Friday, August 20, 2010

Mitos atau Fakta : Adik beradik x boleh kahwin pada tahun yg sama

Mitos atau Fakta : Adik beradik x boleh kahwin sama..

to honest.. mmg seumur hidup aku x pernah dgr pasal ni.. until 2 3 org kawan aku mengutarakan perkara ini..

emmmm

alasan kenapa xboleh adik beradik kahwin sama tahun.. katanya sbb takut nnt salah satu pasangan bercerai!!! aaa takut x...? aku?? cuak la seposeng..

ada sesiapa tahu dari mana datang nya 'kata-kata' ini.. ada dalil mengatakan sedemikian ke.. ada ke tertulis dalam kitab.. please.. sila beritahu (motif sekarang baru aku nk tanya..?? muhahaha)

ok .. seperti yg diketahui umum (umum la sangat.. ko budget ko selebriti ke nyah??), this coming october, my parents have reasons to be over the moon.. sbb 2-2 anaknya akan menamatkan zaman solo dgn pasangan pilihan masing2.. bila kami adik beradik cakap nk kawin sekali.. mereka x kata pape pun..

tp kan.. bila cakap kt jiran, mak cik mak cik, ada gak berkata "Adik beradik x elok kahwin pada tahun yg sama.. nnt salah seorang cerai!!"

now u tell me.. harus ke aku maki org yg berkata begini.. aku baru cakap yg we all nk kahwin.. kad pun belum dapat lagi... bunga telur pun x buat lagi. korang dah doa yg bukan2.. ye la.. cakap2 kan tu satu doa..

tp betul ke.. kalau adik beradik kahwin sama tahun akan cerai.. mungkin jugak.. tp bukan sebab hukum-yg-dicipta-sendiri, maka korang cerai.. tp sebab mulut puaka uols yg dok ulang2 cakap benda ni.. perkara yg dicakapakan banyak2 kali.. kan, dah jadi satu doa...

nasib la mak pak aku tidak berfikiran sebegini... tp uols.. kalau ada parents yg berpendapat begini.. baik diikutkan aje.. sbb, x elok ingkar kata org tua.. tup tup tup.. perkara yg paling tidak disukai Allah berlaku.. bukan sbb cakap2 org tu betul.. tp sbb derhaka pada yg tua...

kepada org2 yg suka berkata2 adik beradik x boleh kahwn tahun sama, bawak2 la kan berenti dari berkata demikian.. ramai je yg kita tgk org bercerai berai walaupun derang kawin sorang2 (means bukan satu tahun ngn adik bradik yg lain).. Abby n Norman, Nurul n Ajai, Atilia n laki dier, to name a few.. adakah mereka ini kahwin satu tahun ngn other siblings.. motif bagi contoh para artis... muhahaha.. kan aku cakap jiran sebelah aku bercerai, uols x kenal kan.. =p

aku pun x berani nk mendabik dada.. kami akan bahagia selama2.. ala2 cerita fairy tales.. happily ever after kaedahnya.. siapalah aku utk meramal masa akan datang.. tp aku sentiasa buat yg terbaik dan mengharapkan yg terbaik. terima segala yg mendatang.. itu semua ketentuan-Nya.. siapa lah aku untuk menidakkannya..

p/s : bukankah lebih baik kamoo mendoakan yg baik2 bagi kedua bakal raja sehari ... tak pun bagi la tips2 yg mengekalkan keharmonian rmh tangga.. bukan lah bagi org cuak terhadap andaian2 yg belom terbukti dari segi saintifik...

p/s/s : kengkawan aku x sabar nk jumpa korang petang karang..

