Tuesday, June 30, 2009


Serious, air keluar mcm duit.. Duit nk masuk plak bukan senang.. kerja pagi petang siang malam, cukup bulan baru gaji masuk... sebulan tu babe, bekerja separuh hidup (nampak mcm positive sikit kalau mention mcm ni) baru la dapat imbuhan.. Alhamdulillah, rezeki halal.. tp bab nk spend, xyah cakap la.. x perlu bersusah2 bersengkang mata utk menghabiskan nya.

bila tengah bulan, ramai yg mengharapkan bulan cepat berakhir, sbb nk tunggu pay day.. bila sampai hujung bulan, gaji masuk, masing2 seronok macam raya Hi*du...heheh, terlalu hiperbola kah.. tp sehari selepas pay day, ramai juga yg x sabar menunggu the next pay day... sbb, air keluar mcm air.

aku bukanlah seorang kaki shopping, dan bukan juga tangan shopping, tp perbelanjaan hidup tinggi gak weh.. saya tahu mengukur di badan sendiri, jika x mampu, maka, jangan beli.. niat di hati, mmg teringin nk ber-brand2 laksana jenama coach (so over-rated aku rasa brand nih), nine west, MJ, karl lagerfeld, Christian lacroix, etc.. menyenaraikan jenama ini pun aku rasa malu pada diri sendiri dan terasa cukup poyo... ok yg brand dua terakhir tu, saje nk exaggeratte, sampai mati pun x mampu nk beli, unless jadi CEO syarikat yg maju berjaya cemerlang,gemilang, terbilang...

kenapa tetiba buka cerita ini.. sebab nya, hari ni hari melangsaikan semua perkara yg perlu dibayar seperti bulan2 terdahulu.. ansuran kereta, sedikit simpanan utk hari hujan (giler direct translation), bagi mama, PTPTN (bila la nk habis bayar nih), put aside duit tol, minyak kete, belanja makan harian, insurance, hutang cc, last2 skali tgk baki.. *pengsan*... serious mcm air paip mengalir pada kelajuan maksima..

well, that's life.. bekerja utk meneruskan kelansungan hidup, cukup atau tidak, kita tentukan sendiri.. mujurlah kami adik-beradik dari kecik sudah diajar membuat perbelanjaan sendiri (akan cerita di lain entry).. cukup ke, tak cukup ke... kena bagi cukup kan jugak...

p/s: teringat pesan mama masa kecik2 dulu bila asyik membongkang tgk tv, n malas belajar.. "kak yong ngn taufiq ni, kalau malas belajar, nk jadi apa.. nnt xde keje bagus, sooru pun miss.. xkan awak dah besar nk harap mama bagi makan lagi..harapkan mama bagi duit lagi.. " itu jam, kalau dah mama sound begituan, berderu, berdedai-dedai kami adik beradik p amik buku, study la la tu jugak.. tak tau la ilmu tu masuk kepala ke x.. tp alhamdulillah, kami adik beradik jadi org sekarang..

5 comments:

angah-irnie said...

well i like ths one.. ;) realistic

SophianRosly said...

Hello, duit mmg cam air kan? huhu...pendapatan besar, perbelanjaan pun besar...there's no ending towards money management...pening sih...apapun, post ni memang best, keep the good work...

thezaila said...

kak irni n sophian, buat sekian kali nya saya akan berkata, duit keluar mmg mcm air.. ini adalah hasil luah keluh kesah kak esah saya...

thanks for dropping by peoples.. =D keep on reading...

p/s" i know sometimes i cal be really mengarut for nothing..

xiedax said...

sy sgt setuju la dgn apa yg awk tulis...sy pun begitu juger..hukhuk..bnyk dapat bntk kuar..tp hairan kan, dulu time gaji kecik2 cukup jer, bile btambah gaji(bertambah sedikit sahaje pun), same jer rase, tetap abes gak..

thezaila said...

ye xiedax...

sekarang ni, mmg rasa mcm x cukup.. betul kan kata org dulu2, besar periuk, besarlah keraknya..
kadang2 rasa, beriuk tu mcm x besar,kenapa keraknya terlebih pula..?? mungkinkah sebab boros.. ?atau kita sekadar memenuhi impian membeli barang yg diingini pada masa dahulu...