Monday, January 10, 2011

My (not so) Fun Clearblue experience

Sorry for the long pause.. mak bz.. hak hak hak.. alasan basi.. ok just nk share satu cerita ini.. dah bertunda dah pun... adalah minggu lepas.. i had this moment where i called it 'i-think-i'm-pregnant' moment. hahaha.. ok .. chill don't get too excited yet ya ppl.. i think i'm pregnant (amy i pinjam ayat u kejap.. syikin, farihah, sila LOL and like this statement).


seriously, when i gain like 3 kilos and i'm 62kg, i freak-out. ok. selera makan bertambah (padahal aku mmg kuar makan pun), bila time pukul 3 ke atas, aku start rasa penat gegila dah.. cepat mengah.. muntah2, xde, ilek.. pening, sakit kepala, ada la sikit2.. due to byk tgk cite melayu, mmg aku tuduh diri sendiri peknen walaupun kitaran haid mmg x sampai lagi..(bongokss..) en hugo plak ada pening2 sakit kepala.. eh..? aku yg patut peknen, or dier.. peliks.. but there is situation like this, where the husband suffer the nausea. time wifey ngandung. ok la yang..setakat pening2 apa la sangat compare ngn ibu yg perlu bertarung nyawa kt bilik bersalin tu.. hahaha..

memula igt mcm ok, mmg i gemuk.. skali p selongkar semua cd aerobic, latin dance, hip hop workout bagai.. skali kena jerkah ngn mama.. bla bla bla.. so x bleh..

ni x bleh jadi nih.. so p farmasi.. beli la test kit baru..kena test ni, mama dah bising2, itu x boleh, ini tak boleh..(ye.. sy tahu, mak saya punya niat yg baik.. mama, ilebiu sampai syorga) kali ni malas nk cari g ada line2 tu.. mak nk guna yg digital plak,noks.. senang.. kalau ko ngandung, dier tulis 'pregnant' kalau x dier tulis 'not pregnant'.. kalau beli yg garis2 tu mcm susah sikit nk baca.. nak nak plak bila the other line tu blur.. apa makna nya.. dah jenuh aku nk figure out plak.. like my previous experience.. dah terjegil2 aku nk tgk kit tu..yeahh it was my blonde moment.. hahha sejak bila ntah blonde..

payah weh nk tgk mcm ni.. so aku beli mcm kt bawah ni..pueh hati den ... hahahaha.. perlu gelak evil sikit ye..

but the one that i bought lagi best.. if u are pregnant, it will display how many weeks u have conceive ... aaaa excited x.. aku, sangat!!!

ok.. dah baca segala instruction bagai.. ok! time to prepare.. ni kena buat betul2 ni..kang dapat Invalid result, nangis aku .. dah la mahal benda alah ni.. sebatang dalam 30 hengget.. sekali dapat invalid test, x ke meraung aku.. oh ya.. to those yg x tau.. it would be better for you to carry out the test early in the morning. the best would be the first urine of the day..time to urine u paling pekat la kaedah nya..

ok... lets start...
test kit ........ check
tissue paper ...... check
urine container ..... check
watch ....... check
phone a.k.a camera.... check..

hahah.. siap bawak camera masuk bilik air tu.. hahah .. x tahan..

ok.. amik sample.. aaa harus la xde gambar aktiviti ni kan.. belasah kang.. huhuhu..

selepas sample di collect.. maka mula.. dip the stick into the urine.. tunggu 30 saat.. ok aku mmg jaga time.. 30 seconds up.. ok place the cover, put it on the flat surface.. apa lagi.. sila sabar menanti..


while waiting.. ada la gambar hour glass ni blink blink.. ok.. this is soooo fun... xde la bosan sangatkan... serious aku seronok.. kagum tgk benda alah ni.. digital koooo.. sempat la amik gambar bagai.. untuk tatapan uols.. eh..ada ke org nk tgk.. ok utk tatapan aku.. esok2 dah 3 4 org anak aku. bleh la belek2 blog.. tgk kenangan lama.. hehe eh lambat plak 3 minit nih..

sekali bila aku terkelip mata.. sama terkelip ngn image hour glass tu.. bila aku bukak mata.. result kuar.. ce tgk
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
hahahha apa kes aku nk buat entry mcm lady verde yg sokmo bertitik2 kan.. haha ok la.. kasi tunjuk je la result..
.
.
.
eh ada lagi.. ok ok la... mau kasi tunjuk skang..

dang!!!! i'm not pregnant uols... fuhhh.. tamparan wanita sekejap.. i took me bout 10 min to compute this 2 words.. basically i have no idea which part of 'Not Pregnant' that i dun get it.. serious rasa sedih sangat..ok part yg x ngandung tu, aku mcm ok lagi la. cz the both of us bukan mcm put 150% effort.. so when the result came out negative tu mcm dah bleh agak.. yg mak sedih kan sangat tu, yg mak ni dah mcm tong drum dah.. and there is nothing i could do..