22 comments:

Bai said...

mcm saya org ckp panas lak. hehehe mana satu ntah. tp seeloknya berdoalah yang baik-baik je kan?

nurulfive said...

takde makne.
mitos semata.
jgn percaya..ramai dh kawen serentak, same thn..mcm2 lagik.

doa2 yg elok2.
kata2 tuh satu doa. biarkan aje dorang dgn labu2nya..
opss...zaman skang kawen serentak sbb boley jimat budget...banyakkk ye!

farahfatihah said...

ishh jgn percayalah..dalam al-quran xda pun kata mcm tu...apa2 pun kesejahteraan perkahwinan tu terletak pada kita...harus ada toleransi dll...

alia said...

huhu.... i rase mulut org tu telebey insurans la.... ni pon lebey kurang post xora smlm (cik bedah).... huhuhu.... jodoh, petemuan, ajal maut sume di tangan Allah.... kite perlu berdoa dan percaya terhadapNYA.

Zariza said...

ada yg percaya ada yg tak..

benda ni terjadi pada za sendiri..adik tunang kawen awal tahun ari tu..1431 hijrah..n kitaorg plan nak kawen dlm tahun yg sama...1431 hijrah..tp bakal mak mentua x kasi..dia suh buat 1432 Hijrah..tu yg kami terpaksa wat bulan 12..

katanya panas..x elok

Miss Byo said...

tu la zaila...aku pon penah dgr gak camtu..tapi semua tu ketentuan Allah..jodoh sume tu di tangan-Nya kan...

Amalina said...

i am definitley sure takde dalil or hadis yg ckp adik beradik x bleh kawen dlm satu tahun..

and my beloved sisters, pls pls pls jgn percaye..because it can be considered as syirik..kindly refer to some ustaz's blog (my fav is blog ustaz zaharuddin)

orang2 tua mmg selalu ade petua dan pantang larang dari zaman tok nenek moyang seperti tangan gatal tandanya duit nak masuk.. believe me or not, it can be syirik if kite percaye

wallahualam.

Sya Sakura said...

A'ah.. ms kitorang plan2 nk kawin dulu, mak dia pesan kat dia yg ayah dia x boleh anak kawin dlm tahun yg sama..
Tapi sy xtaula sebab ape.. bila tanye encik bf, dia kata ayah dia jawa so maybe tu adat jawa kot?
Tapi kitorang fikir2 and justify maybe sbb kalau ade 2 majlis dlm thn yg sama.. and kebetulan ms majlis kita nanti, tetamu ade jemputan lain, maybe diorg x dtg majlis kita coz dh dtg majlis sblum tu.. heheh..

Nora a.k.a Aira said...

Aish, ni first time nora dengar. tak pernah dengar pun lg. For me, itu semua ketentuan Allah. takda yang benar selainNya =). dont believe it =)

`BaHa` said...

Mula2 tanya kat mak cik tu, tak boleh kawen tahun sama tu.. tahun ikut kalendar mane; kalendar islam? cina? omputeh?

lepas tu tanye die lagi, nora danish tu bercerai sebab kawen sama tahun dgn kakak dia ke dengan adik dia ke abang dia ke.

kalaupun ada yang kawen sama tahun n bercerai, kebetulan la sangat2. ramai pulak yang bercerai bukan sebab tu kan, and ramai la pulak yg kawen sama tahun alhamdulillah masih bersama.

kenapa mak emosi?? hehe u tau la kan nyah.. ;p

.: an :. said...

salam

takde dalil Quran / hadis ttg isu ni. mgkn lebih pada adat/pantang larang yg dicipta manusia.. bgus gak zaila wat entri ni. an br terfikir... sb asalnya kami merancang nak kahwin dlm thn ni.tp kluarga en. tunang mintak tunda... sb abang en. tunang br kawen. jd... nak mengelakkan situasi wujudnya cik bedah (tgk entri dlm blog xora) 'rasanya baru rewang/bekwoh rumah si polan, ni dah ade kenduri lagi???' ade pape ke ni? wuh~ nak ngelak ayat2 laser ni... maka mengalahla kami... huhu.. tunda awal thn dpn, insyaallah...

xpelah... tgk dr sudut positif. gunakan ms ni utk wat persiapan sebaiknya, insyaallah =D

danella dien said...

