Wednesday, April 25, 2012

kenapa aku susah2 masuk baking class

hello peeps.. yes, i did attend another baking class last Sunday. this time around, i learned how to bake Italian Rainbow Cake, Lapis Cheezy and Tutty Fruity Cream. yummy.. and i have another class this coming Sunday.. Pheeww that will make 3 classes in 3 Sundays in a row!!!

giler kan. kenapa susah2 masuk kelas. oooh sebenarnya, x susah pun.. sbb mak sooka. eh, tp ada part yg susah, iaitu, part mengeluarkan duit yuran. and mind u, these class xmurah ye. but being cheapskate me, i attend class yg ada promotion. hahaha.. hari tu, nk jadi rejeki, this home-baker buat promotion. 50% off for each classes. rugi x pergi wooo..

i love baking.. eh x, sebenar nya aku suka makan kek dan makanan yang yg mempunyai rupa paras yg cantik!
tp teman idok la pandai buat kek pun, and that is the reason i need to attend these classes. if aku terror, x susah2 masuk kelas.

org kata, ko gugel je nyah resipi kt tenet, berderet kuar senarai resipi. fyi, i'm not a baker and i don't consider myself as a baker. i just don't have the talent to bake. tp aku bleh ikut resipi satu per satu.. hahaha.. mcm ni semua org pun boleh buat kan.. ya, that's explain why i don't consider myself as a baker.. eh, dah melalut meraban plak aku ni.

mmg bleh gugel resipi kt memana web site pun. tp bila step nya mention, pukul telur sampai kembang. seriously, i have no idea how 'kembang' is 'kembang'. and not to mention that baking a cake, u have to be precise. over beat or under beat will cause ur cake to 'bantat'. sebut betul2,kang bunyi mencarut plak.. hahahah..

itu yg guna bahasa melayu. sat lagi dier sebut. 'bake ur cake using ban marie method". allah.. apa plak tu. dah kena gugel plak apa maksud method tu.. done.. ooo rupa nya masukkan loyang dalam pan yg ada air an bakar. tp persoalannya, brapa banyak air yg perlu diletakkan dalam pan.. kan dah confuse itu. lagi pun dalam Islam, mmg disarankan utk belajar dgn berguru..

satu lagi, aku mmg x daya nk try n error bila buat kek. satu, sebab kos.. membazir weh buat kek kalau x jadi. siapa nk makan, itu pun kalau kek tum rupa nya x cantik, tp still ada rasa ok la.. lagi pun anak aku kecik lagi, kalau x, ke mulut Syakir Zarfan la jawab nya.. jadi tester utk mommy.. hehhe sian anak aku..

last but not least, aku percaya, nk ilmu, mmg kena keluar modal sikit.. sebab dah amik masa cikgu tu, bahan2 yg digunakan plus aku bleh bawak balik sample cake kan, guna air api dier lagi. satu lagi, if ko bayar utk ilmu tu, maka, kamoo akan appreciate knowledge tu kan.

ok, mari layan gambar italian rainbow cake ni. sila abaikan ke-comot-an alas kek. kualiti gambar adalah kureng, sbb amik gambar guna handphone balingdindingretak..

13 comments:

D Yatie said...

sangat cantik lapisannya...! first time buat kek lapis sendirian tahun 2000...few times buat but lapisan tak cantik sangat...huhuhuhu...

cha said...

I pun teringin nak pandai buat kek sume ni pdhal i tak suka pn mkn kek haha. Btw your first attemp buat kek ni pn dh ok dh. Comel je

cha said...

*first attempt

Wani said...

all true:)

LisaLisut said...

cntiknye..wish to hv determination like u to attend baking classs*satu kek pn xtau bake haha*

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Lisa i second that! aku pun satu kek tak reti bake. oii, agak2 kek rainbow ni selamat tak kalau pos? *aku serius nie!*

Ida Hara said...

pandai akak wat kek..

POSH76 said...

untung kalu pandai buat sendiri....

Cik Belle said...

untung ko nyah duk kl. boleh attend baking class. aku selalu teringin nak join. tapi kat kuantan tak banyak pilihan.

thezaila said...

D'Yatie --> ni under guidance, if buat sendiri dari mula, x tau mcm mana ntah jadi nya

Cha --> xpe, u buat, nnt hantar kt i.. i mmg sooka makan kek2 nih..

wani --> kan babe

lisa --> lisa, i bet, bila u dah jadi mak mak, automatically jadi suka, sbb nk buat utk anak =)

thezaila said...

kidz --> kek x bleh sampai sarawak mek.. nnt aku try buat whoopie pie.. rasa nya, yg itu bleh sampai sana..

ida hara --> sikit2 buleh la dik :D

POSH76 --> untung sbb x perlu beli

Cik Belle --> cik atia, alhamdulillah kt sini mudah cari kelas.. kt kuantan, cik atia bleh attend kelas kt http://www.fadrizals-cakes.com/
kek dier pun cantik2

oya said...

bila minat ape pun sanggup kan..
if dah teror sume2 tu bole la buat bzness candy buffet.. ;)

Reen Tart Nenas said...

zaila, my MIL amik baking class under Kolej Komuniti jer. under Mara. yuran tak mahal. herm kena check web die la pasal saye selaku menantu juga malas nak pi check it out kelas kat Mara tu. tp mmg murah la compare to kelas2 persendirian tu.

tp g baking class mmg seronok. saye suka. bleh jumpa byk org. bleh tanya soalan2 yg tak boleh tanya kat you tube. hehehe