Monday, September 20, 2010

Sneak Peak & Progress : Baju Nikah

Ola Comostas muchachass... though tied up with overload worklod (aaa amik.. overload tu), just wanna update on the progress.. baju nikah sudah siap masa sebelum puasa.. tp x buat pape pun lagi.. mmg p hantar tailor utk jahit je.. pastu tanya dier.. how much derang akan charge utk beading... kata nya depends on design bla bla.. alamak.. mcm mana nk budget kalau gitu jawapan nya.. i tanya kt depa.. for rm250 (250 je yg mampu), agak2 lebat x manik nya.. kata nya 250 hengget tu, x lebat.. kira mcm outline bunga2an itu je kaedah nya..


aisey... 250 just dapat manik tabur yg ala2 x brapa banyak manik nya.. nk bising2 pun x bleh.. apa aku igt senang ke nk jahit manik.. mmg la harga manik xde la mahal bebenor.. workmanship tu yg mahai.. so i decided to sew myself.. budget pro la konon kan.. ye la.. aku nk lebat2 manik nya.. mau makan ratusan ringgit, which not in my budget.. xpe... kalau hendak seribu daya, x hendak seribu dalih... maka... senseng lengan dan mulakan process menjahit.. jahit jahit jahit.. heheh

barang2 yg diperlukan

manik secukup rasa, bergantung pada warna baju anda ye puan2. i use round and cylinder beads. utk bilangan manik banyak ini.. satu jenis cost me rm19.50 je.. so 2 colour, hang darab 2 ye.. kalau nk beli manik, beli manik jepun ye.. mmg kilat2.. meletup la kira nya.. kalau manik korea tu.. mmg suram muram la baju jadi nya.. tips nih.. hehehhe


labuci pun ada.. utk menambah kemeriahan lip lap lip lap di baju anda.. sepekat sehengget.. murah kan??

chucky beads tidak dilupa.. mak diva.. harus mahu besar2.. i just can't settle for small one.. hahah.. terselah ke-diva-an.. harga manik ni.. depend on the size.. sekeping dalam 20sen - 40 sen.. ni yg size biasa2 la.. lagi besar, lagi mahal..

benang dan jarum, dilupa ngan.. ate mcm mana nk jahit kalau xde benang ngn jarum..
ok.. barang2 sume dah lengkap.. mula sesi menjahit.. one two jahit!!!!!!

lepas berhempas pulas... inilah hasil nya

taraaaaaa!! i just jahit kt bahagian bawah dress ni.. sikit kt tangan, dan sikit di bahagian dada.. idok le pulak teman jahit satu baju... kang silau mata tok kadi..hehhehe.. pardon me on the ke-tidak-kemas-an... this is my second attempt utk jahit manik kt baju.. percubaan kali pertama, telah kandas.. half way buat.. sudah give up.. tu pasal mama seram sejuk bila aku cakap aku nk jahit manik sendiri.. takut jadi seperti baju yg sama gak..

ok.. lepas dah jahit sendiri.. baru tau kenapa mahal sangat org charge utk jahit manik.. bukan senang woooo

24 comments:

Xora said...

heei! cantik mak diva ini!

marinahunny said...

cantik hoh! giler cantik..terel la zaila..

ANIeM said...

u are sooo talented la..huhu.. kalo la i setabah u kan best..hehe

Bai said...

gila tere! cantik! hehehe penah gak buat memang leceh. last2 bia je macam tu :P.

Nora a.k.a Aira said...

talented. cantik. nora sendiri pun xpandai buat :p

si kecil said...

nak amik upah tak? haha..cantik!

hana yoriee said...

walauweyh...cun seyh!! mmg tabik spring lah ngan zaila..hana nye veil DIY ntah bila nak mula ops nye ntah..hahaha..

