Tuesday, August 07, 2012

Liat nk bangun pagi

Memang ada jenis manusia yang susah bangun pagi. Lebih terserlah, dalam bulan Ramadhan. Bila kejut bangun sahur, bukan main susah. Ni nk cite sikit, org kata x baik bukak pekung suami, ini bukan kes nk buka pekung, tp nasihat. Yes, sayang. I know u read my blog.

Minggu pertama ok lagi. Hari-hari bangun makan sahur. Masuk minggu kedua, nan ado. Payah betul laki aku nk sahur. Sayang tido lagi. Lantak la en Hugo, kalau lapar, u yg tanggung. Beta nk pergi santap. Lepas aku dah siap makan, x sampai hati plak tgk laki x makan or minum pape. Aku bawa la air mineral..hahaha air mineral je, kekadang, aku kesian, aku buat air Ribena. Hahaha. Cukup bagus aku nk bancuh air bawak masuk bilik.

En hugo minum, mata pun x bukak. Agaknya tgh feeling2 breakfast on bed. Cittttt.. kang letak sos dalam botol air mineral tu, baru tau.. eh, jatuh derhaka plak aku nnt.raya kita mintak maap ye..

Aku time puasa, mmg la kena sahur. Kang baru pukul 5, dah melepek. Time xde anak, sampai rmh pukul 5, kalau dah melepek, bleh la g tido sekejap. Tak pun baring2. Sekarang ni, ado?? Nan ado, katanya.

Kelmarin aku cakap ngn en Hugo,

“esok kalau dah pindah, nk tak nk, u kena temankan I sahur. Takut I nk turun bawah sorang2.”

“nnt u ajak Syakir sahur ngn u la”

“yaanggg, u jangan. Kang, ada jugak I bawak naik microwave kt atas. Sebelum tido, bawak naik sepinggan nasik, satu jug sirappppp”

Hahahahahah…

Gelak la.. gelak la bang oiiii… selagi boleh gelak.

Aku dengan adik aku, bab bangun mmg tip top. Mak aku xde nya nk kejut kitorang terpekik terlolong. Of cz masa kecik2 dulu ada rasa xnak bangun segala. Dan mak aku punya pesyen, dier akan kejut 3 kali je. Lebih 3 kali, lantak korang la.. nk sahur atau x nk.. nk ke sekolah atau x nk.. hadap sendiri.

Biasanya, kali ketiga dier kejut, akan disusuli ayat ini, seraya aku ngn adik aku bangun berdesup tanggal selimut.

“mama, kalau kejut org, mmg pantang sampai tiga kali. Xnk bangun sudah!”

Srrruuupppppppp.. dah sampai kt meja makan ko.. aaaa ajaib x ajaib la kan..

Mak aku kata, bukan stail dier nk terpekik terlolong pepagi kejut kan anak. We ols tinggal rmh flat. So, selalu la dgr, para ibu2 mithali menjerit2, mendayu2 kejutkan anak. So she x suka. Campur la plak ngn aura polis kt mak aku, berani korang ingkar perintah.

So basically, esok pun, aku copy paste ayat mak aku la.

“Syakir,kalau awak x mo sahur, jangan nk huk hek huk hek kt mommy mengadu lapar..lain kali org kejut, bangun, sahur. X byk, jamah makan sikit." *korang nampak x ciri2 ibu garang aku nih*

Iya.. en muhamd Zulfadhli Bin Jamaludin yg tengah baca tu pun, this apply to u as well. U jangan nk sengih2 baca entry kali ni.

5 comments:

Mawar misswateva said...

aku plak yg sengih2 bace entry ni.haha.

cha said...

Hahaha mesti suami u sengih2 baca. I sejak keje dh tak bangun sahur dah. Jarang sgt. I dgn suami makan siap2 befre tido dalam 1,2 pg camtu. Sbb takut liat nk bgn pagi tu lg nahas huhu

balkidz_hunny said...

HAHA. aku sengih jugak. Tapi laki aku sejak kawen (read: sejak ada anak) takdelah liat sangat. huhu. tapi kitorang dua jenis wajib sahur pagi kalau tak kul 10pagi dah rasa melepek. So dia akan bangun jugaklah nak tak nak kan. HAHA.
Tapi tang mak kejut 3x tue same hoi. mak aku pun same. kejut bangun subuh 3x tak bangun memang dia biar je. tapi kdg die dtg balik jugak kejut, tapi taklah memetir.

Aku ni aku rase jenis memetir kot? haha

thezaila said...

mawar --> ewah sengih sengih ye mawai... =)

cha --> husband i x baca lagi, tu yg pagi td rilex je x sahur.. xpe, kita tunggu respond dier lepas baca entry ni.

balkidz --> dah ada baby, laki sama je. awal ramadhan je bangun. nasib aku duduk ngn parents lagi, so xde la makan sorang.. part subuh tu, mak aku ada ayat tambahan kalau x bangun "aaa sambung la tido, siap berselimut bagai.. x subuh, awat tu tgh berselimut dgn kulit ba alif ba ya"
terus aku bangun ko..

kidz, utk aku, hands down aku ada keupayaan memetir tahap petala 7

Moose said...

aku laki aku kejut sahur camno plak tu? haha. tapi nasib baik kitorg memang jenis kena sahur & sahur tu pun makan oat, susu & kurma pun dah cukup. selamat aku takyah nak ketung ketang alexander dekat dapur pagi2.

oh aku pnh baca ade tips ni, agak2 laki liat sangat nak bangun sahur, ko tutup badan die dengan selimut sampai ke kepala lepas tu baca yassin kuat2 tepi telinga. tapi klo laki ko ckp derhaka, mak tak amik pot uols.