Wednesday, January 22, 2014

Syakir Gunting Rambut

Kali ni nk cerita pengalaman Syakir memotong rambut... Masa lahir dulu, halus je rambut syakir ni. Halus sampai mcm rambut tu melekat kt kepala.. mcm sikat pun x lut. Lepas majlis aqiqah, terus botakkan.. lepas tu, makk aiih bercinta rambut dier nk tumbuh.. Lambat sangat..

ok bila dah panjang harus snip snip snip, potong rambut. of cz mak syakir excited, it's syakir's first hair cut.. so kitorg g kedai mamak je.. guna mesin sodok rambut tu. homaii.. buruk nau aku bg nama mesin tu. sbb xde parking space, maka en Hugo n Syakir g dulu kt kedai tu, aku tunggu dalam kete.. sbb double park kan. dah agak2 nk sampai turn Syakir aku turun la.. plus org ramai kt kedai tu. xpe.. main game la jap.. tetiba sayup2 aku dengar mcm budak menangis, tp takkan la suara Syakir, cz awal lagi.. patut x sampai pun lagi turn nya. dah tu plak, tingkap semua tutup.. bukan Syakir kot. aku buat andaian.



Lepas 5 minit, en Hugo n Syakir masuk kereta n Syakir teresak2, air mata dah jujai2 dah.. Please take note, Syakir is RAJA AIR MATA. kadang nangis nya sikit air mata berderu2 mengalir. Terus aku sebak.. ye la i miss his first hair cut. xpe.. hair grows.. esok2 bleh potong, bleh tgk.

 selenge nau muka anak aku ni la...

kali kedua potong rambut, aku miss juga. sbb apa? aaaa ni drama sikit.. aku dah plan nk bawak Syakir nk g potong rambut dari minggu ke minggu, dok la asyik tertunda. lepas tu, pada suatu hari yg hening, ketika aku pulang ke rumah selepas penat seharian bekerja.. Taraaa... Syakir dah botak.. Apak aku bawak g gunting rambut.. dah la bapak aku x bagi tau pun nk bawak p kedai gunting.. tp fikir2 balik, ala, xkan tu pun aku nk hangin kan.. tapi kan.. ada la org tu butt hurt sangat, sbb bawak anak dier p gunting rambut, x bagi tau, x mintak kebenaran.. hahaha... siannn..

bila dah gunting rambut 2 kali, makin cepat plak panjang rambut budak sorang ni tau.. Disebabkan budak mcm trauma je gunting rambut kt kedai mamak, maka kengkonon utk kali ketiga gunting rambut nk bawak p A Cut Above, sbb ada mcm kerusi bentuk haiwan utk bebudak.. Wah bawak masuk salon, suka.. sat duduk kt lion, sat duduk kt kereta.. aaa seronok kamu ye nak.. kamu x tau nasib kamu mcm mana kejap lagi. Pastu hairstylist pun sampai, pakaikan kain ke Syakir, dah meraung. Aku tgk hairstylist tu xde pun mesin sodok rambut tu. Ater gamak nya dier nk gunting rambut guna gunting.. aaa sudah.. mmg x mungkin berlaku.. mcm slow je kekdah nya.. last2 jadi gunting, cz Syakir x bleh diam, budak tu pun x berani nk gunting.. Ok selamat duit aku .. hahaha

Akhirnya ke kedai mamak la kita ye nak..  tak kira, cari parking sampai dapat.. so aku nk tgk rambut anak aku digunting depan mata.. huk aloh.. bila en Hugo dah letak Syakir kt riba utk digunting rambutnya, mula la drama air mata.. sempat aku amik video.. tp aku amik masa memula je.. ye la, anak aku meraung mcm mintak nyawa, takkan aku keras dok amik video ye dak.. tp mmg sedis sangat budak kecik sorang ni pun.. sebab guna mesin sodok rambut tu kejap je.. sodok.. settle. wah.. dah mcm tag line plak..




skang rambut dier dh panjang, aku plak x sampai hati nk bawak pergi bergunting.. agak2, kalau anak korang mcm ni punya reaksi nk potong rambut, harus x fikir 100 kali nk bawak g kedai gunting rambut.. aku dah pk 500 kali jawapan nya.. nehi... tunggu la sampai rambut panjang Syakir oooi.. nnt mummy buat tocang ek..

3 comments:

Nawal Aizad said...

Drama betula syakir . kau boleh geng ngan ammar nak. Lol

thezaila said...

hahaha... like mother like son.. gitewww...
aku nk apply jadi cikgu drama kt skolah ko bleh x nawal?

Rose Azadir said...

anak2 saya, saya potong sendiri jer rambut diorg hehe...anyway...Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer…