Thursday, December 29, 2011

Labour Experience : Too Posh to Push Part 2

ok.. sambungan... sebenar nya part 1 tu.. dah berkurun kt dalam draf.. tp sampai takat tu la.. yg selebih ni, baru nk tulis... hehe


... senyap lagi...

me : yang.. td masa Prof Siti seluk, horror x i..?

en Hugo : agak la

me : yangg.. ada x org mati sbb x tahan sakit masa beranak..
ehh.. ko ni dah kenapa zaila.. mmg la elok mengingati kematian, tp bukan time time mcm ni noks.. time macam ni la kena kuat. syaitan akan bertambah/paling kuat menghasut manusia pada 2 perkara. pertama, kita saat mahu diijab kabul and kedua pada saat2 melahiran bayi..

en Hugo : isshhh.. mana ada.. dah la.. toksah dok fikir2 lagi..

ok.. bleh masuk jarum nih..

me : ok.. horror.. FYI, Prof still x dapat nk check i bukaan i, tp i dah sakit giler.. ni since dah induce, i have to go through a few series of seluk-ing.. if sat lagi dier dtg seluk dah buka 4, then after a while, seluk lagi dah bukak 8.. aa ok gak la... what if, seluk2, baru buka 2, then seluk lagi bukak 3, then seluk lagi bukak 5.. then if i couldn't take it anymore and decide for cser, x ke lagi horror.. penat2 i sakit, last2 cser..

en hugo diam..

me : ce tanya kawan u yg pernah cser.. sakit x? susah x jaga.. i serious x bleh tahan.. *tears*

en Hugo called his frens and i called mine.. peeps thanks for the comfort talk. really appreciate it.

kemudian midwife tadi tu masuk. tanya la pendapat dier, sama ada aku bleh beranak normal atau tidak.. midwife tu senyum je.. xmo bagi apa2 opinion, ye la, kang org kata dier bias plakkan.

me : Puan, teruk x keadaan saya tadi.. its ok, u can just tell me straight to my face. saya bleh terima. agak2 saya bleh tahan utk pergi bersalin normal x?

midwife : eemmm.. saya x berani kata.. tp mmg ada org mmg x bleh tahan sakit pun.
she's not answering my question

me : makanya, saya bleh normal x?

midwife : terpulang... *sambil senyum lagi... sejuk hati tgk senyuman dier.. tp debar di hati x habis lagi..*

adeh mcm mana ni... nk p normal takut kena seluk, nk p cser, ingat aku berani sangat kena bedah2 ni.. tp one way or another, baby ni nk kena bawak keluar juga.. dah 40 minggu dah kot.. fully full term dah. aku rasa, aku bleh tahan sakit nk beranak tu, tp sakit VE tu aku x tahan.. boleh pulak gitu.. VE tu, aku rasa mcm sakit, sbb wujud nya bendasing kt area bawah tu.. mmg aku seram.. tp beranak, aku push2 je.. muahaha.. sebut "push2 je", budget push tu mcm kentut ke apa.. benggong..!!

dalam hati aku, mcm dah bulat kata, utk pergi cser.. call a kengkawan pun, derang kata, xpe.. pergi je cser..

lepas en Hugo call kawan dier, kawan dier kata, ok je cser.. nk jaga susah sikit tp x sakit sangat utk anak pertama. utk pengalaman kawan en hugo tu, anak ke-2 ke-3 terasa sakit sikit.. dalam hati, "aaaahhh.. anak ke2 ke3 tu, kita pk kemudian, anak pertama yg nk kuar ni kena pk kan dulu"

informed doc, cakap nk cser... habis satu perkara.. maka nurse pun pergi la check pukul brapa OT available. emergency cser kan, maka doc pun x book OT.

kan masa lepas VE tu, doc tanya nk normal or cser aku ngn confident nya jawab nk cser kan.. so derang dah induce aku la.. and ramai org kata, contraction disebabkan induce lebih intense dari normal induce.. jam dah pukul 10.30 mcm tu, aku x rasa pape.. cewah.. konon mcm kuat la kan.

