Thursday, February 23, 2012

Berpesan-pesan, berbisik-bisik pada anak

Syakir Zarfan dah masuk 4 bulan 8 hari. Isnin lepas dah pergi cucuk. Nasib dier tak nangis. Well done baby Z.. he took it like a champ.. ewaahh, over mommy ko..


anak kamu, kuat menangis atau menangis kuat.. masa kecil, nk kata kuat menangis, okla, bleh tahan. baby la katakan. that is the only form of communication that he knows. bila dah besar sikit ni, kurang sikit la.. dier menangis kuat tak? makna nya volume dier.. oohh, tgk masa.. time kuat tu, mak aih.. tegang2 urat leher.. tp most of the time, bunyi nangis ala2 manja je.. antara dengar n x dengar.. tp kalau org x mendengari tangisan nya, kebarangakalian nk nangis kuat tu adalah tinggi.

frankly speaking, mmg tension la dgr budak menangis.. what a BAD mother I am.. *sigh* tp aku lagi takut if anak aku menangis tak tentu pasal kt rumah baby sitter.. buat nya satu hari BS cakap "kak yong, cik Ila x dapat nk jaga Syakir lagi la.. " aaaaa.. sudah..

2, 3 minggu before hantar rmh BS.. selalu aku pesan2, bisik2 kt telinga babyZ "Syakir sayang, nnt bila dah duduk rmh mak Ila, Syakir xmo nangis2 ye.. sian mak Ila.. mommy nk pergi kerja.. nnt kalau Syakir asyik nangis je, then mak Ila xmo jaga macam mana.. so x mo nangis banyak sangat ek.."

then bila tiba hari nk hantar kt rmh BS.. alhamdulillah Syakir x meragam.. nangis bila perlu.. ya, perlu terap kan moto ni ke Syakir "Menangis Bila Perlu". kang x nangis lansung, lain plak jadi nya.. lega mommy bila anak dengar cakap.

sama jugak masa majlis aqiqah n cukur jambul hari tu.. siap pesan2 "sayang, nnt masa org marhaban, Syakir dengar elok2 ye. semua tu doa utk Syakir. duduk baik2 dalam tu ye. x mo nangis2.." hahaha.. skema gel ayat.. harusssss.. x kn nk nasihat anak guna bahasa fonen kan.. ehhh..? alhamdulillah dier duduk elok dalam buai.. ada masa tu.. dah duduk dalam buai, ditambah dgrn hayunan sepoi2.. lalu lelap..zzzzzzz.. gasak awak la Syakir.. ni je la masa awak nk menikmati naik buai.. hari2 lain, nan ado.. tido atas toto sudah.. huhuhu

alhamdulillah.. bila berpesan2 pada Syakir, dier mahu ikut. misal nya, mintak dier duduk diam2 sbb mommy nk solat.. mintak dier bertenang bila nk pakai kan dipper (budak kecik ni, nk pakaikan dipper punya la susah, kaki xmo duduk diam. dok mengetik2 kakinya).

bila n bagaimana nk berpesan pada anak. bila2 pun boleh. tp masa yg paling baik, ketika kita menyusukan bila nk tido.. kemudian bila baby dah tido, usap2 kepala nya sambil bisik2 kt telinga nya. sebelum berpesan2 tu, baca al-fatihah, surah 3 qul and selawat.. kemudian mula kan pesanan dan kata2 yg baik2.

p/s : selama ni aku selalu je pesan kt Syakir utk behave kt rmh BS.. mmg behave habis la budak kecik ni.. diam je. if kena bedung, rela je dier.. tp by the time sampai rmh, nan ado nk duduk diam. baring pun kejap2 je.. sokmo mintak didukung. agak nya sbb aku terlupa nk pesan, agar Syakir behave kt rmh BS AND rumah sendiri.. tu yg bila kt rmh sendiri, dier melanun.

7 comments:

Ijah EmoTemo said...

comel sangat syakir ni!! hehehe

Anonymous said...

hello again, saye la pembaca singapura awak! back here to catch up. syakir tak kuat nangis ke? harap bertahan eh! nampaknye tak senang jaga anak kecil, saya punye turn lamer lagi! hehehe...

Atiqah Adnan said...

dear zaila,
seyes mmg takut cuak ngelabah kot kalau anak menangis depan khalayak ramai.. terus jadi cam gelabah giloss.. bapak dia relax je.. huhu ummi over.. 1st time katakan.. *alasan..

agreed! mmg kalau kita pesan kat anak dia dengar kan? aku pn slalu gak bisik2 n pesan2 kat amel.. so far dia ikut.. syukur sgt.. ^^

jom kita jadi happy mommy!! <3

juneHalim said...

melanun yey??i loikeeee..sama la cam ezekiel, kt teacher baik je, blk mmg mntk kepit..rindu katanya..

time susu kan dia mmg rajin ckp2 kt dia, jgn nangis2 jgn ngamuk2 dgn teacher.alhamdulillah..

thezaila said...

ijah emo --> mari kita cheoom dier ramai2.. ehh.. ahahha

cik anon --> hi.. welkam back.. huhuh.. apa nama cik anon ni.. x syiok la panggil cik anon je.. x lama lagi eh.. good luck ye..

atiqah --> Qah agree.. mmg bila kt tempat org ramai.. kita jadi gelabah..hari tu baby Z dah nangis nk susu.. berlari kt dalam jusco tu pergi ke nursing room.. alahai anak mommy ni..

june --> kan june.. saje je tau.. nk attention kata nya.. baby Z sangat la suka kalau kita mengadap dier je.. x buat keje lain.. adoiyai anak.. mana bleh mcm tu..

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Isya sangat susah nak menangis, very friendly (ntah ikut sape ntah? HAHA) kalau org amik dia lagilah dia suke. senang keje mak nakk, bile ramai org nak pegang makanya, dpt lah aku makan dengan tenang! teruk tak aku? HEHE

oii, bab tukar pampers same la. si isya menggeletis aje kaki. adoiii!

tapi aku setuju, bile kite dok selalu bisik dia mcm paham gitu. chemistry anak-ibu kann? :)

NoRaiNi aHMaD said...

lainnya air muka zaila since dh jadi ibu.. nmpk keibuan gitu :)