baik kita, insya allah kuburan yg sempit terasa lapang. kuburan yg gelap terasa terang... subhanallah...

lepas 20 minit.. nurse datang.. kita kena ulang process ni semula, tp guna mesin kt bilik satu lagi..

aduhai.. sakit nya hati..

kata nya.. imbasan tu x jelas.. so kena guna mesin yg satu lagi.. which is SMALLER .. which mean, SCARIER!!!

aduhai la nasib..

siap siap semua.. dah nk mula imbasan kali kedua.. headphone di letak di kepala.. masa kali pertama td pun, dipasangkan headphone sbb mesin tu bunyi kuat sangat.

nurse keluar.

process baru bermula..

"Lā ilāha illallāh....."

ehhh... aku dah mati ke.. solat jenazah ada bacaan iqomat ke... ya allah...

"dengan itu,maka, masuk sudah waktu solat isya' bla bla bla.."

laaaaaaaaa... headphone ni pasang Hot fm.. sengal!!!! terperanjat aku. sbb masa dipakaikan headphone di bilik pertama tadi, xde bunyi pape pun.. mcm fungsi utk tutup telinga agar bunyi kuat yg dihasilkan semasa proses MRI tidak didengari..

tp weh.. serious seram dan takut...

mula terfikir, patut la tok menakan aku x jadi nk buat MRI hari sebab dier cuak giler sampai x bleh bertenang utk dimasukkan dalam mesin MRI tu..

oh ye.. hari jumaat ni, nk operate kaki, mintak tolong doakan saya x cuak ye.. haha tetiba guna 'saya', mentang2 nk mintak tolong.. hehehehe


7 comments:

Mariyam Nabella Ishak said...

eh nape ngn kaki ko beb?operate ape?

iietamalek said...

inshaa Allah semuanya berjln lancar..nak tahula ape puncanya nak kena operate afte MrI??EH ke saya tak brpe peka..hehe

maaf yer

cha said...

haha lawak je baca. tak boleh jugak cuak sgt eh. inysaallah takde pape. amin :)

yUmIe said...

Ok aku abs gelak dh.hahaha.eh!smbg gelak lg??
btw,semoga segalanya berjln lancar.be strong zaila.u're brave mommy!!

hayati hashim said...

lawak! sy penah melalui bnda yg sama 3 tahun lepas.. full body sbb spinal pain.. siap sempat menginsafi kematian eh.. bagus bagus.. hati x lalai.

thezaila said...

nana --> ni haa.. kaki aku bengkak.. dah lama dah.. since high school.. tapi aku buat bodoh je... skang, rasa kan..

iietamalek --> aa.. remove thos tissue first.. pastu akan hantar kt lab utk tau punca nya..

cha --> hahaha.. tu la.. tp serious takut..

yumie --> hheheh.. xpe sila gelak.. aminnn.. mudah2an selamat semua nya..

hayati hashim --> wow.. masuk sampai kepala.. saya sangat takut itu.. fobia akan ruang sempit..

lina said...

i penah 2x MRI. part body ngan part otak. Yang part otak lagi scary sbb dia letak besi penghalang mcm topi penjaga gol hoki ais tu. rimas jugak la sebab kena duk diam 45 minutes mcm tu.