jam dah pukul 11pagi, mama datang.. cerita semula kejadian pagi td dengan lenangan air mata.. *draaamaaa*

pukul 11pagi, masih xde rasa pape contraction. aku dipindahkan dari labour room, ke bilik penginapan.. *dah mcm cuti2 msia plak*

11.30 pagi.. dia datang..teng teng teng (nyanyi mcm lagu ghazal Dia Datang).. dah terasa dah contraction nya.. kali pertama n kedua, mcm mild mild je contraction nya.. macam ala2 manja je..

pukul 12... humang aih.. contraction nya dah mula terasa babe.. mmg sengal2 pinggang nih.. memula mama tolong gosokkan kt pinggang ni.. lepas mama, gosok, en Hugo plak gosok.. dah mcm lari berganti2 dah rupa nya, cuma xde baton je..

selang 15 min, contraction datang lagi.. makin lama makin intense. adoi. ok, ni nk cite betul la, bukan saja nk cite benda dalam kain ke apa. just to share the info.tiap kali contraction datang, tiap kali aku rasa mcm nk kencing yang teramat sangat.. tapi bila p toilet, xde plak kuar nya.. satu lagi, aku x brapa nk g kencing, sbb aku rasa private part tu mcm keemmbaang semacam sampai rasa mcm nk jatuh dalam toilet.. pastu aku janji pada diri, lepas contraction ni dah stop, aku mmg nk p kencing. tp bila dah stop itu contraction, xde plak rasa nk kencing.. *sigh* kata mama, itulah contraction nama nya..

di kala contraction selang 15 min, jam baru pukul 1 lebih. tp xde pun nurse masuk bilik, inform aku boleh masuk OT pukul brapa.. alahai.. dalam hati mmg nk cepat2kan aja kena bedah.. hahaha.. boleh plak ko rasa x sabar kena bedah..

x lama kemudian, nurse masuk katanya, OT available pukul 3.. serious rasa lega.. contraction masih lagi terasa.. menyumpah diri sendiri sbb decide nk cser lepas kena induce.. kalau x, aku boleh dgn rasa gumbira menanti diri dibedah.


ehh macam panjang sangat dah bahagian 2, sambung part 3 plak la.. jangan marah aaa...

Tuesday, December 27, 2011

Labour Experience : Too Posh to Push Part 1

its been a while kan x update... malas nokss.. org lain dah update cite bersalin, berpantang bagai.. aku apa pun x buat lagi. so skang baru ada masa nk up entry... ni kiri cerita pengalaman bersalin la.. mmg precious habis pengalaman ni.. seram serun sejuk aku rasa pada hari nk bersalin tu


Rabu, 12 Oktober 2011
Hari Rabu tu ada weekly check up. Doctor buat routine check up and found out that amnion dah kurang sikit. Maka kena la buat CTG.. Tp semua pun ok.. Doc punya tanya bila due date and i told her my due date is on 16 Oct which end of that week. Pas tu doc kata, u check in (wah check in ko, mcm hotel la plak) hari sabtu, if xde contraction, maka, induce la jawab nya..

Jumaat, 14 Oktober 2011
Hari Jumaat tu pergi keje macam biasa.. Ptg tu pergi tawaf Mid Valley, beli barang sikit.. aaa amaik ko.. sempat jenjalan lagi.. called a few friends, mintak tips. Rata2 menasihatkan tenang je masa nk beranak nnt. Ada jugak yg suruh makan, utk bagi tenaga.

Sabtu 15 Oktober 2011
Teng Teng... today is the day.. woke up early, solat and recite Surah Maryam, and off to breakfast.. perut harus diisi walaupun mmg berisi pun.. tanpa berlengah, terus order roti jala 1 set (1 set = 4 keping), telur rebus sepruh masak (org kata makan telur rebus separuh masak, memudahkan bersalin, kira mcm lincin, nnt baby senang kuar..), milo ais.. oh x lupa juga nasi lemak sebungkus.. ate nk kumpul tenaga masa push push nnt kan.. tepat 7.45 pagi, gerak ke UMSC. Pukul 8 sampai, terus check in.. check in kata nya, udah macam hotel la pulak..

