Tuesday, September 21, 2010

Mesti baca utk bakal mummy and daddy


ok.. remeber my previous entry pasal supplement for parents-to-be kan... ok. i did some Justify Fullreading.. x banyak mana pun.. for u guys yg start nk men-google and don't know where to start, probably bleh try search prematal formula..ok, i'm gonna write in layman term la ek.. xde la busan sangat nk baca kan..


semua nk jadi parents kan.. x kisah la mahu cahaya mata di awal perkahwinan atau sebaliknya, yg pasti mmg nk ada cahaya mata.. dan semesti nya sihat tubuh badan dan cerdas akal fikiran kan.. kalau kurang bijak.. nnt bila tiba hari nk amik report card, mak suruh ayah, ayah suruh mak..muhahahhaa.. JK

maternal nutrion sebelum dan semasa mengandung, akan menentukan kesihatan ibu mengandung dan jugak baby yg dikandungkan itu..

saya beli suplement tu dari GNC, tp anda semua bleh beli dari mana2 pengeluar vitamin.. tp buat sikit research dulu ya..

asid folik
pada awal kehamilan, sangat bagus kalau kita amik asid folik ni kerana pada ketika inilah organ bayi dan saraf tunjang nya akan mula terbentuk.
pengambilan asid folik yg secukupnya boleh mengurangkan risiko birth defects of the brain and spinal cord (x tau nk translate..hahah).. kira nya kekurangan asid folik akan menggangugugak pembetukan sel dan dan organ la kira nya.. pastu ada kawan bagi tips, kalau mcm susah dapat baby kan, perkara pertama utk try out, cuba amik asid folik ni.. sumber asid folik, sayar berdaun hijau..

Iron / besi
ni bukan iron man, walaupun mungkin ada sesetengoh mom2be sgt drooling tgk mr stark tu.. huhuhu.. besi atau ferum, boleh didapati dari makan hati.. bukan makan hati yg duka lara tu ye.. besi, bagus utk menyokong keperluan plasenta (dalam bahasa pasar kita, tali pusat, kot..) lepas tu, kalau bagus utk pembentukan sel darah... sbb masa pregnant kan, mother's blood volume increases sbb utk membekalkan oksigen ke seluruh tubuh si ibu dan juga utk bayi.. kamukan dua mempunyai jasad lain dalam tummy kamu... miracle kan?
list makanan dgn sumber besi

calcium & bone health
aa.. pemgambil susu sangat penting ye ibu2.. sebabnya, kandungan akan menyerap kalsium dari ibu nya, terumata pada trisemester ketiga.. kerana pembentukkan tulang janin sudah bermula.. maka sangat penting utk minum susu..kalau x lalu nk minum susu, cuba cari alternatif lain, seperti menggigit stalagmit..muhahaha.. jgn korang buat perangai ye.. bleh ganti susu dgn soya.. bila baca fact ni kan, baru teringat, sorang kawan aku dulu pernah cerita, mak dier akan patah gigi satu batang utk setiap anak yg dikandungkan.. and it make sense to me, kenapa gigi patah bila mengandung.. kalau korang x nk paka gigi palsu, sila minum susu... muhahha.. takut x..? aku takut..


ni adalah 3 element penting dalam pemakanan bagi ibu mengandung atau wanita yg plan utk mengandung.. untuk info yg lelain.. meh kita google n cari reramai n share kn ngn bloggers lain.. better amik 1 or 2 months before kawin, sbb ramai gak b2b yg murah dan dicepatkan rezeki utk dapat baby.. kalau x dpt rite after kawin pun xpe.. at least u guys dah prepare kan.. better be save dan sorry.. betul x..?


6 comments:

farahfatihah said...

agak2 kat farmasi biasa ada jual x?

hana yoriee said...

baguslah zaila ni..hehe..hana yg belajar nutrition ni pun blom start praktik utk ambil prenatal supplement..coz, kitorg nutritionist ni ada ethics yg kena patuhi..huhu..kalo boleh no supplements if we can take it naturally from foods. sbb certain supplement do have side effects. tapi yg 3 elemen yg zaila terangkan tu semua fakta yg betul. coz mommy to be punya Recommended Nutrient Intake (RNI) setiap nutrien melebihi keperluan dos org normal. So, kalau tak dapat dr sumber makanan, mereka mmg kena ambil dr supplement.. =)

thezaila said...

farah fatihah --> rasa nya ada.. ce tanya kt derang supplement utk preggers..

hana yorie --> wow kamoo ada ethics utk tidak amik supplement... ngeee.. jika saya disabitkan dgn ethic ni.. mmg confirm i x bleh fulfill.. dah la x makan buah2an lansung.. kalau nk harap kan nutrient from food solely, mmg zaila x bleh buat.. serious mak x bleh ikut noks.. =(

`BaHa` said...

ehem ehem.. tak sabar mak nak tgk ko membuyong nyah.. auwww

thezaila said...

huhuhu... aku pun x sabar.. thanks for the tips and stuff for pre natal thingy.. =)

~Yun~ said...

hi zaila..nk tnye yg GNC supplement tu ader ke kat pharmacy,how much does it cost?i try nk concieve blk after misscarriage last month,mayb i shud try dis supplement beside folic acid.. =)