Orang tua2 memang berpegang kepada pantang larang kerana mereka pernah mengalami atau melihatnya berulang kali. Sebab itu dijadikan nasihat utk cucu mereka.Kalau boleh dielakkan, elakkan la..pesanan org tua.
Kisah benar 1-Adik beradik kawin pada tahun Hijrah yang sama.Tapi yang kakak bercerai mati dan adik bercerai hidup.
Kisah benar 2-Si kakak bercerai hidup dengan suaminya. Si adik bahagia bersama.
Tapi, ada juga kes yang kedua-duanya masih bahagia bersama.
Jodoh di tangan Tuhan. Kita manusia hanya mampu merancang.

masmOna said...

haah lah, ni fes time i dengar pasal nih. tayah percaya lah u. kalau Allah dah takdirkan kita mmg akan bahagia dengan suami / keluarga kita insyaAllah everything will be ok.

harzharun said...

ishk....nape la mulut org busuk kan....xreti jg hati org lain lgsung....men sedap je...

u xyah peduli tu semua dear...kawen kan nak bina masjid....ada ke kg ni buat masjid serentak dgn kg sebelah, tiba2 salah satu masjid runtuh?..fikir2kan dan selamat beramal..heee

thezaila said...

Bai --> ooo panas ek.. i dgr org kata cerai.. sapa x takut dgr perkataan 'cerai' kan.. harus la i hangin bila mereka kata begitu.

nurulfive --> i pun rasa mmg xde.. tp kot la ada org yg tau, tp i x tau.. aaa agak jimat la.. lagi pun kalau nk buat asing2.. my bro n i.. selang beberapa bulan je pun.. plus my bro pun xmo nk sanding2 ni katanya.. just nk cakap yg derang dah nikah.. dier rather jadi penanggah n tolong bawakan org ke tempat makan.. tp of cz mak i x bagi =)

farah fatihah --> couldn'y agree more!!!

alia --> tu la mmg terlibih insurance kot.. i nk je cili2 mulut kak nam tu..

zariza --> derang ni mmg suka kan mcm tu.. nasib baik la bleh manipulate date tu..


miss bayo --> jodoh pertemuan, ajal maut di tangan Allah..


Amalina --> itu la.. i xde nk percaya.. kena cakap dgn cara yg baik.. takut ter over menutur kata, x baik jadinya..

thezaila said...

Sya --> my dad pun jawa.. tp nasib la dier xde nk utarakan pasal ni.. yg u cakap tu.. make sense jugak.. maybe ini sbb nya kot.. tp org tua2 dulu, dgn cakap2 perkara begini lah utk mengelak perkara tu daripada berlaku.. tp cara tu salah sebenarnya..

Nora --> i pun x pernah dgr sebelum2 ni.. tp setahun lebih kebelakangan ni.. saat plan nk kawin skali. maka ter-tahu lah akan perkara ini.. plus a few of my fren pn facing the same issue..


baha --> aa tu la nyah.. mak dah cakap dah perumpamaan nora danish tu.. mak juga telah senarai kan beberapa artis lain... ada sorang kawan aku tu, SIL dier dah potong jalan.. tension la .. terus tunjuk perasaan.. buat 2 Jan..

mak tau kenapa u emosi ...

an --> quote : 'rasanya baru rewang/bekwoh rumah si polan, ni dah ade kenduri lagi???' ade pape ke ni?

wahhh.. ini paling tak tahan.. serious i x terpk pun nk tanya soklan mcm tu.. gila ligat kak nam bedah ni punya akal ek.. sampai ke situ plak..

thezaila said...

danella --> org tua2 kan suka percaya benda2 macam ni.. sbb zaman dulu, pegangan agama pun x brapa kuat sangat.. my mom told me..masa kt sekolah dier dulu uztazah pg sekolah pakai tudung nampak jambul..

melalui pemerhatian depa, kenapa derang x cakap.. jgn kawin, nnt cerai.. sbb ramai yg cerai walaupun x kawin dgn adik bradik
lain yg sama tahun... jgn marah ek.. just my 2 cent.