dah habis registration semua terus masuk ke bilik. Masuk2 bilik, ada plak drawer2 kecik, pastu ada alat2 apa kebenda ntah.. dalam hati cakap "kenapa banyak sangat barang nih.. macam mana org nk dtg melawat dengan segala manggah ada kt bilik ni. sure x selesa.." ewahh.. ko belum bersalin, ko dah fikir pasal org nk melawat.. ada ke yg nk datang..


labour room... dengan segala manggah mesin dok ada..ok sila mula rasa seram..

ni adalah sebahagian lagi alatan utk digunakan utk bersalin..
agak2 in between nk push2, sempat layan tv lagi.. hahaha..
nan ado!!!! verangan!!!

sementara tunggu nurse, bacalah surah apa2 yg patut and frankly speaking, aku x rasa apa pun.. alhamdulillah, x rasa nervous ke apa.. masih terkawal. Then nurse masuk suruh tukar baju. Ok this is it. Lepas tunggu x brapa lama, doc datang.. sbb hari sabtu kn, doc datang hospital dengan keadaan simple habis, berbeza dgn hari2 yg aku pergi check up.

"ok naik katil, baring" kata doc.

"prof, nk buat VE ke" tanya ku. and she just nodded.

ok, time ni aku dah rasa seram.. seriously part ni yg aku paling takut. doc ni pernah la nk cuba buat VE during weekly check up. tapi x berjaya sbb nya aku x tahan sakit.

since she knows that i'm the kinda person yg x tahan sakit bila VE, doc suruh amik gas. doc suruh aku sedut dalam2. ok, time ni aku dah nervous yg paling maksima. pada masa tu, ada midwife, doctor, husband and of course, moi..

"ok kangkang, sedut gas tu dalam. Bila rasa sakit, sedut lagi."

time ni mmg aku depend sangat2 pada gas ni utk mengurangkan rasa sakit.

doc seluk!

ngee sakit... *dalam hati*

doc seluk lagi dalam nk tgk brapa bukaan..

"huwaaaaaa...!!!! huwaaaaa... " aku jerit. Ni serious punya jerit, bukan jerit ala2 manja. Nk tau macam mana kuat aku jerit kesakitan, cuba bayangkan naik roller coster kt Genting tu. Yes, that bad. Time ni dah merayu2 doctor utk stop.

adakah doc itu berhenti. Oh TIDAK! seluk LAGI!!

"AAAAAaaa..!!!!" another scream. Punya la aku rasa sakit, sampai kan handle gas tu tercabut.. x dapat bayangkan, meh aku describe ni.. ko bayangkan mask yg org pakai yg diberi bekalan oksigen tu. Mask tu aku letak kt hidung la. Then ada la tube yg attached to the mask. Ok, got the picture? Aku letakkan mask tu pada bahagian hidung n mulut dan tangan kanan pegang handle tersebut. Time aku sakit tu, sampai handle tu bleh tercabut dari mask. Maka, tinggallah mask itu terkontang kanting di muka ku tanpa teman rapat nya iaitu "the tube".. Horror ok.

Eventually the doctor STOP!!

Tp dalam sesi seluk menyeluk ni yg paling kesian adalah midwife tu.. Eh silap, yg paling kesian adalah aku, sbb aku adalah mangsa. Org kedua yg paling kesian, adalah midwife tu. Husband was sitting on my right hand site meanwhile the midwife belah kiri. Masa aku sakit tu, aku x sure tangan kiri aku tengah pegang apa. Lepas the whole drama over, en Hugo kata, aku genggam tangan midwife tu sangat kuat, dah la org nya kecik je. Aku mintak maaf sesangat kt midwife tu, kata nya masa tu, dier cuba utk tarik tangan aku supaya aku pegang besi katil, tup tup tup, aku pegang tangan dier sampai x lepas.. ooppsss

"So macam mana? Nk normal ke or nk ikut tingkap?"

"Normal doc" (yakin tu jawab nk normal, sedangkan VE pun x lepas)

"Ok la.. kita induce then tgk mcm mana.."

so, aku di-induce.