dah aku on cd belly dance exercise tu, mak aku dah jerit2 dah...hahah belly dance ko.. giler x agak2, ok la kan.. at the end of the session perut aku flat, aku bleh plak p tergelek2 kt depan laki aku.. hahahha. other that that, ni aku keje pakai heels 2 inci , ibu terchenta sudah bising.. and last week, i bought myself a pair of ballerina flat and a pair of heels (hahah..degil lagi tu).. dan sepanjang minggu lepas mmg pergi keje pakai flat je noks.. takut bagai kan.. adeh..

confirm aku pergi sign up gym skang.. jom. sapa mahu ikut saya g gym sila angkat kasut sukan...

p/s : org kata.. xpe.. xde rejeki barang kali.. buat masa ni hangpa p la enjoy berdua2an dulu.. tula. aku pun mahu berserunuk laki bini, esok dah ada anak...... lagi la seronok (of kos).. bak kata omputih, the more the merrier.. so for the time being i nk pergi enjoy my life yg x brapa nk marry-go-round ni..

26 comments:

yUmIe said...

mber aku hr 2 wt 2x cek gne pregnancy test yg bkn digital mcm ko.x ke 2 bru ade.then ble g klinik tuk cek,doc ckp xpreggy pon..mber aku slumber suh doc tue est sekali lg.sbb die rse something wrong somewhere.haha.but at last,slumber die tue adlh tpt.die mmg preggy pon..huhu..so no worries ye zaila..btl ckp ko.blm rezki lg:D..sabar ok..lps ni usha keras.put an effort for 150%..haha

thezaila said...

hahhaa.. tp yumie.. aku kompem xde lagi kot.. sbb semlama dah period.. tettttt.. haha anyhow that thanks for sharing ur fren's stroy.. =)

Mia-Ina said...

mcm2x perasaan kan zaila ble dh lps kahwin ni..moment utk mengandung tu yg msh dihitung...yela 1st time la katakan nk tau pregnant / not

shima said...

hihehe..cute jugak benda alah ni.ku dulu beli hak paling murah sajok..pasal takut -ve dowh..

amElyn said...

HAHA.suka noks cite kaw!!!
sebab sama, cuma ak takde lah guna pregnancy test.
aku dah menggemok neh!! 3 kehlohh kaww naik!! pastu bajet ada isi, padahal mmg dah boleh agak takde isi.
KAHKAHKAHH

hana yoriee said...

zaila..hana teringat kisah hana bila baca citer zaila..hrtu tgk muvee pi lah timbang berat pakai mesin gedabak tu kan..skali dia ckp hana 58kg! humangai..pnylah mencanak2 naik berat..tensen mak..

dlm masa kejadian, hana ni mcm2 lak ngidam..prosperity la..cikedis la..ape segala menda lah nak makan..pastu hubby ckp..ngidam mcm2 ni ada ape2 ke? kuikuikui..padahal baru kawen.. sekali beberapa hari kendian cik P tu dtg! hahaha..mengidam konon..ceit..nafsu serakah aje bak kata hubby..wakakakaka..=p

Reen Tart Nenas said...

zaila, semangat hoke baca nie. saye pun cam ala2 ingat preggy ari tu, pastu period. wakakaka takpe2, enjoy the moment. kenkdg kalau pk sgt, 'die' takmo lekat. hah, tu bdn naik tu pasal kuat makan! kuikuikui saye pun dh nek sekilo hoke.

Nad Nazira said...

kelakar la u zaila. takpe..belum lagi..nanti akan tibe masanye..kdg2 false alarm ni memang buat kite mcm saket jiwa je kan..


ape? belly dance! huh. sexy wooo. ;0

thezaila said...

mia ina--> harus perasaan ni bermain2.. saja tau suka bermain ngn perasaan i ni.. apa aku cakap ni.. ahahha

shima --> mmg!! tp masa beli tu.. budget peknen kan.. so konon nk seronok lebih.. skali -ve .. haha ..

amelyn --> sama kan..naik badan tu satu hal.. dalam xde isi satu hal.. menggunung harapan aku tau mek.. i mean kalau xde simtop tu, mcm ok la kan.

hana yorie --> saya pun mcm kamoo jugak.. siap tease diri sendiri.. padahal ahmad nisfu serakah je lebey..hahah

thezaila said...

reen --> "kenkdg kalau pk sgt, 'die' takmo lekat. " perkara ni pun ditakuti jugak.. haha .. i mmg suka cite eksited lebih..

nad --> ni mmg false habis.. tensi i.. jom g gym jom.. bely dance u.. muka jawa pekat.. ada hati nk dance mcm org arab.. hahaha

