Wednesday, July 21, 2010

Update - Protected Entry - Macam mana nk buat

Hazharun ada tanya mcm mana nk buat protected entry.. so here u go babe..


1. pergi ke blogger.edit HTML. Kemudian letakkan code ini di antara "head" dalam HTLM code.. sila rujuk gambar no 2

code nya ialah ini

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js"></script>

saya letakkan code ini betul sebelum penutup head .sila rujuk gambar kt bawah
code ini perlu diletak sekali sahaja




2. then, kamu ke link ini..

http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/

di bahagian secret key itu adalah, password yg kamoo mahukan.. manakala bahagian Plain test itu.. adalah perkara yg kamu mahu tulis dalam protected entry... dah habis meluahkan perasaan.. click sahaja butang "Encrypt" itu..



3. selepas click butang "Encrypt" itu.. maka terhasil la HTML code seperti dalam gambar rajah bawah.. kamoo amik code ini dan paste pada new entry kamoo..

4. Pasti kan kamoo letak di Tab "Edit HTML". sila rujuk gambar bawah...


5. lepas ni..kalau nk buat protected entry tu lagi..just ulang langkah 2,3,4 SAHAJA.

OK.. I dah buat satu.. entry kt bawah ni..ce korang click on "Show encrypted text".. pastu masukkan password 1234567.. nnt kamooboleh baca protected entry itew...


benda ni pun saya blajar dari en Sirman.Thanks dude..

15 comments:

Xora said...

thanks zaila! kiranya org yg tau password boleh la baca erk?

Cik Belle said...

wowheee! hihihi.. tq zaila!

farahfatihah said...

alamak kena blaja pelan2 ni...huhu

syanaim said...

::serius good info babe..thnkz..but bak kata fatihah..kena pelan2..:P::

PurPLe LaDy AiFA said...

waww... mmg mnarik! best r cmni.. nk buat la nnti.. hehe

kay kamal said...

woah mnarik.tq!

thezaila said...

xora --> yup.. kalau org yg tau pwd je bleh baca.

cik belle --> wlc !!

farah fatihah --> mudah je..xpe.. pelan2 kayuh

syanaim --> thanks thanks..xpe..usaha tangga kejayaan..

lady aifa --> selamat men-try

kay kamal -->thanks..sila cuba jaya..=)

Yanie said...

Noks... terer okay u... html code ni wat i pening ja... lalu pengsan.... tapi u! wau! kepandaian nok.. bangga mak dapat kawan cam u!hehe... tengok..kan dah jangkit!

harzharun said...

urghhh!!!...i x jumpa penutup head pong!!!...dah la sgt sedih skang...nak tulis somthing tuk luah...tp xdpt..eeee!!

*anyway thanx dear...i'll try again...nak pujuk hati dulu*

thezaila said...

yanie --> omg!!yanie.. nan ado mak terrer bebenor.. mak pun tgk kt redmummy punya husband.. ada tulih..

harzharun --> sabar dier.. i rasa bleh jumpa penutuh header tu.. ce u tekan kt keyboard tu

ctr+f .. pastu tu taip /head
mesti jumpa..

thezaila said...
This comment has been removed by the author.
thezaila said...
This comment has been removed by the author.
ElyaElmo said...

I nak tryy yg ini laa!! dh lama i cari info ni ..thanks zaila :)

mahira oya said...

wah sudah jadi itu code..hehe

thezaila said...

elya --> sila sila...try and error

oya --> tgk la sape otai