Mawar misswateva said...

meriah baju u zaila!
cantikkkk...i da rase da juling2 bijik mata nk siapkan jahit manik ni..=)

thezaila said...

xora --> terima kasih cik xora.. mak diva dah kembang kuncup dah nih.. huhuhhu... lama lagi je kan babe.. ketaq kepala lutut dah ni nk siap kan..

marinahunny --> thanks.. tp x terror mana.. stil senget benget..

aniem --> i try and error.. dulu pernah g belajar... xde la terror nyah.. perkataan 'terror' tu, hebat sangat.. takut mak..

bai --> thanks bai.. tu la.. my first baju yg i buat beading tu, terbekanglai sampai la.. ni sabib baju nikah.. nk pakai urgent.. pulun gak la..

nora --> zaila minat benda2 mcm ni... tu yg pulun buat gak.. kalau x minat.. mmg x jadi la jawab nya..

si kecil --> upah ?? oo tidak la u.. mata dah naik juling nih.. tp kalau terdesak sangat, bleh la tolong jadi bidan terjun.. kekke

hana --> hana.. pattern ni curik dari mixora punya design.. hari tu masa pergi cari baju.. zaila dok perhati design dier.. kui kui kui.. kak ina, jgn marah.. hehhe

mawar --> mmg u.. nasib la yg ni ada mcm kena kira kira nk jahit nya.. 3 silinder 3 round.. kalau buat manik tabur.. mmg bertabur biji mata nk siap kan nya.. :P

Shakina Farhan said...

wah..pandainye zaila..tepuk3..mst sungguh tekun..

Cik Atun yang Banyak Nama said...

wah, cantik!!! pandai wat design... ^^ chunky beads tu mmg vogue habis la~

Diebalychouzz said...

cantiklah bunga-bunga cinta di baju u tu.. (^_^) i like...

mysarah said...

utk seorang yg amatur, i can give u 5 star la dear!

Hana said...

chanteq sgt :) dh siap mesti lagik cun

thezaila said...

shakinah farhana --> tepuk dahi .. hehehhe.. 2 hari sebelum raya, dok tercongok menghadap baju tu.. nasib mak cik mak cik x jengil mata sbb x tolong derang masak.. kantoi..

cik aton --> chuncky beads are my fav!! =D


Diebalychouzz --> bunga bunga berpinar.. terjegil habis mata nk siap sekuntum tu.. berchenta dibuat nya..

mysarah --> wow 5 bintang.. mak sooka... =)

hana --> xde la cun mcm lynda rahim punya beading.. cuma tambah seri sikit je.. =)


d

ElyaElmo said...

zaila...sy sgt jeless okk!!!~
pas u kawen...tlh jahit beading tuk i plak k..ha3

fash said...

gler kagum!
(: u're so talented
jeles jeles hee

Reen Tart Nenas said...

masyallah! hebat nyer jahit sendiri! kagum hoke :)

thezaila said...

elya --> jgn jeles, i x pro lagi.. meh blajar sama2..

fash --> thanks...jgn jeles.. nnt kita blajar jahit sesama ek.. x susah sangat.. janji minat =)

reen --> jgn kata gitu.. takut dgr.. jahit utk pakai sendiri, bole la. nk jahit utk org, x berani llagi..

♥ balkidz_hunny ♥ said...

halllahhh...canteknye dear..
ok la tue dari abis ratusan nak tempah manik je semata :)
i pun terasa nak jahit beads kat baju sendiri..hihi..
ehh..u pegi wedding nawal kan?
jumpe kat sane..

rose said...

cantik!!!

mantap la..pas ni ley mntk tlg jahitkan la..hehe..

jahit manik ni nmpk senang tp renyah..sy nyer baju raya thn ni pn x siap gara2 jahit manik..hahaha..konon2 nk jd diva nyer pasal..hik3

Moose said...

wow, cantik!!

klo i jahit sure manik tu jadi lurus je takde bunga2. haha

thezaila said...

hanny_balkidz --> babe... jahit sendiri adalah penjimatan bijak.. hehhe

rose --> thanks rose... i ada baju yg tgh dijahit.. tp x siap2.. sbb renyah sangat + malas..

moose --> thanks moose..ni pun dah lama i tilik2 jahitan manik kt baju pengantin.. kalau idea sindir.. sure jadi lurus2 jugak.. hhehe

twentytujuheleven said...

cantiknye...manik 2....dah siap nnti mesti lagi cantik kan.....

bgus awk pandai jahit tak yah nak tempah..jimat