Wednesday, February 29, 2012

Aku tak kata ini perbuatan yg betul dan aku tak sokong pun


semalam mmg heboh kt facebook pasal video yg mana budak diplaster mulut nya.. sedih la jugak..

ok.. aku tak kata perbuatan ini betul dan aku juga tidak sokong perkara ini.. mungkin ramai yg tertanya2 kenapa org tergamak buat mcm ni.. persoalannya di sini 'KENAPA' ye.. bukan betul atau tidak..

mungkin budak ni menangis melalak x berenti.. BUT.. THIS IS NOT THE RIGHT WAY TO TREAT AN INFANT OR TODDLER!!!!

ok.. end of this story. xmo komen lelebih.. sakit hati dengan penjaga ini.. full stop...

bukak cerita lain..

anak korang ada x yg kuat menangis.. as for me, alhamdulillah, Thank God Baby Z bukan jenisan yg menangis.. but of cz there were times yg dier menangis melalak x tentu pasal.. once in awhile.. alhamdulillah jugak..

frankly speaking, bila anak nangis, sedikit sebanyak aku tension.. tension sbb kesian x tau mcm mana nk buat dier senyap. biasala, babies kan. bila dier nk sesuatu, dier menangis.. and i felt sorry for Baby Z if i can't figure out what his needs is.. itu satu hal.

tension la jugak sepuluh sen, sbb asyik nangis.. dah pujuk2, xmo berenti nangis.. dah dukung2, pun still nangis lagi.. cuba buat dier ketawa dgn mimik muka yg mengalahkan badut kt circus, pun x jalan jugak.. serious babe.. boleh hilang sabar gak weh.. at one point, pernah gak la sekali dua Baby Z kena babab ngn mommy dier. x pukul kuat2 la.. pukul2 manja gitu.. itu cara2 budak tu anak aku.. nk pukul, sayang. anak sendiri la katakan.. cuba bayangkan kalau yg nangis tu, anak bukan anak kita.. sabar x?

dah nangis, keje nk berdukung je.. kalau kena anak aku yg 7.3kg ni mcm mana..? 5 minit dukung, ok lagi.. 10 minit dukung, muka BS dah sengih bengin menanhan lenguh.. masuk 15 minit, ko rasa anak ko, dier dukung x.. JANGAN HARAP!

aku masa dalam pantang, mmg la berdoa siang malam agar Baby Z x meragam kt rmh BS. meragam kt rmh sendiri ok lagi. sbb mommy dier sanggup layan.. if nenek tgk mommy mcm dah naik hantu penat melayan dan ada unsur2 menjadi kes penderaan (eksejeret tau aku nih), cecepat nenek bawak cucu nya lari dari mommy monster nih..

aku pernah terbaca satu post kt one group kt fb. anak si polan ni, punya la kuat menangis. BS x bleh nk buat apa. nk berkepit, berdukung gendong bagai.. last2 seminggu je ko, dier mampu jaga. cakap kt mak budak tu, dier x larat nk jaga anak nya lagi dah.. aaaa amiikk koo... selalu kita tgk mak mak yg scan taska kan.. taska/BS ni x bagus, reject.. taska/BS ni x bersih, reject.. ooh itu adegan biasa. yg ini.. BS reject anak koo... apa lagi mommy, if anak mcm ni, terpaksa la mak berenti keje jaga anak.

so, if baby korang jenisan menangis memanjang, cuba check sama ada u or ur husband masa kecik, ada x kena sawan tangis. jika ada, bukan la salah Taska or BS x pandai jaga budak, if budak tu menangis.. kalau anak aku nangis melalak, mmg confirm2 datang dari gen aku. sbb mama aku cakap, masa kecik, aku kuat nangis. the only time i close my mouth is when my eyes shut. tido la tu.. aaaaa.. horror x aku masa kecik.. nasib baik kuah tidak tumpah ke nasi *as of now* *berdoa agar kuah itu tidak akan sekali kali tumpah ke nasi.. aminn*

akhir kata "siapa x sayang anak oiiiii"

6 comments:

cha said...

hahaha ooo rupanya mummy baby Z lg kuat menangis masa kecik. kdg2 dgr baby nangis siang malam tension jugak kan. hopefully bila i ada baby nanti anak i tak meragam banyakla. amin :D

Reen Tart Nenas said...

menciks taska tu. tak kisah la sapa salah pun.

~YUN~ said...

zaila,yun pn masa pantang mcm tension bila rayyan nangis je..mak yun terus amik,bila tgk yun mrh2,takut satg meroyan!hehehe!and now da 7months,alhamdulillah..tak nangis sgt..=)

dinashuz said...

Zaila, betul lah!!! kita as moms pun kadang2 jadi buntu n geram if anak asyik nangis je... rasa mcm apelah kita ni xblh nak diamkan dia.. soo feel u.. hehe... apatah lagi org lain kan? hehe... ingatkan dina srg je mommy monster...

LisaLisut said...

i dlu ade sawan nangis. erkkkkkkk. kene prepare hahaha

thezaila said...

cha --> serious mommy syakir masa kecik kuat nangis.. sian kt mama dulu..sob sob

reen --> tu la.. hukum mereka yg bersalah!

yun --> kan.. tu la.. zaila pun takut meroyan je masa pantang tu.. tu yg kalau mama zaila tgk zaila lain macam dah tension nya, dier amik Baby Z

dinashuz --> agak nya common kot,mka mak jadi mommy monster. tp yg beza nya.. kita xde la pukul kuat2, or dera ka.. just cubit2 manja je..

lisa --> sama la kita.. thats y i pray hard day n nite, spy anak x mengikut perangai mak dier..