Tuesday, July 24, 2012

fantasi seorang suami - dipanggil 'abang'

fantasi seorang suami - dipanggil 'abang'

aku tak tahu sama ada perkataan 'fantasi' adalah perkataan yg sesuai digunakan.

rata-rata orang melayu (mostly masa zaman dulu lah), bahasakan suaminya dengan panggilan 'Abang'. *oh suuwiittt*

aku? buat masa sekarang ni, aku panggil 'sayang' nya. dier pun panggil aku 'Sayang'. bila dua-dua panggil 'sayang', maka ber'Sayang-sayang'lah banyaknya. tp dalam conversation, kami gunakan kata ganti nama 'I' dan 'U'. ni kalau org tua-tua dengar ni, mesti bernanah telinga.

Pernah juga aku tanya pada en Hugo, mahu dipanggil apa selepas kawin. en Hugo x kisah. maka aku kekalkan panggilan 'Sayang' itu.
Pernah juga aku tanya,
"kalau i bahasakan u abang, suka?"
"suka!"
"tapi i macam x reti je nk panggil Abang" *yes women are complicated*
sepantas kilat dia kata suka.

macam kawan aku sorang ni. sebelum kawin bakal MIL dia tanya.
"esok lepas kawin nk panggil si polan ni dengan panggilan apa?"
"eeemmm.. entah la.. panggil awak kot.. atau Sayang"
"eh apa pulak panggil Awak-awak je.. panggil la Abang"

Danggggg

Bakal MIL terus buat keputusan ok.. sebagai menantu yg baik, kawan aku tu, ikutkan aje.
seminggu mcm pelik.
masuk minggu kedua dah x rasa pelik
bila datang minggu ketiga, dah biasa.

dan suami nya mmg suka pun dipanggil 'Abang'..


ada juga tanya pada a few of my male fren. most of them mmg prefer wife mereka membahasa kan diri mereka 'Abang'.

dan semalam, masa aku baca blog Vivy, ternampak gambar ni.. Jangan main2, Dean pun bahasakan diri nya 'Abang'.. huhuhu




pada pendapat aku, comel jugak panggil Abang. Ada sedikit rasa hormat pada suami. Bukan aku kata, kalau x panggil suami dengan panggilan 'Abang' itu, tandanya tidak hormatkan suami.

tapi, tengok la, bila sampai seru aku boleh nk panggil en Hugo dengan panggilan 'Abang'.

p/s : pernah cakap ngn suami
"Sayang, since i half jawa, i panggil u 'Kang' la, instead of 'Abang'. Kang tu makna nya mcm panggilan manja la utk suami. ala2 'Abang' gitu.

"Kang apa, longKANG!"

"Citttt.. memainkan i ye. ok kensel hajat nk panggil Abang"

baahahhaha

p/s/s : sorry panjang benor p/s aku.. hahahha






15 comments:

cha said...

Haha entry yg sgt comel. I pgl hubby i 'b' and dia pgl i 'syg'. I pnh ckp nak pgl hubby i 'abang' tp dia taknak. Dia ckp klau i pgl dia abang dia nak pgl i adik haha sengal laki ku :p

Wani said...

i x bole..sbb my abang kandung, kami panggil abang.n dlm femeli bsr i,anak lelaki yg tua sumenye abang.haha.so,susah nk berabangan.nsb baik hasben i pon x prefer di abangkan:)

syanaim said...

ingat nasya jer ada problem ni..hahha..nice entry..untill now nasya still panggil mydear..n my hubby panggil sayang..dunno bila nak bertukar ker 'abang' but since my hubby ok i panggil apa..so ok lah kan..hihih..salam ramadhan zaila..:)

nida-razak said...

i pon xpnggil abang..dulu time berkawan, knon2 nak simpan panggilan abg tu pas kawin..tp ble da kawin..masing2 xmau pekataan abg tu..penah skali suami i ckp, boley, i panggil u adik eh..erk..hahha

azzpinky said...

Hehee...same to us...we're both calling each other as 'sayang'...kekok rasanya nk pggil abg...actually dr dulu sy mmg berazam xnk pggil suami 'abg' since pggilan tu jd kurang special bila rata2 org yg lbh tua dr kita pon kita pggil abg...

