Monday, August 02, 2010

Bunga Telur / Bunga Pahar.. Plan nk DIY jek

Hi peeps... How's ur wedding preparation progress... mine ada gak la bergerak sikit.. kad dah book.. dalam minggu ni nk g hantar all the wedding details.. pastu baju pun, i dah calling2 mixora.. bila boleh fitting.. probably this saturday dah bleh p try dah.. huhuh then if i'm not mistaken my buju nikah pun dah siap by this week.. sabtu pun bleh check it out dah.. cuma beads je xde.. i tgh berkira2, mahu jahit sendiri itu manik2 or tempah aje.. gigih giler nk jahit sendiri tau..

ok.. pasal bunga pahar.. or bunga telur.. i pun confuse which one which.. ok my mom pasal bunga pahar, she will decide.. i duduk dendiam jgn cakap pape.. huhu.. kuasa veto tu.. mama tgh pk ada jenis bunga pahar nk dibuat/dibeli.. until i showed this to her.. and she went gaga bout this.. sooka amatss..
source from here

so i called the vendor to ask for the quotation.. it cost 3++ hengget... ok.. its waaayy out of out ciput budget... being me.. i'm always into craft thinggy.. masa kecik2 dulu, kalau ada rancangan kraftangan, mesti nk cuba.. tp i x kretif.. tiru bleh.. but if u ask me to come out with something fresh idea, mmg mak fail dgn cemerlang!!!!

i think i can imitate this piece, sementelah budget ciput.. then kak rose pun dah fully booked throughout this coming October.. harus mambang DIY datang masuk badan kan.. x bleh jadi nih.. since mama wants this soo much and it looks like i can DIY, i decided to give it a try..

semalam pergi sin yin beli barang sume... pkul 10 mlm td.. aku pun try try.. mama dah senyum2.. "mama, mama kena bagi sokongan kt nina nih.. gigih tau org buat".. buat buat.. bukak balik.. buat buat.. tak cantik.. bukak balik.. till 12-ish .. baru jadi.. pheww.. meh la tgk hasil x seberapa nih..


tara... it has to be pink.. come on.. i'm a pink freak.. harus la bunga fink gak kan..

ok.. another closer look.. tp xde net.. saje je aku x beli net.. nk try n error..if jadi.. baru bleh beli net.. kang kalau x jadi membazir plak.. mana bleh beli net tu sebanyak 30 cm kan.. walaupun x sama sebiji sebijun, tp aku sooka.. ok la kan.. nama pun imitate.. ye dak..?

gigih giler .. pastu jadi anak derhaka.. kejut mama yg dah bongkang kt depan tv tu.. tunjuk.. she was smiling kata cantik.. entah ikhlas entah tidak.. sbb tgh mamai.. or maybe she kata lawa, just to get rid of me.. heheh.. pape la ma.. tp tetap sooka..

dan part paling x sooka ialah... tempat yg bersepah selepas process try and error nih.. jenuh nk kutip satu, dawai yg bersepah tu.. nk amik vacum, malas, plus dah 12 pagi.. kang marah jiran tetangga..

buat sendiri is definitely save.. sbb xde kos upah pekerja.. dan juga tiada keuntungan dikaut... kalau anda punya msa yg banya.. DIY je.. =)


p/s : oh my.. uols nampak x i giler kuasa.. selepas DIY door gift.. i nk DIY bunga pahar plak..
my mom kata.. hajar di hati.. semua yg dtg dier nk bagi bunga telur.. kata nya baru meriah.. amboi mak..tinggi sungguh cita2 mama itew.. huhuhu ok ma.. if sempat, nina buat ek..

16 comments:

jihan musfirah musa said...

sempat punyer cayok3..!!..btw.., cantikla bunga pahar tu pinkish i loiikee!!..;p

PurPLe LaDy AiFA said...

untung zaila ade tangan emas leh deco2 sendiri nie.. kagum i and jealous at the same time sbb my tangan keras macam biskut raya tak jadi.. huhu

cantik la u buat.. leh bisnes dah pasnie.. hehe

farahfatihah said...

sure sempat dear...sgt gigih kamu...saya punya bunga telur DIY pun sudah siap dgn bantuan mama juga hehehe

hana yoriee said...

waahh..immitate tp nmpk cm sebijik sama lah..cayalah! eyh, zaila..7hb ni mixora ada wat hi-tea kat kedai baru..pegi tak?

