Tuesday, December 22, 2009

Bak Kut Teh Halal


p/s: utk view yg lebih jelas. sila telengkan kepala anda apabila melihat gambar ini..

Semalam ada terbaca newspaper, ada iklan pasal pesta makanan rasannya.. the Fabulous Food 1Malaysia... Its food time yooo... Nowadays, I’m always get excited when i hear bout food.. (traits bagi org yg sedang meningkat naik berat badannya)...

Today is the last day for this campaign though. It says there will be lotsss types of food.. Selain makanan yg beribu2 banyaknya, ada gak benda benda lain kt situ, seperti Pertunjukkan Restoran, acrobat makanan, pertandingan makanan and etc.. wow wow WOW...
Among all the thumbnails in the ads, there were something that caught my eye.. cuba tengok gambar kt bawah ni...


Did u notice anything??? Nope... Never mind.. let me zoom in a lil bit.

See that.. WHF..

Bakut Teh Halal..????!!! Chop, ada ke bak kut teh halal??? BOLEH ke, bak kut teh halal.. Melihat pada phrase “Bak Kut Teh Halal”, in my sane mind, i was like.. WTF!!! Ok.... that i just miss something.. Or am i sooo out-dated, that I’m not knowing what Bak Kut Teh Halal is... Please enlighten me and the rest of thezaila’s readers..

Last week, i watched 999 at tv3, the topic was bout halal food. Derang ada mention pasal Bak Kut Teh Halal. First thing first, derang tanya la pasal orang Cina semua, apakah yg dimaksudkan dgn Bak Kut Teh, ada sorang tu kata, ‘TEH’ tu macam teh as in tea, the drinking tea. Meanwhile Bak Kut is babi.. ingredient nya, isi daging babi, tulang2 babi, isi pada tulang daging babi, semua dimasukkan dalam teh tu... Jelas???

Holly sh*t.. What does this mean. ‘Babi’ and ‘Halal’ should not be in a same phase. Note that, ayat, “Babi ialah TAK HALAL” does not count... Just imagine, if i were to sell a drink call, Milo Ais Tabur Giant.. So basically, the main ingredient would be Milo and water and lots of Milo powder... but instead i use Milo, i just add coffee powder and sugar... wallah.. there u go.. Milo Ais Tabur Giant... TIPUUUU!!! How could u call Milo Ais Tabur when there isn’t a single particle Milo in it??? Did i just make any sense...

This ‘Bak Kut Teh Halal’ just doesn’t make any sense to me.. jika takde babi dalam ramuan bak kut teh, mengapa perlu disebut bak kut teh.. ada x sape2 yg ada info pasal Bak Kut Teh Halal ni.. adakah ia betul2 halal.. apakah yg digunakan utk menggantikan babi itu..? kenapa masih mahu menggunakan perkataan babi dalam menu itew.. ? Jika tiada babi digunakan, ada ke orang nk makan, Bak Kut Teh Halal? Pada siapa ada maklumat mengenai perkara ini.. meh la sudi2 berkongsi maklumat...Please leave your comments..

Anda bagaimana, tergamakkah nk makan Bak Kut Teh Halal??

3 comments:

Johny Tim said...

kalo bak itu babi la...cit kut teh itu ayam..

thezaila said...

kalau, gitu.. halal kah bak kut teh itew..

oli said...

bak ialah daging...
kut ialah tulang...
kenapa orang cina yang 999 jumpa tu boleh tak faham bahasa cina?
'tu' barulah babi... khas ditujukan untuk uncle uncle cina dalam 999!!!
i selalu masak bak kut teh dengan menggantikan babi dengan ayam!!!
kalau sudi, datanglah rumah i makan!!!