Thursday, August 26, 2010

Tips utk pergi ke kedai pencetakan..

Hi isu bengang saya telah mendapat perhatian b2b dan pembaca yg lain..daku terharu apabila ada juga teman2 siber sama2 terasa penderitaan yg daku alami.. terasa disayangi.. ooohhh*ok.. rasa nk sepak diri sendiri*..

true.. the whole chaos, started when the ME gave insufficient info and i did the other thing. ok not that i did the whole different thing, tp lain sikit la.. memula masa aku pergi satu company kad kawin ni, nk bertanyakan pasal nk print kekotak ni, she did mention this and that.. apa yg perlua buat.. cth nya.. buat setiap 'design' dalam layer yg berbeza.. jgn buat sekeping mcm tu.. pardon me on the terms as i' not from designing background.. hancussss.. huhuhu.. x sangka plak yg ME ni x bagi tau pape pun.. salah ME tu sbb x brief to me, and salah i x request nk bertanya pada in-house designer..

ok anyway.. one lesson learn and unfortunately, i have to learn it the hard way.. lucky we have Cik Rubina Yunal, yg memberikan segala tips perihal print/design whatsoever.. thanks babe.. !!!! ini tips fresh from the designer itself. if u all pergi ke link Rubina ni, byk giler blog nya. and she is one hell of designer.. kenapa kita x ketemu dari mula lagi.. mmg tabik spring pada org yg pandai seni2 nih..

ok this is what she said in the comment column. i paste kt sini ek.. senang uols boleh baca.. kot ada yg x bukak comment tu kan.. trust me, mmg berguna ok comment dier.. cepat tepuk tangan pada Cik Rubina ni *adakah aku sedang membodek sekarang.. hahahaha*

her first comment

Im a freelance designer cum printing agent, also a b2b, dah lebih 2 tahun berniaga sendiri home-based. So basically pd org yg bekerja dlm field ni bila kita ckp "artwork", we refer to as design yg raw.. from scratch, bukan design yg dah siap as a product. Di situ silapnya staff yg suruh bagi "artwork" tu tadi sbb dia tak explain and doublecheck dgn u artwork yg mcm mana maksudnye. Mmg silap, especially knowing that you're ordering something yg require dimensional punya layout. Dia pun patut prepare contoh2 layout for boxes so bila client dtg, dua2 pun faham artwork yg mcm mana perlu disediakan. So it's not entirely your fault.

I'd normally ask my clients if they have an artwork ready, as in dalam bentuk file illustrator or photoshop before we agreed on anything, and selalunya kalau diorang bitau cuma ada sample atau jpeg file yg mmg takleh nak ubah apa2.. then i faham la kena buat balik design from scratch. So I akan bgtau dia yg this project will require me or them to do the design semula and inform kalau kena re-design balik it will cost them this much this much. Jadi takde misunderstanding kat situ.

Jap lg I share some tips in dealing with the printing company ok?


her second comment plus the tips

As promised, kita sume boleh amik iktibar dari pengalaman u ni dan sebagai peringatan yang bagus utk semua b2b yg ada plan nak gi tempah apa2 yg require printing, these are the things you can do to make the project easier for both sides:-

1. Make sure u bwk sample produk yg dah siap, bwk design yg u dah sketch sendiri tak kira mcm mana rupa sekalipun, tau berapa banyak nak order dan finishing mcm mana yg u nak(glossy ke, matte ke, nak ada hot-stamping kaler gold ke etc). Kalau takde sample, then u terpaksa la refer to whatever samples they have. Part yg ni sometimes kena redha je sbb every company ada limitation masing2.. some in machineries, some in materials.. kita tatau kan.

2. Bila dia tanya ada ARTWORK atau tak, it's wise for us as a client to ask them artwork yg mcm mana yg dia maksudkan. Biasala sometimes bukan designer yg duduk layan u isn't it? Yg duduk bg quotation ni kekadang org yg dtg dr background marketing or business, bab technical jarang ada yg nak amik tau sgt so they would use the terms yg diorang biasa dgr dan sebut. And, we have to also remember that most of the time diorang ni ada jugak liase dgn customer di kalangan graphic designers dari luar so bila diorang tanya pasal artwork dgn designer, there's a mutual understanding there.

