Friday, February 20, 2009

Marrige is like Gambling....


semalam, mata x mengantuk walaupun sudah pukul 12 tgh malam.. tukar2 chanel, nasib la abah x marah.. tgh ralit main game. dia mmg pantang tukar2 chanel, tp kalau abah yg tukar daari satu chanel ke satu chanel yg lain, x mengapa.



skali terpandang cerita Ally ni. tetamu undangan Wan Nor Azlin n Jue Aziz. Topik apa, tidak la tahu.. nampak si Jue tu dah sebak2 bagai. mungkin cerita pasal putus cinta, cerai berai. jue putus ngn Jehan. yg WNA tu mcm dah nk bercarai (ye ke.. entah la. laki dah lama x balik rmh). mungkin juga meraka bercerita pasal masa bercinta n lepas kawin. teman idak la tau sangat.



sampai satu slot cerita pasal pengalaman Lah V.E n wifey nya. mcm mana masa mula kenal dulu n cerita sekarang. Lah kata, masa sebelum kahwin, mmg dia suka la pada perempuan ini (wifey nya sekarang). In fact lagu ayu yg ditulis beliau tu pun dapat ilham dari wifey yg ketika itu gf nya. kemudian si wifey cerita la pasal kehidupan berumah tangga. di tanggan, dipangkunya anak sulung beliau yg masih kecil. "kalau ada apa2 kami akan berbincang. masing2 ada kelebihan n kekurangan. so kalau saya kena terima kekurang hubby saya n hubby saya terima kekurangan saya.."bla bla.. the story went on and on..



lepas je rakaman tu habis, tetiba (atau pun x tiba2, x ingat la) WNA kata... "sekarang anak sorang, boleh lagi begitu.. bila anak dah masuk 2 3, dgn expenses bertambah...at that point, x ramai mampu berfikir sedekian rupa lagi." i was like,"apakah. adakah dia komen pasal statement Lah yg mereka boleh bertolak ansur and masih lovey dovey walaupun ada anak SEORANG." Apa yg WNA x puas hati. Tp mungkin juga kata WNA tu ada kebenarannya. Dia bukan cemburu atau dengki, mungkin dia bercerita berdasarkan pengalaman sendiri.




Dia dah lalui zaman "aku cinta aku", "kamu cinta kamu". Iye la sampai keluar video terlampu kan.. opss terlebih sudah. itu cerita lama. buka buku baru. Tp betul, sekarang anaknya udan 2 3 org..Lihatlah ke mana laki nya.. Lelaki itulah yg pernah mencintai WNA sepenuh hati(aku agak je la kan.. hati org mana kita tahu.). tp la, apa sudah jadi.
Perkahwinan satu perjudian. Marrige is a gambling. We wouldn't know what's the next card on deck. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Harap2.. gerbang perkahwinan kita tidak dilanda tsunami..



teringat masa Abby dapat anak pertama dulu. "Danish pelengkap hidup kami. Kami semakin bahagia dgn perkahwinan kami". Dapat anak kedua, "ini kebahagian yg tidak terhingga buat kami." Masuk yg ketiga.. aa bersalin ko sorang2.. Bukan mem-padan-muka-ko-abby. Ini satu contoh yg satu Malaya tahu, kang bagi contoh anak mak temah sebelah rmh aku kang.. hangpa x boleh nk bayangkan pulak kan..



p/s: when i said, marrige is like gambling,korang jangan terlebih pandai buat equation yg bukan2. Gamble itu haram.. kalau marrige is a gamble. jangan pepandai kata kawin itu haram. aku tampar korang laju2 kang. ini perumpaan sayang oii...








2 comments:

dYRa said...

nervous bler pkir mase depan ~~

thezaila said...

aku pun nervous gak babe.. tp nk x nk ... kena harung.. doa kan yg terbaik. =)