Thursday, August 12, 2010

Tips utk b2b hari ini

nak jugak2 tulis pasal kawin mawin kan..

Yang mahal x semuanya cantik
yang murah x semuanya cikai!

siapa kata kita kena berbelanjan banyak utk benda ya bagus.. TIDAK semua yg mahal itu terbaik dan TIDAK semua yg murah itu x berkualiti.

trust me.. i ada jumpa a few vendor yg harga nya tidak akan menyebabkan anda makan meggi selepas kawin, tp hasil nya mantop..

19 comments:

syanaim said...

::kan..nasya pun sama..makin dkat ni makin pikir apa jd lps kawen..biar berjimat slagi boleh..:)..::

Nora a.k.a Aira said...

saya sokong !!!!!!! kalo sapa2 ada info share la vendor murah n good kualiti =)

Cik Belle said...

saya setuju! hehe.. now, share please vendor tersebut! hehee..

wanna said...

saye sangat2 setuju..!! =)

Xora said...

saya setuju jika kamu kongsi list vendor tu :p

mysarah said...

setuju! vendor apa tu zaila? (nak jugak menyibuk)

ZARA said...

of course laling. siapa pulok nak makan maggie lepas kahwin kan? hehehe...

kalau mampu beli lah Christian Louboutin. dah tau diri itu bukan siti nurhaliza, beli Aldo cukup lah... hahaha

thezaila said...

syanaim --> yg mana boleh jimat.. kita jimat.. jom jimat..

nora --> saya setuju.. sapa ada vendor yg lebih murah.. sudi sudi kan share..

cik belle --> baik lah.. tp finding saya mungkin x setanding ngn anda2 semua..

wana --> baik wana

xora --> boleh xora.. tp rasa nya u dah book semua dah..

mysarah --> sure.. yg mana saya tau.. saya akan list kan

zara --> yup .. betul.. setuju.. nan ado i nk beli christian louboutin mahupun christian lacroix..

thezaila said...

ok.. this is a few yg saya tau..

for baju pengantin
===================
1. mixora
harus letak ni dulu.sooka.. sbb ala2 man kajang. the last time i went there, utk rental baju, 980 mcm tu.. pastu first rental starts 1.4++ which i find its very purse friendly..

2. nana bridal
ni pun ok gak.. baju nya amik man kajang..sorry ye kalau ada yg x berapa sooka design man kajang.. mak sooka..maka hasil pencarian adalah sebegituan rental baju 1.2k.. i rasa ok and affordable. sbb rata2 charge 1.8k utk sepasang. kalau nk amik 2 pasang.. the 2nd baju she charge 900 mcm tu.. nana quot 3.5k skali ngn pelamin, masa i tanya tu..

3. butik pengantin RS.
hari tu masa pergi kerja kawin kt jalan conlay tu.. sangat sooka baju mereka.. fully beaded..hehe.. sorry i mmg OTT sikit, maka sooka yg fully beaded. ada few yg saya sooka.. bila tgk kt site butik RS ni, mmg mcm x impressive site nya n cara presentaion nya.. tp masa kt sana mmg meletop.. terpikir nk amik n masa reception nk buat tukar2 baju sanding.. over x mak...

ni yg i tau, yg mana baju2 sanding adalah bawah harga 1k..

mereka punya baju mmg cantik.. tp uols jgn la nk feeling ala2 LRKL kan.. kikikiki...

farahfatihah said...

betul betul betul....yg penting pandai survey!

thezaila said...

harga tersebut adalah pada ketika baju hunt oleh saya 3 bulan lepas.. utk harga lebih tepat.. sila jumpa mereka ini ya.. =)

azie said...

I baru pergi ke RUMAH KEBAYA,ala yg kat usj tu,masa i pergi ada promosi,harganya i rasa memang murah la..tp waktu promosi la..ada 1 baju tu,french lace,dari rm3k ++ normal... sekarang dia offer 1.5k je... dan baju yg banyak manik,ada yang rm600-900 je untuk sepasang.. i mmg puashati la... owner dia pun baik..hehehe.. try la pegi sana... tak rugi uols.. dapat baju murah tapi dari fashion designer...

kay kamal said...

btul2..agree cmpletely

♥♥ eija ♥♥ said...

ermmm kena belajar banyak dengan ila nie hehe...
bagus nyer mcm yang ila cakap tuuu...
harap2 dapat jumpa yang ila cakap kan tuuu

hana yoriee said...

zaila..hana setuju sgt2! haha..(sbb vendor kite sama) apekah..mesti lah setuju..hehe..

Yanie said...

Zaila, I pun sama , cari yang budget and pocket friendly, tapi yang nampak cantik... Sebab tak semua yang murah tuh adalah cikai and tak semua yang mahal tuh adalah bagus. Kadang2 nama je. I sangat suka kalau vendor yang dah terkenal, famous tapi tak sombong, layan orang dengan baik eventhough kita nak bagi bisness kecik je.. Ada sesetengah vendor setakat home based tapi, feeling kalah yang meletop2 ni.. Apalah salah friendly sikit. People love ur artworks, and kalau u are friendly, mesti business u boleh mantap nye. Pasal nak meet customer demand tuh lain cerita la. Customer banyak ragam. Tapi kalau PR u bagus. Even customer yang tak puas hati pun tak akan banya huhanye. Correct or not? And this business dia punye marketing is from words of mouth je... Charge mahal2 tapi hasil tak best pun tidak patut jugak... Hehe.

Sorry Zaila, just sharing with the rest.

thezaila said...

azie --> actually i've been there.. and i'm one of rumah kebaya fan since last year... but the thing is... baju yg i sooka x muat.. mak gomoks uols.. =(

kay kamal --> kan... alah membeli, menang memakai.. dok gitu.

eija --> ce try survey.. mmg ada yg berbaloi2..


hana yorie --> harus u setuju.. kalau x.. kena panah petir u nnt.. heheh

yanie --> well said.. PR is the most vital thing..i pernah g jumpa satu vendor ni.. mmg i xde mood gegila.. sbb demam.. i ikut my mom.. tp PR dier bagus, end i mcm excited plak dalam discussion tu.. deman pun x terasa..

Sya Sakura said...

sgt setuju dgn anda! Yg penting kite kene pandai cari kan? For me, i think paling penting ialah PR mesti kene best.. coz kalau kerek2 ni, cm susah je nk deal and wat sakit ati je nanti..

Pastu mestilah carik yg dlm bajet ke kan? Kalau pas kawin makan biskut je mesti sedih la pulak.. so marilah kita carik yg tak bakal membuat poket mengecut.. heheh..

bitsANDpieces said...

sangat setuju zaila!!!