Thursday, April 12, 2012

Addicted to Macaron

sekarang sangat addicted dgn makan maracon. duluuuu, bila macarom mula2 masuk m'sia, hati sangatlah mengelitat nk makan macaron nih.. beriya ajak en Hugo p beli. memula dulu cari kt Whisk kt Empire tu. disebabkan ia sangat comel maka beli 6 biji terus. amik ko. tp bila makan, errkk.. xde sedap sangat.. at least pada tekak aku

tp nk jadi positif dan berlaku adil pada macaron, maka aku assume, cuma kt kedai tu je yg xsedap. then, kali kedua try macaron, beli kt ikano, kot. x igt la tempat dier. pun sama, x berkenan pada tekak aku. dalam hati sudah berikrar, tidak mahu makan macaron lagi. dah la mahal. to me RM3.90 per piece n x sedap, adalah mahal. kalau sedap, aku x kisah nk bayar.

sampai la satu hari makan macaron dari my baking instructor. seriousss sedap giler. macaron italian method katanya.. sangat sedap. yg selalu kita beli tu, KEBANYAKKANNYA adalah French method, maka kurang sedap. tup tup tup.. disebabkan kesedapnya, aku terus enroll kelas macaron. ahhahaha extreme x?

kos nk buat macaron, xde la mahal mencekik darah. maka, apa yg buat kan mak cik cinonet ni MAHAL! kalau korang nk tau kenapa mahal, ini adalah kerana, cara pembuatan macaron adalah sangat leceh!

meh i share sikit mcm mana nk buat macaron

ni putih telur. nk digunakan sebanyak 300 ml, lebih kurang 15 biji telur. tp putih telur ni kena peram dalam peti sejuk selama 2 3 hari. mengada bukan?

putih telur dipukul selama 30 minit tanpa henti. kalau yg guna hand mixer, mampu nk pukul 30 min tanpa henti? hahahha.. ok siapa nk sponsor stand mixer utk i..?

gambar kt atas ni adalah macaron shells yg telah siap dibakar. masa pembakaran nya hanya 6 minit.. bunyi sangat mudah kan? tp sebelum dibakar, macaron shells perlu dikeringkan di dalam bilik yg ada air-con selama 1 jam 45 minit.. aaaa nangis x..?
kalau rmh xde air-con, jgn risau... biarkan sahaja di suhu bilik selama 3-4 jam! *mati la*

ini adalah macaron yg saya bawa pulang selepas taman kelas. kenapa susunan macaron lompong, kurang satu.. hahah jgn ditanya sbb satu biji itu telah selamat masuk mulut aku.. haha

amacam, cerewet x cara pembuatan macaron ini. itu sebab harga nya mahal. ok sekarang aku nk jual macaron, sebiji rm100.. siapa mahu?? hahahah acah mak enon.

aku belum try lagi buat macaron ni, insya Allah, one fine day, i will try. siapa nk order, tungguuuuu ... eh sempat ko promo ye.. ehhehe

p/s : macaron yg aku bawa balik, aku sorang yg melantak.. lepas satu, satu aku ngappp... x bleh jadi ni.. mmg kena buat jugak2

10 comments:

nuraitul said...

yaaa..comelnye macarons tue..teringin pulak da nak..huhuhu..betul, macarons ni mmg mahal ooo...untungla akak da reti buat..leh wat bisnes da..

LisaLisut said...

wow..u g kelas? wow!! nice color. i rs i mkn macarons ni sekali je kot masa br kawin aritu. tp manissssss i cant take it.huhu.myb dah lumrah macarons mmg manis kot.haha

farahfatihah said...

wahhh zaila semakin mengganas!!! ehehehehe rajinyer kamu noksss t leh pos ke johor k! ekekeke

♥ balkidz_hunny ♥ said...

kau agak2 boleh buat tak untuk aku bulan 7 nanti? nak pliss!

amElyn said...

sokong FF!! zaila makin mengganas!! hahaha. eh bekas hijo tu pun aku ada noks! beli kat IKEA. haha eh eh cenggitu nak order macarons kat ko jelah. nak request yang less sugar! mak tak suka manis!!! =D

thezaila said...

nuraitul --> nuraitul, akak dah ketagih dh. nk kata reti buat, belom lagi sbb belom buat sendiri lagi.huhuh nnt dah pandai buat, bleh la order.

lisa --> i prefer pergi kelas dari try and error. sbb if i try n error n x jadi.. i rasa hampa sangat.. hahah bahasa sangat skema.. rasa nya sifat macaron manis kot.. tp yg ini, boleh diterima dek tekak saya.

thezaila said...

farah fatihah --> hahah mengganas. takut la dengat mcm ni. :)
insya allah, bila dah pandai buat, akan sampai satu paket ke johor. aminn..

balkidz --> if jadi, insya allah babe.. xde hal. siap bagi diskaun lagi kt geng chantek..

amelyn--> hahha guna perkataan 'mengganas' tetiba i rasa mcm raksasa kt bumi tokyo melawan atomen. hehe.. amelyn, x sure bleh customize kemanisan itu atau tidak. sbb kena betul2 ikut resipi dier x bleh terlebih atau terkurang sukata waima 1 gram pun.. :( tp rasa nya resipi cikgu zaila ni x brapa manis kot.. =)

~ l.a.d.y.b.l.o.o.m ~ said...

if dh teror wat macarons tu, sila roger..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wah siap masuk kelas?? lepas nie boleh jual pulak!!

Ijah EmoTemo said...

waaaa!! akak gheti buat macaroon!! perghh... suka macaroon tp nk buat sendiri mcm dlm mimpi je kot hahaha