masmona --> takoot tau dgn patang larang ni.. yg mana baik i amik.. =)

harzharun --> tu la.. i xmo ikut ni..kang jatuh syirik plak.. tp if anything happen in future.. adalah sbb kita manusia... mungkin ada la pape yg i buat mengguris hati sebelah pihak dan bukan kerana langgar pantang...

cik senah said...

hermmm.. kalau ikut cakap2 mulut org keliling kita.. memang tak leh idup lah kita niee.. semuanya tak bulehh..

bg cik senah.. selagi tak tertulis di dalam al-quran.. cik senah tak heran sgt ngan kata2 org..

suka hati mak pak kita lah kan nak buat kenduri dua beradik sekaligus ka.. 4 beradik sekaligus ka.. asalkan kita tak tadah tgn mintak duit kat org yg mengata kita tuee ( utk buat majlis serentak kita ) udah lah kan..?

alahh.. kalau nak bercerai mati ka hidup ka.. bkn nnt tunggu adik-beradik kawin serentak.. hat anak tunggal pun.. kalau dia kawin.. kemudian bercerai ( mati atau hidup ).. itu dah suratan takdir dia lah kann..?

setiap manusia nie.. perjalanan idup kita tak sama.. ada yg dapat lebih tang nie.. kurang pulak tang nu.. itu saja.. mudahh..! kita jgn dok "ghuplah jingga" bab menda idup mati niee ( ianya rahsia Allah ).. lagi dipikiaq.. buleh gila kita dibuatnya nnt.. :)

p/s 1 : sekadar pendapat cik senah.. harap tak dak yg terasa hati nohh.. :)

p/s 2 : ada jugak di kalangan kita yg tak sempat kawin pun.. allah terlebih dahulu menjemputnya..kan..?

p/s 3 : jgn suka sgt dengaq cakap2 mulut org.. merana idup nnt..padahal kita leh gembira dalam kehidupan tanpa mengambil pusing sgt apa org keliling kita nak kata kat kita.. biaq pi lah kat depa nak kata apa punn.. :) relax & chill.. okey bebeh..??!! :)

thezaila said...

cik senah --> terima kasih la no, kt peringatan cik senah tu.. tu la cheq oooiii.. kita xmo la dok dgr cakap org keliling, nasib la mak pak cheq, ok... kalau depa pun sama dok ikut dgr cakap org len.. mmg tahun depan la cheq kawin kan..

kekadang kita yg nk kawin ni, ok ja.. xdak dok dengaq cakap org.. tp mak pak pulak dok hinggaq, cakap jangan buat.. mmg x buleh buat lagu mana la...

org melayu mmg gitu kan.. suka la sangat dok percaya lagi benda2 mcm tu.. kang jatuh syirik kang, sapa nk jawab??

cik senah said...

zaila : hehe.. kalau cik zaila naik pelamin thn niee.. maka.. thn depan giliran cik senah pulak.. hehe :)

p/s : doakan semuanya selamat seperti yg dirancang.. :) (aminnn)

Ole-Ole Manis said...

i dengar salah sorang akan lmbt atau susah dapat anak. tak dengar lak pasal cerai. tang percaya atau tidak terpulang pada individu.

my fren kawen naik pelamin sekali ngn kakak die (sanding 4 org) tapi sorang nikah bulan December , sorang lagi nikah bulan january. kenduri january tuk dedua skali. Memasing dah ader anak. Sepupu i lak, nikah n sanding tahun sama dengan adik die tapi belum rezeki kot, adik die dah ader anak 2 org die belum lagi.

p/s : ntah2 sepupu i merancang kot tu sbb blom ader anak. ;) yang penting semoga mereka bahagia hingga ke akhir hayat. Amin..

thezaila said...

cik senah --> insya allah cik senah.. zaila mendoakan semua B2B dapat majlis perkahwinan yg diidam2kan .. aminn...

ole-ole manis --> oo ye ke.. gitu pulak.. ngee takut.. xpe.. uols semua doakan yg baik2 utk i.. semua doa yg baik2 dari kalian semua dapat mematahkan kata2 sinis cik nam bedah itu.. =)