3. Utk yg lain, never assume artwork tu adalah finished product atau layout dlm bentuk MS Word or paint. Printing cuma boleh accept files in illustrator format (*.ai), PDF, JPEG/TIFF, dan photoshop file (*.psd) Kalau u tak pasti, then explain kat dia u cuma ada design yg mcm ni mcm ni,is that the artwork they're referring to? Lg elok sebagai customer kita yg asak dia soalan2 mcm ni. Jangan cpt je ckp dah ada artwork because pemahaman term artwork antara dia sbg org printing dgn kita sbg client mmg berbeza.

4. Prepare soalan2 yg penting, jot down so u tak lupa nak tanya then dah susah payah nk follow up blk. Things are crazy di mana-mana printing company pun, walaupun kedai tu kecik. Trust me on this one. It's quite hard to please everybody in this business, just as hard as we want to please everybody else in our wedding preps.

4. It's okay to check with them regarding the project progress walaupun kena bambu diorang hari-hari. Designer or service provider yg baik will always inform u first and stick with the deadline, but then kita sendiri takleh expect perfection dlm hal ni :) It takes two to tango. Afterall it's your money, u ada hak utk tau ape progress so far. But im not saying that customer is always right. Im truly against this sick believe. To me, nobody is right eventho you're the one with money in the pocket. But as a service provider I should be able suggest what's best for you and your budget, and offer you the best that you deserve.

5. Again, remember ARTWORK and SAMPLE are two different things when ur dealing one-to-one with the printing company. Always check with them and never make assumptions to avoid future problems mcm ni. Always come prepared and without an empty mind, because bila kita dtg dlm keadaan tak ready mesti byk benda kita lupa n amik sambil lewa

So sis Zaila, and all you beautiful B2Bs, maybe boleh take note on little things like this ok? Kebetulan sy sendiri pun nk jadi bride jugak so I really know how you'd feel when thing goes wrong like this. Im thankful that i'm a designer so bebenda mcm ni dipermudahkan Allah for me. But I sure have hiccups for other things. What can I say, win some.. lose some.

Happy preparing for your big day and mintak ampun maaf kalau ada tersalah kata. Happy fasting :)

p.s. It's not easy being a designer yg kena deal dgn benda2 yg very subjective dan sentiasa berubah. Designing is not as easy as maths, 2+2=4. It can be 2+2=1.. bila tgk blk bleh dpt 2, 3, 5 etc. Sebab bila org dtg tgk benda tu 2-3 kali, boleh jd rambang mata sbb fikir nak semua benda cantik and as perfect as it can be. But nothing in this world is perfect except for our Lord.

xoxo
Rubina

thanks ya..

ok. jika sebelum ni uols, including myself x tau nk tanya apa bila jumpa designer kan... so ini adalah tips tips nya.. kalau korang jumpa designer yg ringan mulut tanya kita satu2, untung la ko.. kalau x, harus print tips2 ni masa bawa jumpa derang..

7 comments:

hana yoriee said...

waaahhh..panjang gitew tipsnye..mmg kena print ler tips ni kalo nak deal ngan printing comp..hehehe

Nora a.k.a Aira said...

good information. nora dah taked noted for future reference =) thanks zaila and rubina yunal =)

ZARA said...

good tips zaila and rubina!!!!

thezaila said...

hana --> tu la.. fresh from the designer kan, harus she bagi tips from A to Z.. credit to Rubina

Nara --> thanks to rubina, i x buat pape.. cuma post jek.

zara --> thansk to rubina too!!!

kay kamal said...

same case happened to me n cz of dat i had to learn corelDraw and Adobe Ilustrator application..leceh tol

ElyaElmo said...

amboiiii pjg nye tipsss nyee.....hu3..
takot gakk terjadi kat diri sndiri nnt...:-s

Rubina Yunal said...

Salam sis

Wow thank you for posting this up and for all the kind words :) Kita ikhlas nak tolong sesama b2b je. Hopefully boleh dimanfaatkan semua.

Thanks again sis. Happy preparing for your big day and I pray that you'll have a smooth event and may Allah protect you & your loved ones from being harm and harmful to others, ameen.

p.s. InsyaAllah next year i akan start buat blogshop khas for wedding/event stationeries and exclusive handmade gifts. Will definitely keep you updated once things are official :)

xoxo
Rubina
rubinayunal@yahoo.com
rubinayunal-portfolios.blogspot.com