Pernah la bincangkan hal ni dgn hubby, tp katanya dia lbh suka dipanggil 'sayang' instead of 'abg'...tp katanya nk special lagi pggil la dia 'abg syg'...pergh, pjg bebenor la plak kan? hehe

btw, nice entry!

mRs mysarah said...

same goes to me. lidah rasa macam pelat jer nak sebut abang. sampai sekarang, kawen dah nak masuk 2 tahun, masih jugak AWAK. kesian si suami :D

bonda hazim said...

Nice entry..kekeke...

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Haah, suwit kan Vivy dgn dean tue.
Tapi kalau aku panggil zahir 'Abang' choiiiyyy!
Memang tak lah weh. dulu zaman belom bercinta aku panggil "abang" sebab konon time tu abang-adik angkat.
Pastu dah couple, kjp je abang, pastu die soh tukar B (hubby) & Ny (Hunny)
Tapi sekarang,mmg nak tukar ke abang balik tidaklah aku. lidah dah kaku hoii. Dia pon cam taknak! kihkih. skrg kdg2 adelah panggil papa-mama.
Tapi MIL aku selalu tegur, sebab kdg2 kitorg bukan B-Ny @ papa-mama dah, aku-kau pun siap ade. kau taulah kitorg kan brutal weh.

thezaila said...

Cha --> hahah nk panggil adik.. harus u rasa muda belia..

wani --> in my case, i'm among g eldest. maka utk panggil seseorang dgn gelaran 'Abang' adalah sangat awkward. heheh

syanaim --> salam ramadhan syanaim.. kan.. sebab dah biasa ngn panggilan skang, nk tukar, mcm x biasa plak..

nida-razak --> urs story, sama macam cha. hehehe.. x kisah panggil apa pun, janji masih hormati suami =)

thezaila said...

azzpinky --> me pun kekok kalau nk panggil abang.. ur husband suruh panggil 'abg sayang' amboii.. demamd uols.. heheh..

mrs mysarah --> x kisah panggil 'AWAK' as long as MIL x kata pape..


bonda hazim --> hi bonda hazim.. thanks

balkidz --> suwit kan mereka itu (vivy-dean).. kelas ko mek, dari abang angkat sampai jadi husband n wife skang.. tp part aku-kau tu,mmg korang brutal!!!!

LisaLisut said...

haha mak i br ckp smlm n b4 ni lg.nape xpanggil husband i abang.dia ckp hormat sikit. ni tak, i you i you.haha.i ckp sama je meaning saya awak.i panggil syg2 je n vice versa. xreti doh nk panggil abang sbb sebaya ;p

husband i pn xnk i panggil dia abang. dia geli.siap ckp kite bukan adik beradik.LOL

Reen Tart Nenas said...

kite b & syg . dah senang jer :)

harzharun said...

i, ms bchenta masing2 panggil sayang la..mula btunang je, i ajar lidah ni panggil abang..memula mmg kekok..lama2 ok la..hubby still pnggil i sayang...tp kan,hubby org kelatan..dia pernah tny nape x pnggil abe...eeee,abe tu cam geli la nak pangil...oooo aabbeeeee....eee,x sesuai tuk i!..haha

aNis LeMoN aBu said...

Hai zaila. Salam ramadhan.

Kalau i, memang hubs bahasakan diri dia abang pun, tu yg kadang bila nak cerita pasal abg sulung i yang selamanya i panggil abang, kitorang jadi confuse. Tukang cerita confuse, tukang dengar pun confuse. Haha.

Tapi actually sweet je panggil abang tu. Rasa la macam vintage sikit. Dia happy, kita pun happy. Especially time lepas dia bayar barangan shopping, and agak-agak nak bebel i overspent, laju laju cakap, "thanks abang, belanja ni. U are my hero." terus senyum ok.

*applicable masa baru baru kawen je ye. Kalau da lama, mmg kena bebel juga. ;p*

Zura Rahman Novelis said...

hahha cute and sweet entry pasal nama panggilan ni. bila baca entri ni dan komen komen, i rasa Abang tu mcm special lah.