Khumaera Ismail said...

usaha lagi..chayok~!! =)

yUmIe said...

haha nvm..klu dh confirm cik P tue dtg,ko buleh berhunny bunny lg le tue mek:p..pssstt,aku ni yg blm kawen pn klu time nk bln mengambang tue mcm2 ngidam nk mkn or minum.tp slunye yg aku noticed,aku mst ngidam nk mnm coke..hahaha

adlyn833 said...

zaila,cite u sgt best.tapi i pun selalu dpt false alarm.dah kawin berat naik tu cam dh sinonim plak.hukhuk..xpe,insyaAllah ada rezeki baby nnti ye..

thezaila said...

khumaera --> chay yok chay yok...

yumie --> ni tgh berhunny bunny nih.. hahaha.. skang tgh mengidam muffin kenny rogers plak.. heheheh

adlyn --> tu la.. false alarm sangat menghampakan..ish ish ish..

aDieyZa said...

dear, zana pun dah banyak kali lalui apa yg zaila rasa ni.. dah 5 bln berturut2 rasa mcm pregnant tp belum rupanya.. stp kali wat test & negative, nangis..

nafsu makan menjadi2.. 5 bln kahwin naik 3 kg.. apakah??

tapi skrg ni dah xnak terlalu fikir sbb xnak terlalu stress.. nanti terus susah nak dpt.. tp dlm hati meronta2 nak fikir.. hihihi

Mawar misswateva said...

zaila, i angkat kasut sukannnnn!!!
nk ukit g gym.=D

thezaila said...

adieyza --> true.. tension kan.. sbb berat naik.. adeh..

mawar --> moh kita ke gym..

♥S@R@♥ said...

saya buat bnyk kali baru +ve...

yg pasti after 2 week delay period baru double line.. bila g klinik dr. suruh repeat after 2 weeks & just say possibility pregnant..

so now hobi baru buat upt..hehe tp beli yg murah je..

kalau nak pregnant kena pastikan berat badan xnaik mendadak n makan asid folik utk persedian pregnant.insyaAllah da rezeki nnt..

Hana said...

interesting la mende ni.. nnt bleh try..last month de dpt neg- gak.. hehe.. pkai yang konvensional je try.. huhu.. tapi memang pas kawen badan naik ke? kite pon cam badan naik je.. bdk2 opis ckp.. ko ni dh tembam pipi.. perut dh de isi ke :p bahagia sangat kot.. hahaha

farahfatihah said...

hahaha best2..aku duk guna yg line2 tu je...mula2 nak test xcited..tanda2 mengalahkan org pgnant, bila dah dapat result,terus hampa ko!!!! hahahah xsabo2 gamaknya aku ni..huhu xpe cuba next time

thezaila said...

sara --> tu la.. tp i da P dah.. confirm xde isi lagi.. huhuh

hana --> i think so too la badan naik.. bukan semua la.. tp most yg dah kawin.. serious kena jaga lebih..

farah --> mek.. mmg aku seksited meks.. dah par result hampa.. hahahah..

Xora said...

Zaila, saya faham perasaan kiciewa ittew. walau sebelum amik test, dah cakap kat diri, takpe, buat saja2 aje ni, tak taruh harapan pun. sekali bila keputusan negatif, tiba2 sedih *lempang diri sendiri. Pendek kata, kita tak boleh tipu diri sendiri kan? T.T apa2 pun, doa2kan yg baik2 sahaja utk kamu dan suami :)

.:Mrs. Engineer:. said...

chaiyok2...cube lg... :)

Atiqah Adnan said...

heheh semalam qah pergi watson nak beli laa ade juga yang clearblue ni tapi takut susah nak guna tak beli pun haha

thezaila said...

Xora --> yes xora.. konon mcm bleh terima kenyataan la kunun.. tp.. haremm.. so, lupa kan sahaja.. and move forward..

mrs engineer --> ganbate neh

atiqah--> senang je nk guna dier.. method dier tetap sama =) tp yg ni, bacaan dier sangat mudah dibaca.. hehehe

Miss Dilla said...

salam dear...

sebijik macam kes sy... after period awal bulan haritu, tetiba ja badan ni mcm tak selesa.. rs mcm senggugut,bloating,pening2 lalat,letih melampau and etc.. Diri sendiri dh mcm eksaited, eh ak peknen kot.. Smgt beli hcg strip yg murah test.. 4x and semua negative... tak puas hati, g beli clear blue. Sngt buat test pagi td. Alangkah malangnya nasib, result NOT PREGNANT.... sekarang ni tgh nebes tunggu period which is supposed in another 2-3 days.... oh btw, sy dh 5 bulan kahwin... mgkin tak habis enjoy lg dgn hubby kot, tu yg blum ada rezeki..huhu