Xora said...

cANTIK!! saya suka! ni bulan ramadhan leh buat ni kan? cantik zaila. serius cantik

thezaila said...

jihan --> tolog soakan... mudah2an sempat la ye.. =)

lady aifa --> lady aifa.. xde la tangan emas.. tangan suasa je.. kebetulan yg ni mcm saya boleh tiru.. yg lelain.. FAIL!!

good idea.. aaa memana B2B nk buat lepas 31 oktober.. meh meh.. i bagi good discount punya =)

hana yorie --> alhamdulillah.. thanks for the compliment.. =) tp sementara nk tunggu jadi tu.. mmg jenuh la.. hampir2 nk give dah tu..
hana.. insya allah pergi.. jumpa kt sana ek =)

Xora --> bulan ramadhan nk buat cekelat xora.. maybe masa raya kot.. mak cik saya dari kampung telah diimport khas oleh mama utk membantu.. huhu.. nnt kalau jadi.. i simpan satu utk u ek.. my kembar bride-mate... nnt i pos kan utk u..

aini said...

hoho...bagos2 DIY..mahal sgt la kalo rm3.00++ utk bunga tu...DIY puas ati kan..hehe

thezaila said...

aini --> yg jadi tinggi harga nya kan.. sbb renyah nk buat.. kira nya workmanship punya cost tinggi... 3 ringgit tu setimpal harga nya.. tp saya x mampu nk bayar sebanyak itew.. =)

Sya Sakura said...

wahh, nmpak cm sebijik je same.. terer lah awak!! :)

Alahh, mane ade giler kuase.. baguslah DIY, selain boleh jimat cost (part yg paling best), everything will seem more personal to us.. insyaAllah akan rs cm lebih bermakna je sbb penat2 buat pastu jadi, rs berbaloi je usaha kita tu.. heheh..

Btw, sy adelah mengfollow ur blog. Boleh kan? :)

fash said...

waaa sgt kagum
uhh bley x klu awk tlg list out ape brg2 yg perlu d'beli?
siyess cantek ((:
jeles jeles
cane nak jd se'creative' kmu yeaa ((:

Nora a.k.a Aira said...

sempat punya hehe =) rajinya.. chayok2! cantekla u buat, leh wat bisness pasni =)

thezaila said...

sya sakura --> uuiisshh jgn puji .. kang kembang plak.. huhuhu.. tiru jek.. mmg teringin nk bagi bekas tangan kt tetamu yg hadir =)

follow..? sila sila.. boleh aja.. saya pun dah follow kamoo

fash --> jgn kagum sangat fash... malu saya, sbb ada b2b yg len lebih kretip.. *segan segan*
ni barang2 nya
- artificial flower
- ribbons
- pelekat hijau yg selalu ada kt tangkai tu..
- sarung wayar utk handle (x tau nama dier)
- dawai (org tu suggest guna dawai yg '30' tp keras sangat.. tgh pk nk tukar saiz lain.. tp x tau saiz apa) selamat mencuba.. =)

Nora --> huhu lebih kepada excited sebenarnya.. excited nk bagi hasil buatan sendiri.. kira nya lebih bermakna la konon.. huhuhu

mysarah said...

kamu rajin :D

me pown akan buat sendiri tapi sangkut di tengah jalan. belum jalan2 lagi jugak. haha. sebenarnya kita sume boleh buat. yang penting EFFORT ;)

Hana said...

sweet la zaila bunga ni.. leh wat cantik2 kalo wat snirik.. kalo org wat kan mahal tak tentu puas hati kn... Good Luck! Jeles la.. kite tak crafty

masmOna said...

sangat gigih kamu zaila.gud effort sebab cantek and dah nmpk macam sama. gud luck! eh berapa yang u nak buat nih?

thezaila said...

mysarah --> terima kasih di atas pujian (ayat skema.. huhu)
sangkut di tengah jalan, xpe.. panggil mood tu datang balik.. kekadang, mmg mcm tu.. all the sudden mood xde, tu yg terberenti di tengah jalan tu..

hana --> sweet kan.. pandai yg rosnani tu buat.. saya pinjam idea awak ye..

masmona --> bergantung pada masa dan budget... kalau xde masa.. just buat utk bunga pahar, and utk bagi pada saudara mara.. if ada masa n budget, nk bagi pada semuuuuuaaa orang (kalau ada masa n budget la.. huhuhu)