Midwife n doc left the room. Both en Hugo n I, terdiam sekejap.

"i think i want to go for czer.."

"xpe yang.. kita try normal dulu.. i know u can do it"

aku pasrah. Thought en Hugo will give green light to go under knife. *sedikit hampa*

aku diam lagi...

to be continue...

Friday, December 23, 2011

M2B Tips 002 : Watch your weight

Guess M2B has been hearing this advice for tones of time from the nurses and doctors.

ingat senang nk jaga berat.. i'm always jealous to those who manage to watch their weigh during pregnancy.

org selalu cakap, jgn gemuk sangat time pregnant, nnt susah.. bla bla yadda yadda yadda..
orang boleh cakap je. and bila orang cakap, dah macam masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. dulu aku slalu cakap balik, ala.. dah rasa nk makan, lapar, nk buat macam mana.. makan la.. and there you go.. i ate like nobody business. ada jugak time yg aku rasa loya, n rasa nk muntah, tapi lepas muntah, aku makan balik.. xde masalah xde selera, lansung!!!

nasihat orang tu, sebenarnya berguna. sila lah ikut.. let me tell u my experience, kot bleh jadi pedoman.. ewahhh..

i gained a loooot during my pregnancy.. ce teka, ce teka (ok.. this is annoying.. hahah).. ok, cut the crap, i gained, more or less 24 kilossss.. yes, u read it right..

subhanallah, giler susah nk gerak ok.. utk berjalan, xde masalah, tp bila nk duduk kt kereta, ya ampun.. susah gel.. sometimes i had to ask Daddy Z, to lift up my leg just to get to the car seat.. aaa amikk ko.. giler berat kot.. to move around, ok je.. tp bila nk angkat kaki, nk beralih tempat bila duduk kt lantai, mmg susah..

and another thing.. i start solat duduk (guna kerusi) as early as sixth month!!! org dah hujung2 kehamilan, baru solat duduk, aku pertengahan kehamilan tu dah start solat duduk.. if solat mcm biasa, agaknya lepas sujud, mmg x bleh bangun balik kot. if bangun pun, vontot naik dulu.. serious mcm org tua tua..

saiz naik berkadar rata dengan berat.. bila berat tambah, saiz pun mengembang.. dah tu, keje aku dok beli new lingerie baru, yg saiz baru.. cewah.. sebut lingerie konon.. bila sebut lingerie tu, sure budget mcm lace bagai yg cantik2... nan ado, time ngandung ni, keselesaan adalah perkara pokok.. xde masa aku nk melawa dah... cotton sudey.. hahaha..

ok kemuncak, yg aku rasa tensi sbb gemoks adalah rite before deliver.. aku kan kena cser kan. so dari bilik yg kt tingkat 10 tu, aku diusung dengan katil, turun ke OT kt tingkat 2. sampai kt OT, kt meja bedah tu, skali nurse tu kata.. "ok, u mengesot ke meja bedah tu..". i was like "huh".. aku nk menelentang, mengiring, telungkup, terbalik pun rasa seksa.. ni nk suruh aku mengesot dari katil ke meja bedah..

serious uolss... i pun rasa sedih ngn keadaan diri sendiri.. terus menyesal makan x hengat donia sebelum2 ni..

tu yang sekarang ni.. sesiapa yg pregnant, aku nasihatkan jangan naik banyak sangat berat nya.. nnt susah di kemudian hari..

utk mengakhiri post kali ni, terimalah gambar kegemukkan.. masa ni dah 38 or 39 minggu.. tgk fist aku tu.. kalau kena sebiji, harus berpanar biji mata.. hahahahha


Thursday, December 22, 2011

Back to Blog

Heeeyyy Yaaaaa..

serious dah bersawang dah blog ni..

hampeh giler.. malas nk update..

plus masa sangat la suntuk.. mana nk jaga baby, mana nk jaga diri sendiri..

skang ada ada Bloger apps.. so senang sikit.. bleh update di mana jua anda berada..

oh nk cite pengalaman bersalin.. ada la tulis kt draf sikit.. tp mcm boring plak nk publish.. berjela2 nyah..