Thursday, February 09, 2012

Pengasuh Bayi...

ok, tangan gatal sampai x bleh tunggu esok nk karang. after all i need to feed my lovely readers with something.. hahaha.. verangan ada readers.

after 3 months leave, balik semula ke kubikal kecik di office. mixed feeling. (jangan kata 3 bulan x cukup zaila ooiii... patut nya ko cuti dua bulan je.. 2 weeks before ko pergi cuti tetiba HR kuar policy baru.. sila sujud syukur skang)

i need to go back to work and Baby Z needs a baby sitter. if i were to choose between sending Baby Z to taska or to rumah org, my choice would definitely hantar Baby Z ke rumah org. Reason being, kt taska ramai sangat budak nya.

lucky me, i manage to secure one slot for Baby Z at Mak Ila's house. Mak Ila is my mom's neighbour. mmg rejeki ko Syakir, nenek ko call mak ila awal sehari. cz hari berikut nya ada satu mak budak ni, call mak ila nk hantar anak dier kt sana, tp kena reject sbb mak ila dah amik syakir, maka kuota dah cukup!!!!.. Selamat ko nak...

basically, kt rmh mak ila ada 2 infant including Baby Z and 3 toddlers. ramai.. ?? ok la.. bleh terima akal lagi. cz ada neighbor aku sorang tu, amik sampai 9 org.. kussss semangat.. even mak ila jaga 5 org, aku x heran sangat, cz mak ila ni dah kursus kt JKM.. pastu once a month JKM akan buat spot check.. so rasa lega di situ.

memula risau gak la.. no no no.. bukan i risau i kerinduan anak ke apa.. tp risau n kesian kt Baby Z, 3 bulan dok mengadap mak dier je.. tetiba, kena tinggal dengan org lain.. rmh lain, mommy xde kt situ.. ramai la plak bebudak kt situ.. pendek kata, semua nya asing bagi Baby Z. mommy x terkata apa..

sbb masuk office pada 12 Jan, tp urs truly dah hantar Baby Z since 2 Jan lagi.. ate dah bayar penuh kan.. rugi la kalau hantar 12 jan nnt.. better bayar half month je.. hahaha.. gile cheapskate kalau aku pk mcm tu..hahah.. tp x la.. aku saje hantar awal, bagi Baby Z biasa kt rmh Mak Ila dier.

hari pertama, aku hantar 2 jam je.. dalam pukul 12 tengah hari, pastu pukul 2, amik dier balik.. sessi memanaskan badan gitu.. xde la dier kena kejutan budaya kan.. so makin sehari, aku extend kan jangka masa Baby Z duduk rmh Mak Ila.. lagi 3 hari nk masuk keje, aku dah hantar full day.. pastu mak nya si Baby Z, meranduk Mid Valley, 101 Mall etc, mcm nk balas dendam sbb 3 bulan dok teperok kt rumah.. hahahha...

tp formula ni berkesan la.. Baby Z pun x terkena kejutan budaya.. sbb tinggalkan dier berperingkat2.. alhamdulillah.. and fyi, budak kecik sorang ni, sangat la behave duduk rmh org. bila Mak Ila dier bedung, diam je, macam merelakan diri dibedung. kalau kt rmh, nan ado! bedung sekejap, lepas tu dier berkung fu utk melepaskan diri dari bedung.. ni yg mommy marah ni!!!

6 comments:

Anonymous said...

hello, saya dari singapura! awak ada pembaca lah jangan risau hehehe... suka sangat cara awak tulis, kita tak berbual bahasa melayu sangat kat sini... jadi bila baca, it feels wonderful reading your malay :)

cha said...

selamat kembali bertugas :)

thezaila said...

Cik anon --> waahh ada orang singapure baca la.. gerekkk... thanks for dropping by ya..

cha --> terima kasih.. akan menjalankan tanggungjawab.. eh...? hheheh

Anonymous said...

Salam Pn Zaila,

Just nak tanya hantar baby ke rumah orang kat area mana tu? Saya tgh carik tempat nak hantar jugak..if you dont mind to share thanks...

Leyana Shaliana said...

Salam Z,

Nak tanya ni..saya skrg ni anta my baby age 9months kt mak mertua..tp lately mak mertua selalu sibuk nk kesana ke mari n baby selalu kena tinggal kt sapa2 yang ada kt umah selalunya adik ipar lelaki sy which is sure xtau jaga baby n sgt2 risau ttg keselamatan dia..sbb skrg ni mcm2 blh jadi kan..you know :-(... jd my question is, Z tau x mana2 tempat (taska atau rumah) yang elok yang bleh terima baby sy, tempat yang ada pantauan dr org2 JKM.. sy tinggal kt bandar baru sentul dan keje kt pusat bandar damansara..so tempt2 ynag berada di sekitarnya la kalau boleh... harap sgt Z blh tolong bagi info..Thanks!

Leya
leyaohleya@yahoo.com

Safiyah said...

assalamualaikum. blh tau sis hntr bby kt area mana ye?