Thursday, August 12, 2010

Bulan yg menuntut kita bersabar


salam ramadhan semua.. macam mana puasa semalam. semoga semuanya baik-baik hendaknya. di bulan mulia ini, umat Islam dituntut untuk memperbanyakkan amalan2 sunat di samping ibadat wajib yg dijalani sehari-harian.


pasar ramadhan.. antara topik wajib yg menjadi bualan setiap org. in fact dalam tv pun siap ada rancangan khas yg mana hos nya pergi terjah mana-mana pasar ramadhan.. ada yg siap buat live tele-cast lagi..

pada bulan ramadhan, kita bukan sahaja dituntut untuk menahan lapar dan dahaga.. tp kesabaran itu juga penting.. pasti ramai kakitangan kerajaan mahupun swasta dibenarkan pulang ke rumah sedikit awal utk menyediakan juadah berbuka puasa. maka, tidak perlulak kita berlumba-lumba pergi ke pasar ramadhan sehingga menimbulkan sesusahan pada org lain..

pada semalam sahaja, aku tgk ada 3 kemalangan jalan raya di sepanjang laluan dari office ke rmh, yang mana jaraknya hanyalah 14 km!! rilex bro.. takkan lari pasar ramadhan dikejar.. berlambak makanan kt sana.. xde nya habis..

tidak cukup dgn itu.. ramai gak yg jump q. Ini bisa menimbulkan marah.. opppss sabar sabar.. kepada pengguna jalan raya.. silalah jadi pemandu/menunggang yg berhemah. jangan jadikan ramadhan ini, merupakan ramadhan terakhir bagi anda, mahupun pengguna jalan raya yg lain.. sabar sikit ye bang.. balik awal pun bukan boleh berbuka..

renung-renungkan.. selamat beramal.. =)

8 comments:

farahfatihah said...

kalau pergi bazaar sure rambang mata nak pilih...sbb byk juadah then kadang2 tu org yg xbiasa masak pun buka kedai...jd, sbg pengguna kita kena bijk

hana yoriee said...

hishh..hana pantang kalo ada org cilok dr emergency lane msuk lane belah kanan..mmg kena hon ler..kalo ada WTU yg hon tu..itu kete saya..agagaga..

♥♥ eija ♥♥ said...

sebab tuu ja tahu nie plan tak mau g bazar ramadan hehe...
sampai je situ nafsu memang mai banyak hehe...

awak nak tanya sape yang shoot photographer kandid tuu cantik laa hehe

thezaila said...

farahfatihah --> betol.. kekadang terbeli pada kedai yg xbiasa masak gak.. mmg tension la.. sure x sedap.. x faham mcm mana org bleh rasa nk berniaga, bila makanan yg derang masak xsedap.. x sedap ye.. kalau ok-ok.. bleh tahan la gak..huhu

hana yorie --> tu la pasal.. sesiapa nk masuk, cilo, jump Q depat en George.. jangan harap.. pastu, org yg suka duduk dalam kotak kuning.. mmg kompem ke hon la.. sbb kita x bleh nk lalu kt situ.. end up, kereta nk pergi terus.. tersekat, sbb kita berenti nk masuk simpang yg mana kt situ clearly ada yellow box...ish ish ish .. sabar je la

sija --> itu adalah situasi yg serang terjadi pada saya gak.. sampai bazaar.. kekadang mcm lupa diri..

yg shoot utk pre wedding ada 2.. detik indah is the one that i hire.. x dapat gambar lagi.. satu lagi kandid image.. u bleh add derang kt fb.. i'm glad that they shoot me..

mahira oya said...

mmg menguji...
dlm hati tu nk diet..
foods sedap2 x leh nk tolak..hehe

thezaila said...

oohh food sedap adalah godaan utama!!!

PurPLe LaDy AiFA said...

td bar nk suh adik2 drive sendiri ke bazaar. lps bc entry zaila, trus x sdp ati psl mereka cm x taw sgt jln sini, bhya lk nnti.. hehe... tq for the reminderr

thezaila said...

lady aifa --> kalau x brapa tau jalan.. better u yg drive kan. kekadang,kita dah berhati2.. tp org lain.. kita x tau.. selamat berbuka ye.. =)