Tuesday, November 26, 2013

Pro dan Kontra Tinggal bersama Parents/Parents-in-law lepas bernikah.

Pro dan Kontra Tinggal bersama Parents lepas bernikah.

hari ni cerita pro & con utk tinggal dengan parents lepas bernikah.
aku dah 3 tahun tinggal dengan parents aku lepas bernikah dgn En Hugo. (dah lama x panggil incik suami dgn gelaran itu.)
tak terfikir pun nk tinggal selama itu. plan asal, lepas kawin akan pindah, hidup sendiri, hidup berdikari.

Tapi, manusia hanya mampu merancang. Allah yg menetukan segala.
Bertangguh2 aku nk pindah. Sebab masa aku pregnant, aku x bleh buat kerja berat, or renyah. Kalau tidak, aku akan bleeding.
Manja kan.. ahahhaha..
Dan kebetulan, rmh aku bakal siap pada 2012. So alang2 nk pindah, better tunggu rumah sendiri siap, maka akan berpindah la kami laki bini.
Nan ado.. hahaha.. Bila mana rumah dah siap, mula la aku risau pasal sape nk jaga anak aku, intan payung gunung meletup tu.. plus sekarang, banyak sungguh kes baby kt rumah pengasuh n nursery kena belasah. Hiperbola di situ. pejam celik pejam celik 3 tahun. 3 tahun uolss.. Tp terima kasih la kepada en Hugo kerana sanggup berkompromi. Thanks sayang.. Really appreciate that.

Orang cakap, senang la.. duduk dengan parents, sesen xyah keluar duit.
Kalau mak pak kaya, harta 4 generasi pun makan tak habis, mmg la x perlu nk keluar sesen. kot ye, kalau kaya sangat pun, tolong la.. jaga maruah sikit boleh.
takkan dah berlaki, dah berbini masih lagi nk makan tanggung, berak cangkung kot. hahah..

Pro
1. First, of course ko bleh save a few ringgit. ada bahagian, ko bayar, ada bahagian parents to settle kan. bukan free ok. contoh, ko bayar segala bil yg ada -TV, telefon, api, air, astro yada yada yada.. parents beli belanja dapur.. then nk makan hari2 masing2 pandai main kan peranan.

2. bleh jugak tengok2 kan parents tu. sakit pening nya. kalau kita sakit pun, parents bleh tolong jaga kan.. Hari tu aku kena sengat dgn apa benda ntah[tp sakit nya, mak oiiii... patut la kalau kena sengat ngn sekumpulan penyengat or lebah, bleh mati.. now i can relate], while en Hugo dok cara kan anak, aku lari p bilik mama ngadu sakit sambil nangis2.. sedikit drama di situ.. lalu mak aku pun urut2 la jari tu sambil 'baca' sikit2.. paink killer yg aku telan memula, x berkesan uols.. shit!!

3. bleh belajar ngn mak. frankly speaking aku baru tau aku x sabar ngn budak kecik.. selalu aku dok bersuka ria ngn baby cousin, mmg geng ar.. tp itu sbb masa derang seronok2.. time nangis mmg aku x cara pun. bila dah kena kt anak sendiri, time dier nangis, silakan pujuk. aku ada gak marah time syakir nangis. mula la mak aku bukak cerita masa dier jaga aku adik beranik dulu. sekali pun x pernah marah. satu lagi, kekadang masa mak aku dok main2 ngn syakir sambil dok nyanyi deng deng go deng don dong dong..  i was like.. apakah?? apa punya lagu, tp syakir elok je uols.. aku tanya kt mak aku "mama, mcm mama dok layan syakir.. elok je.. mcm mana nk nyanyi..?" gitu.. soalan aku. sekarang, aku notice, aku dah lebih sabar. bila rasa nk marah, aku teringat kata2 mak aku "mama masa korang kecik2 dulu, xde pun nk marah2 masa korang nangis. budak kecik, apa yg derang tau.." true enuff, masa aku kecik aku x igt pun bila aku kena marah. ada la sekali mak aku naik hantu, sbb aku main kt bawah flat.. hahaha

Con
1. of cz ko x bebas. dari cara pemakaian. takkan nk seksi meksi kn.. unless ko duduk rmh parents sendiri. kalau duduk rmh in-laws, guane??? adab kena jaga.. kekadang kita n suami, mmg gaya gurau kasar, maka, x bleh nk bergurau sedemikian. x bleh la tgk cite titanic, bila sampai part jack n rose, cencium, ko pun nk join sekaki kan.. tp kan, kalau duduk rmh parent, mesti ada bilik sendiri kan.. so apa ada kes, masuk bilik, ikut kau lah nk brapa round.. ehhhh??? aku yg aku nk sampaikan adalah.. Adab babe, adabbb..

