Tuesday, January 10, 2012

Labour Experience : Too Posh to Push Part 3

ok let sambung.. ni dah last part.. berjawit aku nk tulis the last part..

nurse dah informed yg pada pukul 3, OT available. legaaaa..

jam menunjukkan pukul 3. dari bilik, aku dibawa ke tingkat 2 (lokasi OT).. sesudah sampai kt tingkat dua, ada la beberapa procedure yg kena buat.. ada beberapa soalan ditanya utk clarification.

bila dah masuk ke bilik OT tu, derang suruh aku berkalih dari katil ke meja bedah.. humang aih, bercinta nk angkat diri sendiri ke atas meja bedah tu.. and FYI, meja bedah tu, ngam2 badan kita je.. siap pk.. ishhh.. kang buat nya aku terkalih sikit je, mau jatuh aku dari meja ni.. adeh..

pakar anesthetic tu, suruh duduk dengan kaki berlunjur. aku tanya dier adakah selepas dibius, aku akan separa sedar, atau tidak sedar lansung.. dier kata, aku akan jadi separuh sedah... aaaa sudah.. aku request, bleh x, utk jadi x sedar lansung.. ahaha.. mana boleh!!!!

lepas dbius, serious x rasa apa2 dari pinggang ke bawah... masa ni, yakin, confirm aku xkan jatuh dari meja bedah itu.. hahahah

first thing first... tiub akan dimasukkan melalu 'bawah' sana.. time ni, aku dah mcm adeh.. scary.. aku tutup mata terus.. srrupppppp... perlahan2 tiub dimasukkan.. mmg aku bleh rasa la ada benda menjalar masuk kt bawah tu.. tp xde rasa sakit.. fuuhhhh... nampak nya aku x perlu sangsi terhadap kehebatan bius.. hahahahha *gelak jahat*

aku terus tutup mata.. sbb nya aku tgk cerita grey's anatomy, ER tu semua.. korang mmg bleh nampak aktiviti bedah melalui lampu kt atas kepala tu.. kan kt lampu tu ada mcm shield apa ntah. yg bertindak mcm cermin. walaupun kt atas dada tu, derang ada letak penghadang, n aku x bleh nampak aktiviti membelah perut, ada kemungkinan besar aku mampu menyaksikan acara itu pada 'cermin' kt lampu tu..

terus pejam mata.. baca la apa surah yg patut..

lepas tu, terasa macam shinggggg... pisau bedah melalui perut.. aku mmg pasrah. told myself, this baby must be out, one way or another.. since aku x bleh nk p normal, this is the last resort. so i just need to hang on there..

pengalaman masa tgh separuh sedar adalah kelakar.. aku sempat bersembang, a.k.a bermonolong dalaman.. gasak gak bersembang ngn diri sendiri. yg paling x bleh blah, adalah masa aku nk baca al-fatihah.. half way baca surah fatihah, tetiba terbaca ayat dari surah al-kafirun.. tetiba tersedar salah baca... ya Allah... then bila nk baca any surah, sebelum baca tu, tarik nafas panjang.. cakap diri sendiri, fokusss...

x lama lepas tu, aku dengar ada baby menangis... x berenti2 plak tu.. eh, tu baby aku ke.. if baby aku, kenapa doc x bagi kt aku dulu... ada org lain ke yg bersalin kt sini selain aku..

.... eh budak tu x berenti nangis lagi ke.. anak aku ke tu... isshhh... xpe.. fokus, sambung balik baca surah apa2 yg patut..

masa tgh bedah tu, terdengar doc tu cakap, x tau la dier bagi instruction or tengah ajar student mcm mana nk jahit!!! aaaa.. sudah.. masa tu terasa perut tu tergoyang2.. mcm mana.. ok pejam mata, sila bayangkan, tangan kanan, pegang jarum, tangan kiri kt perut.. tangan kanan, menarik benang dan tangan kiri menekan perut, seolah2 ingin mengetatkan jahitan... hahaha.. horror giler description.. ni bayangan aku je la.. apa yg berlaku, wallahualam..

dah siap!!!

doc cakap, ok dah siap dah semua nya..

then aku tanya doc "is my son ok??"

"u x tgk anak u lagi ke..? laa kenapa x bagi baby dier.. bla bla bla "
doc mcm nk marah nurse tu.. kenapa x bagi baby kt aku as soon as baby tu dah kuar.. FYI, doc aku ni, mmg garang... nurse2 kt situ, takut ngak ngn dier

aku sambung balik "doc.. its ok.. as long as my baby is doing fine.. xpe"

x best ar nk kecoh2.. asal kan anak aku ok.. xpe.. sat2 lagi aku bleh jumpa dier..

nurse cakap, bby dah yayak dah.. ada banyak tahi kt badan. tu yg depa p bersihkan dulu n x terus bagi kt aku.. xpe la nurse, i ni bukan jenis fussy.. its ok..

terus derang bawak aku naik ke bilik aku, n x lama lepas tu, saya pun jumpa dgn intan payung saya!!!!!!

alhamdulillah pengalaman cser x teruk mana.. and sakit cser pun x sakit mana.. mungkin rezeki Allah nk bagi x sakit..

doc garang aku tu, pesan kt nurse... suruh aku bangun dari katil n duduk kt kerusi pada malam tu jugak.. and keesokkan pagi nya, first thing first, aku dah kena mula berjalan keliling wad!!!! and all the nurses follwed her instruction well.. x bleh nk ngelat lansung!!!



Day 1 - Hello World!!!!


a day after operation -
bila aku tgk gambar ni, aku rasa, aku nampak mcm azean irdawaty..
hahahha kidz, voley x aku feeling retis.. hahah

Day 5 - budak bam bam.....

10 comments:

aNoi said...

tomei-tomeinya babyyyyyyyy <3

sk said...

azean irdawaty? HAHAHAHA kalau feeling azean tu, silakan lah. jgn perasan megan fox sudahhh.. haahahaha

sarahhernyzar said...

congrats mama zalia. selamat menjadi ibu. :) tp betul nmpk mcm azean irdawaty. haha :p

Liyana said...

berbaloi2 sakit bila tgk baby yg kuar sgt comel ;)

hana yoriee said...

dgr cm mudah je bby kuar melalui cser..hoho..tp kalo tgk mst gerun!!

choclairissa @ intan marliana said...

hahha..klakar cm azean irdawaty..ni version mude la..huaa rasenye dokter marah sbb sll baby keluar kene letak kt mak dulu kan? hehe suke dgr cite u dear :)

ibuhebat said...

sakit macam mana pun nak bersalin, bila tengok muka baby yang suci murni.. teruss hilang rasa sakit tu :) salam kenal, jemput ke blog akak http://hebatkan.blogspot.com

thezaila said...

anoi --> ala tomei tomei

sarah hernyza --> thanks babe.. tula.. bila i tgk mcm azean.. bukan nk feeling retis..nasib baik tahi lalat biasa n bukan yg hidup punya.. hahah

liyana --> tu la.. berbaloi baloi =)

hana yorie --> hana, frankly speaking.. mmg mudah keluar ikut cser.. tp yg susah adalah penjagaan nya.. tu yg org pk 2 kali utk cser..

intan --> tu la.. by rite, mmg bby lepas kuar kena bagi mummy.. tp mcm kesian plak tgk nurse kena marah.. i redha je..

ibu hebat --> yess kak.. sangat.. bila tgk muka baby.. hilang semua sakit..

mia-ina said...

tgk baby tersenyum :-)

Reen Tart Nenas said...

baby comel!