2. ni kalau menantu perempuan kena duduk rmh in-law. selalu nya makan hati sikit bila mana2, ada communication breakdown.. kekadang mak mentua tu jenisan suara memetir. cakap mcm biasa pun, jiran 5 pintu bleh dgr, kena dapat menantu yg hati sayur, dah terasa hati. kalau menantu lelaki duduk rmh in-law, jarang ada problem mcm gini la.. sbb derang punya konsep, selagi bukan masalah besar, abaikan aja..

3. meng-orang-gaji-kan salah satu pihak.. kekadang, mentua dok suruh menantu buat itu ini. kekadang, menantu  pun x ambil pusing nk buat keje rumah.. mmg ada ye.  ada mentua fikir, "aku dah sedia kan tempat tinggal utk ko laki bini, jgn nk shake leg, persilakan buat segala kerja rumah".. gituu..
ada plak menantu.." aaaahh lantak la.. malas nk buat.. esok2 mentua aku buat jugak".. ni mmg biadap sedikit.. eh silap.. biadap banyak.. mentua pun setaraf mcm parents sendiri yell jgn dilupa itu..

cukup la aku senarai kan 3... if ada sesiapa nk menambah, silakan...
ok , next entry aku cakap tips mentua dan menantu yg duduk under one roof plak ek..
wahhh dah macam kauselor plak entry nya.

5 comments:

oya said...

good info babe ;)

Balkidz Hunny said...

ko pun bleh bagi anugerah naib counselor jugak pasni makla. paham x? HAHA

oii, aku pun dok umah mak ayah aku kot dr kawen sampai sebelum pindah ke sarawak.
ade satu aku nak tambah, bila dok umah parents selain bab adab antara laki bini, kite tak boleh buat sesuka hati la mcm balik lewat2 sgt lepak sampai 3-4pagi. sekali sekala takpe, tapi kalau tiap2 minggu bg aku cam tak patut kot.

yelah ape2 pun diorg tetap mak bapak dan feeling diorg walaupun kite dah ada laki tetap sama. RISAU! pernah aku ngn laki aku lepak2 jumpa kawan lama, aku bgtau balik lambat jer. tak sangka sampai kul4 pagi. sekali aku balik tgok bapak aku tido kat luar. dia risau katanya. aku plak ade msg mak aku tapinya mak aku dah tido. pastu sebab balik pukul 4pagi, laki aku lupa kunci kereta maka kereta kene pecah, ade la few brg hilang. nampak tak? nampak tak Allah bayar cash di situ. ok dah tu jer nak tambah.

thezaila said...

oya --> thanks babe :)

kidz --> of coz ko kena bagi anugerah naib counselor.. dah hari tu aku bagi talbiah.. sorang dah kembalik ke pangkal jalan.. cuma sorang tu je x sedo2 lagi... haahhaha

true.. sbb anak ada depan mata kan.. x kira la dah kawin ke, belom kawin ke.. harus risau..

ko pun patut dapat anugerah naib counselor.. bg nasihat dah ala2 naib canselor.. eh.. ke, naib counselor? hahahah

Nana Aris said...

salam dear,

good info..memang ada pro n cons dduk ngan parents /PIL kan..cuma pada saya kena bnyk sabar..dduk ngan parents sendiri ok lg..kalau dduk ngn PIL agak mencabar..hehe

Berminat dengan supplemen dari shaklee? Nak dapatkan keahlian percuma dengan belian OmegaGuard? Promo disember sahaja =)
http://ainasuraya.blogspot.com/2013/12/kuruskan-badan-dengan-shaklee-omegaguard.html

Thanks!

Nor Ayuni Rosli said...

I think semua orang yang dah kawin nak tinggal dekat rumah sendiri tapi yela kan dengan harga rumah skrg berjuta-juta, haish la kesian anak2 nanti nak beli rumah.

Tapi yes, kalau boleh klua duduk sendiri, it's better than menumpang ngan in laws. Just my opinion la

By the way, nak exchange link boleh sebab I tukar URL from bnsyg-stories.blogspot.com to the new URL, ayuni-stories.blogspot.com
Let me know ye nanti?

Thank you